Για ακόμη μία χρονιά, γραφειοκρατία και καθυστερήσεις ευνοούν τον δάκο. Ακαρπία και μισές παραγωγές έφερε ο καιρός στις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας. Ένα ολοκληρωμένο ρεπορτάζ από το ypaithros.gr

ΕΛΛΑΔΑ. Σοβαρές ζημιές καταγράφονται στην ελαιοκαλλιέργεια από το σύνολο των φετινών καιρικών φαινομένων, κάτι που μεταφράζεται σε σημαντικές μειώσεις ποσοτήτων, τόσο στις επιτραπέζιες ποικιλίες, όσο και στο ελαιόλαδο. Η ζημιά κατά τόπους είναι τόσο μεγάλη, που περιορίζει και τη δακοκτονία σε συγκεκριμένες περιοχές, όχι γιατί δεν υπάρχει έντομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει… καρπός. Λίγο-πολύ όλες οι περιοχές ζητούν φέτος στήριξη της καλλιέργειας, η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται ολοένα και περισσότερο από τον καιρό, με τη φετινή χρονιά να χαρακτηρίζεται από ένα «σμήνος φαινομένων» που έπληξαν τον ελαιοκομικό κλάδο -και όχι μόνο.

Τα χρήματα, όμως, που θα μπορούσαν να αποζημιώσουν καταστροφές σε μία τέτοιας έκτασης καλλιέργεια είναι τόσα πολλά, που δύσκολα η χώρα θα μπορέσει να τα καλύψει μόνο με τις δικές της δυνάμεις, καθιστώντας πιο επιτακτική την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματικής συνδρομής και όχι μόνο έγκρισης καταβολής αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η χώρα το 2019 διέθετε περίπου 8 εκατ. στρέμματα ελαιώνων, ενώ το 2020, χρονιά κατά την οποία για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια το ελληνικό αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο έκλεινε με θετικό πρόσημο, οι εξαγωγές ελαιοκομικών προϊόντων έσπασαν το φράγμα του 1 δισ. ευρώ. Μόνο από τα μεγέθη αυτά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το ύψος των ποσών που χρειάζονται.

Έτοιμη δηλώνει η ΕΕ

Την ίδια στιγμή, όπως φαίνεται, ωριμάζει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πίεση από τις κυβερνήσεις κρατών-μελών καθώς και ευρωπαϊκών αγροτικών οργανώσεων για στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν. Οι πρόσφατες εκτεταμένες καταστροφές που σημειώθηκαν σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, λόγω έντονων βροχοπτώσεων και πλημμυρών, συνοδευόμενες δυστυχώς και από δεκάδες νεκρούς, ανέδειξαν για μία ακόμη φορά την ανάγκη προστασίας των παραγωγών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, κινητοποιώντας την ΕΕ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, δήλωσε στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ότι η Ένωση είναι έτοιμη να εγκρίνει προκαταβολές της ΚΑΠ για τη στήριξη αυτών των αγροτών, όπως συνέβη και πέρυσι λόγω της πανδημικής κρίσης.

Επιπλέον, με άγνωστα ακόμη τα ποσά που θα χρειαστούν, ο επίτροπος ζήτησε από τα κράτη να διατυπώσουν αιτήματα. Θα χρησιμοποιηθούν υπάρχοντες πόροι του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, εξηγεί ο ίδιος, σημειώνοντας ότι πρόσθετοι πόροι μπορεί να προέλθουν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, που προσεγγίζουν τα 450 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν, ωστόσο, φωνές που υποστηρίζουν ότι και αυτό δεν είναι αρκετό, δείχνοντας τον Κεντρικό Προϋπολογισμό, από όπου θα πρέπει να μεταφερθούν χρήματα για την κάλυψη αυτών των ζημιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Γερμανία και Βέλγιο ζήτησαν στήριξη από την Κομισιόν στο Συμβούλιο και η ελληνική πλευρά ακολούθησε, εξηγώντας την ακαρπία που καταγράφεται στα ελαιόδεντρα, λόγω των πέντε παγετών μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο εντάσσονται οι Κρήτη, Εύβοια, Φωκίδα, Λέσβος, Χαλκιδική, Φθιώτιδα και Νότια Πελοπόννησος.

Ωστόσο, όπως αναδεικνύεται και στο ρεπορτάζ που ακολουθεί, το πρόβλημα είναι ακόμη πιο σύνθετο, αφού πρόκειται για ένα σύνολο καιρικών φαινομένων και «ανεπίκαιρων» συνθηκών που επηρέασαν την καλλιέργεια -αλλού παγετοί, αλλού ήπιος χειμώνας κι έπειτα κρύο και παράκαιροι καύσωνες, καθώς και ακραία φαινόμενα- που «τρέλαναν» τα ελαιόδεντρα, σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Κι όλα αυτά, με τον δάκο να καραδοκεί, χωρίς να περιορίζεται παντού η κινητικότητά του από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις εφαρμογές του προγράμματος δακοκτονίας, που και φέτος προσέκρουσε σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Η ακαρπία στη Χαλκιδική περιορίζει την εφαρμογή δακοκτονίας

Με εμφανές το πρόβλημα ακαρπίας στα ελαιόδεντρα, συνέπεια και των κλιματολογικών συνθηκών, ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου η φετινή δακοκτονία στη Χαλκιδική. «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Η παραγωγή ελιάς είναι ιδιαίτερα χαμηλή και σε κάποιες περιοχές και κτήματα η κατάσταση είναι οριακή», τονίζει η διευθύντρια του προγράμματος, Στυλιανή Στραβαρίδου.

Σύμφωνα με την ίδια, η φετινή δακοκτονία θα πραγματοποιηθεί σε τέσσερα χωριά, Μεγάλη Παναγιά, Γομάτι, στην Ουρανούπολη και στα Πυργαδίκια. Για την υλοποίηση του προγράμματος φέτος στα μέρη όπου η ελιά είναι ελαιοποιήσιμη, λόγω της ακαρπίας, έκανε λόγο και ο γεωπόνος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Στέλιος Χούτας. «Με αποφάσεις συνεταιρισμών ή ομάδων παραγωγών στις περιοχές όπου καλλιεργείται η πράσινη επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής, εδώ και κάποια χρόνια δεν πραγματοποιείται δακοκτονία» εξηγεί, λόγω κακών προηγούμενων ετών, με γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και μη σωστή δουλειά.

«Απαλλάσσονται από την επιβολή του 2% και της παρακράτησης της δακοκτονίας και μπαίνουν μόνοι τους οι ελαιοπαραγωγοί να τοποθετήσουν παγίδες για τον δάκο» πρόσθεσε. Παρά την υποστελέχωση της ΔΑΟΚ, έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως όλες οι διαδικασίες, με τελευταία την πρόσληψη των τομεαρχών γεωπόνων τον Αύγουστο, επισημαίνει η κα Στραβαρίδου. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του προγράμματος ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες οι δολωματικοί ψεκασμοί στα όρια της κοινότητας Πυργαδικίων του Δήμου Αριστοτέλη.

Μεγάλες μειώσεις αναμένει η Αν. Μακεδονία & Θράκη

«Είμαστε στο 40%-50% μίας πλήρους παραγωγής. Φέτος δεν θα παραχθούν πάνω από 700 τόνοι λάδι και 700 τόνοι βρώσιμης ελιάς», μεταφέρει με πικρία ο Θεόδωρος Μανιταράς, γεωπόνος και υπεύθυνος δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας, χαρακτηρίζοντας μέτρια σε όλα τα χωριά τη φετινή παραγωγή. Σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία, το εποχικό προσωπικό έχει προσληφθεί, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται «υποφερτή», ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται οι προσλήψεις γεωπόνων για τη δακοκτονία στη Θάσο, με καθυστέρηση που αποδίδεται κυρίως στην υποχρεωτική μέσω ΑΣΕΠ διαδικασία. Ο πρώτος γενικός δολωματικός ψεκασμός, που ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου, ολοκληρώθηκε χωρίς υψηλούς δακοπληθυσμούς.

Οι ξηροθερμικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για την καλλιέργεια, πλην όμως στις δακοπαγίδες εντοπίζεται 20% αύξηση δακοπληθυσμού σε διάστημα πενθήμερου, όπου δεν ραντίστηκαν οι ελιές. Ελπίζει να μη συνεχιστεί η άνοδος του δάκου, γιατί θα πρέπει να αυξήσουν κατά πολύ τα ραντίσματα.

Μεγάλες διαφοροποιήσεις ως προς το ύψος της αναμενόμενης παραγωγής εντοπίζονται και στον Έβρο, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες αδρανοποίησαν τον δάκο. Ο πρώτος ψεκασμός στη Μαρώνεια και στη Σαμοθράκη έγινε παρουσία γεωπόνων της ΔΑΟΚ Έβρου, όπου δέχονται ακόμη αιτήσεις γεωπόνων, όπως μεταφέρει ο προϊστάμενος, Απόστολος Ξανθόπουλος. «Στη Σαμοθράκη, μετά από χρόνια έχουμε υπερπαραγωγή, είναι φορτωμένες και οι ξηρικές ελιές», αναφέρει. Αντίθετα, σε Αλεξανδρούπολη και Μαρώνεια επισημαίνεται σοβαρή πτώση παραγωγής, της τάξεως του 60%-70%, εξαιτίας της παγωνιάς που επικράτησε την άνοιξη.

Λιγότεροι οι ψεκασμοί και στη Θεσσαλία

Με έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας σε αρκετές περιοχές, διαφορετική σε σύγκριση με πέρυσι εκτιμάται η εικόνα στη Θεσσαλία, λόγω καιρού, με αποτέλεσμα και οι ψεκασμοί που θα εφαρμοστούν να είναι περιορισμένοι.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ Λάρισας, Δημήτρη Σταυρίδη, «η απώλεια στους δήμους Τεμπών και Τυρνάβου είναι μεγάλη (65% και 50% αντίστοιχα), οπότε δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα παράλια του Δήμου Αγιάς, όπου στα τέλη Ιουνίου πραγματοποιήσαμε τον πρώτο ψεκασμό». Προ ημερών, σε ορισμένα δέντρα χρειάστηκε και δεύτερος, συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας μέτριες τις συλλήψεις στις παγίδες, ενώ ευνοϊκές για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες του προηγούμενου διαστήματος. Ψεκασμοί ξεκίνησαν και στη Μαγνησία, με σχετική εντολή στον ανάδοχο εργολάβο.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει στους ελαιοκαλλιεργητές να μεριμνήσουν για την προσπελασιμότητα των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων τους και την κοπή των ζιζανίων για την αποτελεσματική εφαρμογή.

Αναζητούνται πόροι στήριξης, ενημερώθηκε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, Γιάννη Γιώργο, εκπροσώπους αγροτικών φορέων, υπηρεσιακών στελεχών και της ΔΑΟΚ Χαλκιδικής πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, που βρέθηκε στη Χαλκιδική. Η φετινή ακαρπία στον νομό ως συνέπεια των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη, αποτέλεσε το αντικείμενο της σύσκεψης. Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο αλλαγής του κανονισμού, όπου με τα ισχύοντα δεν προβλέπεται η ακαρπία.

«Ο κ. Λυκουρέντζος ζήτησε γνώμες για μια ενδεχόμενη αλλαγή του κανονισμού, με αύξηση των ασφαλίστρων με ανταποδοτικά οφέλη. Το βρίσκουμε θετικό, αρκεί να λειτουργήσει η ανταποδοτικότητα», ανέφερε ο κ. Χούτας, που παρευρέθη, τονίζοντας ότι παρά το μέγεθος της καλλιέργειας, η περιοχή δεν παίρνει αυτά που δικαιούται στην περίπτωση των αποζημιώσεων.

«Γίνονται προσπάθειες να ποσοτικοποιηθεί η απώλεια εισοδήματος και μαζί με τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία, να υποβληθεί συγκεκριμένο αίτημα, επιπλέον του γενικού, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε η Κατερίνα Ζωγράφου, εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη. «Η αρχική προσέγγιση αφορά τουλάχιστον την κάλυψη του κόστους παραγωγής είτε από ευρωπαϊκούς, είτε από εθνικούς πόρους», κατέληξε.

Άνω του 80% οι μειώσεις στη Στερεά Ελλάδα

Η ανθοφορία την άνοιξη για τη Στερεά Ελλάδα αποτελούσε προοίμιο πολύ καλής καρποφορίας, εικόνα όμως φέτος που δεν επαληθεύτηκε. Η μείωση στην παραγωγή πλέον εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 80%. Το πρόβλημα χρεώνεται στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, κατά τον Γιάννη Ζαρμπούτη, υπεύθυνο δακοκτονίας της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας. Για τις ποικιλίες Άμφισσας και Χαλκιδικής, η ζημιά θα προσεγγίσει το 70%, ενώ μεταξύ 50%-60% εκτιμάται για τις Μεγάρων και Καλαμών.

Μειωμένες εισροές σε νερό και λιπάσματα λόγω κόστους είχαν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι απαιτήσεις των φυτών, υποστήριξε. Κατά τον ίδιο, προσλήφθηκαν οι τομεάρχες, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα δακοκτονίας, σε μία εποχή όπου ο πληθυσμός του δάκου είναι ιδιαίτερα αυξημένος, ενώ ήδη ξεκίνησε ο δεύτερος ψεκασμός.

Η ίδια αρνητική εικόνα παρατηρείται και στη Φωκίδα. Στο δελφικό τοπίο και στην Άμφισσα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, σε σύγκριση με αυτό της Ιτέας. Ζεστός χειμώνας και μειωμένες βροχοπτώσεις δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της καρποφορίας, αναφέρει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Φωκίδας, Νίκος Σιδηρόπουλος. Επιπλοκές από τον υψηλό υδράργυρο εμπόδισαν την καλή καρπόδεση, παρά την πλούσια ανθοφορία της άνοιξης. «Τα τελευταία πέντε χρόνια οι παραγωγές εμφανίζονται μειωμένες και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα», σχολίασε.

Αρνητική είναι η εικόνα και στον Δήμο Διστόμου, σύμφωνα με τον Χρυσόστομο Σίσκο, γεωπόνο στη ΔΑΟΚ Βοιωτίας. «Στο σύνολό τους οι ελιές δεν αρδεύοντα και έτσι για μία ακόμη χρονιά, τα αποτελέσματα είναι αποκαρδιωτικά για τους παραγωγούς», ανέφερε. Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάζονται και στην Εύβοια, χωρίς να αναφέρονται μεγάλες διαφοροποιήσεις από την υπόλοιπη περιφέρεια.

Στο μισό η παραγωγή και της Πελοποννήσου

Μειωμένη συνολικά αναμένεται να είναι η παραγωγή ελαιολάδου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, συγκριτικά με τις δυνατότητές της, αφού οι συνθήκες που επικράτησαν κατά την καρπόδεση, δεν ήταν ευνοϊκές φέτος, με αρκετούς να αναμένουν μισές παραγωγές. Εν του πώς θα λειτουργήσουν και οι καύσωνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μιλούν για μη ευνοϊκά φαινόμενα γενικότερα τα τελευταία χρόνια.

Στην Αργολίδα, ο πρώτος γενικός ψεκασμός βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση, καθώς πήγε πιο πίσω λόγω καύσωνα. Σύμφωνα με τη Μαρία Μαραθιανού από τη ΔΑΟΚ, «από ό,τι φαίνεται υπάρχει δάκος», ενώ μειωμένη θα είναι η παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών κατά την καρπόδεση. Αντίστοιχα, προς το τέλος του πρώτου γενικού ψεκασμού βαδίζει και η Αρκαδία. Δάκος υπάρχει, όμως, ο καύσωνας έριξε τα ποσοστά εμφάνισης, εξηγεί η Φωτεινή Θεοδωρακοπούλου, προϊσταμένη στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου. Η ζημιά στην καρπόδεση φέρνει τις εκτιμήσεις παραγωγής κάτω από 50%. Όμως, και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες την τελευταία διετία δεν βοηθούν στην παραγωγή, τονίζει.

Ο πρώτος ψεκασμός έχει ολοκληρωθεί και τα αποτελέσματα είναι καλά, σύμφωνα με τον Ιωάννη Καλαντζή από τη ΔΑΟΚ Κορινθίας, ενώ η παραγωγή δείχνει μειωμένη κατά 40% σε σύγκριση με τις δυνατότητες του νομού. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τους καύσωνες», συμπλήρωσε.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πρώτος γενικός ψεκασμός στη Μεσσηνία, όπου οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν επιβραδύνει τη διαδικασία, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κρασσακόπουλο, από τη ΔΑΟΚ. «Ο κύκλος του ψεκασμού θα κλείσει, ελπίζουμε, τον Δεκαπενταύγουστο», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι δάκος υπάρχει, αφού τον έχει ευνοήσει η υψηλή υγρασία. Και στις περιοχές που καλύπτει η ΔΑΟΚ Τριφυλίας, ολοκληρώθηκε ο πρώτος ψεκασμός και όλα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα, σε μία διαδικασία η οποία παρακολουθείται με GPS. «Είμαστε έτοιμοι μετά τον καύσωνα να παρέμβουμε, αν χρειαστεί», σημείωσε ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος στη ΔΑΟΚ, αναφέροντας μειωμένη παραγωγή, η οποία όμως ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί. Δυστυχώς, από τη Λακωνία ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ δεν θέλησε να δώσει στοιχεία παραπέμποντας στον αντιπεριφερειάρχη, Θεόδωρο Βερούτη, με τον οποίο δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία.

Η «πληγή» της Αιτωλοακαρνανίας

Ακαρπία παρατηρείται φέτος στο σύνολο της καλλιέργειας και ειδικότερα στις επιτραπέζιες ποικιλίες στον Δήμο Αγρινίου, αλλά και σε περιοχές του Μεσολογγίου. Οι ελαιοπαραγωγοί ζητούν έλεγχο για τη διαπίστωση των ζημιών και ένταξή τους στα μέτρα προστασίας. Σχετικές επιστολές έχουν στείλει στον αρμόδιο υπουργό οι δήμαρχοι Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Λόγω προβλημάτων με την ανάδειξη αναδόχου ακόμη δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας ψεκασμός, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Κοντογιάννη, γεωπόνο στη ΔΑΟΚ, στις αρχές Αυγούστου, μετά και το νέο κύμα καύσωνα, θα γίνει ο πρώτος με προσωρινό ανάδοχο, αφού η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται τον Σεπτέμβρη.

Ο καύσωνας φρενάρει τον δάκο στη Δυτική Ελλάδα

Μειωμένα επίπεδα παραγωγής αναμένει και η Δυτική Ελλάδα, με τις έως τώρα εκτιμήσεις, ακόμη και αν η εικόνα ξεκαθαρίσει τον Οκτώβρη με τις πρώτες ελαιοποιήσεις, ενώ ακαρπία αναφέρει η Αιτωλοακαρνανία. Και στους τρεις νομούς οι υψηλές θερμοκρασίες συγκρατούν τη μαζική εμφάνιση του δάκου, με το πρόγραμμα δακοκτονίας να εξελίσσεται ομαλά σε Ηλεία και Αχαΐα (έχουν ήδη πραγματοποιήσει τον πρώτο δολωματικό ψεκασμό και συμπληρωματικούς σε παραθαλάσσια) και μετ’ εμποδίων στην Αιτωλοακαρνανία.

Η καρποφορία έχει φτάσει στο 60% της παραγωγής μεσοσταθμικά, προμηνύοντας μέτρια χρονιά σε απόδοση ελαιολάδου, σύμφωνα με τον Γιώργο Μικέογλου, προϊστάμενο του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ηλείας. «Είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, για να επέμβουμε όπου χρειαστεί, όπως κάναμε σε ελαιώνες στο Κάστρο Κυλλήνης και στο Κατάκολο, όπου λόγω υγρασίας πραγματοποιήσαμε δύο επιπλέον ψεκασμούς», εξήγησε.

Μέτρια επίπεδα παραγωγής με τάσεις καθόδου εκτιμούν και στην Αχαΐα, όπου η δακοκτονία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τον προϊστάμενο Ποιοτικού, Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας, Γεώργιο Βανταράκη. «Δεν έχουμε μεγάλες προσβολές, λόγω του ψεκασμού που πραγματοποιήσαμε και των καιρικών συνθηκών που δεν ευνοούν την εξάπλωση του εντόμου», ανέφερε.

Μεσοβεντέμα προβλέπει η Κρήτη

Στα όρια της μεσοβεντέμας, ακόμη και πιο κάτω σε ορισμένες περιοχές, βλέπουν την ερχόμενη παραγωγή της Κρήτης τα στελέχη των ΔΑΟΚ, καθώς η πλούσια ανθοφορία δεν μετατράπηκε σε αντίστοιχη καρπόδεση, κάτι που, κατά κοινή ομολογία, οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, ιδίως στις αρχές Μαΐου. Παράλληλα, υψηλοί δακοπληθυσμοί που επισημαίνονται σε διάφορες περιοχές δυσχεραίνουν το έργο των υπηρεσιών, οι οποίες έχουν αρχίσει από νωρίς τους ψεκασμούς, ακόμη και χωρίς τους τομεάρχες, που αναμένονται στις θέσεις τους αυτές τις ημέρες.

Κατά μέσο όρο έχουν πραγματοποιηθεί 2-3 ψεκασμοί, ανάλογα με την περιοχή. «Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση, γιατί έχουμε υψηλούς δακοπληθυσμούς, όπως έχει όλη η Κρήτη», μετέφερε, μεταξύ άλλων, ο Εμμανουήλ Φιλίππου, διευθυντής Δακοκτονίας στο Ηράκλειο. Εξαίρεση ως προς το έντομο αποτελεί η περιοχή της Μεσσαράς, όπου η ζέστη λειτούργησε υπέρ των παραγωγών. «Υπάρχουν περιοχές που έχουν εξαιρετικά μεγάλη πίεση από το έντομο, βόρειες κυρίως» σχολίασε και η τμηματάρχης Φυτοϋγειονομικού και Ποιοτικού ελέγχου και υπεύθυνη δακοκτονίας στον Νομό Λασιθίου, Αγγελική Καραταράκη.

Οι καθυστερήσεις για τους τομεάρχες αποδίδονται περισσότερο σε ζητήματα γραφειοκρατίας και στο υπουργείο που άργησε να βγάλει τις κατανομές για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής στον ΑΣΕΠ, με αποτέλεσμα φέτος αυτό το απαραίτητο προσωπικό για την παρακολούθηση της υλοποίησης του προγράμματος, αλλά και την καταγραφή μίας εικόνας για την ερχόμενη παραγωγή να έρθει ακόμη και δύο μήνες αργότερα από την έναρξη της δακοκτονίας. «Πέρυσι, τους είχαμε πάρει μέσα Ιουνίου, τώρα φτάνουμε 1η Αυγούστου για να αρχίσουν να εργάζονται στην ουσία. Και η προπέρσινη χρονιά ήταν πάλι έτσι», θυμάται η Μαρία Μυλωνάκη, διευθύντρια στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων. «Μέχρι τώρα, δυστυχώς, λειτουργούσαμε με το μόνιμο προσωπικό, δεν μπορούμε να πούμε ότι καλύπτονται οι ανάγκες, όταν δεν παρακολουθείται ο ψεκασμός», ανέφερε η διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο, Ευθυμία Βυδάκη.

Οι πρώτοι ψεκασμοί πραγματοποιήθηκαν με φάρμακα από πέρυσι και κάποια που εξασφάλισε η περιφέρεια μέσω διαγωνισμού, ενώ υπάρχει και άλλος, εν αναμονή και εκείνων που θα προμηθεύσει το υπουργείο, με την ελπίδα να μην έρθουν αργά. Οι ανάγκες καλύπτονται προς το παρόν, σύμφωνα με τα στελέχη των ΔΑΟΚ, όμως γίνονται και ρυθμίσεις όπου υπάρχουν μειώσεις παραγωγής ώστε να ενισχυθούν τοπικά περιοχές, ενώ οι υπηρεσίες θέλουν να κρατήσουν ποσότητες και για τη νέα χρονιά, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις