ΕΛΛΑΔΑ. Λίγο διάστημα πριν ξεκινήσει ο κύριος όγκος παραγωγής για τις ποικιλίες Καλαμών και Κορωνέικη ευνοείται η εμφάνιση μυκήτων σε περιοχές με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Όσον αφορά το δάκο η μειωμένη παρουσία του οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Από την πλευρά του ο κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, γεωπόνος στον συνεταιρισμό Stamna Olives στο Αιτωλικό Μεσολογγίου, όπου επικρατέστερη ποικιλία είναι η Καλαμών επισημαίνει, «την περίοδο αυτή αν και ακόμα δεν έχουν εντοπιστεί προσβολές καθώς δεν έχει βρέξει, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης μυκητολογικών ασθενειών και πιο συγκεκριμένα του Κυκλοκόνιου (Cycloconium oleaginum, Spilocaea oleagina) και του Γλοιοσπόριου (Gloeosporium olivarum syn. Colletotrichum clavatum) σε περιοχές που υπάρχει υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία. Σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης και για τον λόγο αυτό συνιστάται ψεκασμός με χαλκούχα σκευάσματα, σε ημέρα και ώρα όπου η ατμοσφαιρική υγρασία δεν είναι υψηλή για να αποφευχθεί τυχόν έκπλυση του σκευάσματος. Από εντομολογικές προσβολές, ο δάκος δεν έχει προκαλέσει πρόβλημα γιατί οι παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο (άνω των 40 βαθμών Κελσίου) δεν ευνόησαν την αύξηση των πληθυσμών του. Όσοι έχουν βιολογική καλλιέργεια χρησιμοποιούν παγίδες για την καταπολέμησή του και αυτοί που κάνουν συμβατική, ψεκάζουν ακόμα με πυρεθροειδή εντομοκτόνα. Όσον αφορά τις συγκομιδές, θα ξεκινήσουν 15-20 Οκτωβρίου και αναμένεται μείωση περίπου κατά 40%. Η προηγούμενη χρονιά ήταν πολύ παραγωγική με αποτέλεσμα οι φετινές αποδόσεις να είναι μειωμένες ωστόσο συντρέχουν και άλλοι παράγοντες. Δεν έβρεξε καθόλου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και γενικότερα οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες».

Το γλοιοσπόριο προκαλεί συρρίκνωση, μουμιοποίηση και σήψη (εμφάνιση μαύρων κηλίδων) ώριμων καρπών. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται και η απόδοση και ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου. Αντίστοιχα μαύρες κηλίδες αναπτύσσονται και στα φύλλα τα οποία μπορεί να ξεραθούν. Το παθογόνο ευνοείται από υψηλή σχετική υγρασία και ήπιες θερμοκρασίες (12°C - 25°C). Το κυκλοκόνιο εμφανίζεται κυρίως στους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των καρπών ενώ σπανιότερα προσβάλλονται καρποί και κλαδίσκοι. Οι θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι παρόμοιες με αυτές που ευνοούν την ανάπτυξη του γλοιοσπορίου ενώ και οι δύο ασθένειες προλαμβάνονται με την εφαρμογή χαλκούχων μυκητοκτόνων.

Ο κ. Αντωνόπουλος, πρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας αναφέρει ότι «στη Δυτική Μεσσηνία έχει βρέξει πολύ λίγο αυτήν την περίοδο και στην Ανατολική Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Λακωνίας, δεν έχει βρέξει καθόλου με αποτέλεσμα η παραγωγή να μην επηρεάζεται καθόλου από μυκητολογικές προσβολές. Ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να ευνοήσουν τον δάκο και για τον λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε εχθές στην Καλαμάτα ο δεύτερος ψεκασμός δακοκτονίας. Η φετινή συγκομιδή της Κορονέικης ελιάς, η οποία καλύπτει τον μεγαλύτερο όγκο παραγωγής (80-95%), ξεκινάει τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Αναφορικά με την παραγωγή της φετινής χρονιάς, είναι ελαφρώς μειωμένη συγκριτικά με τα περσινά δεδομένα. Φέτος αναμένουμε το 65%- 70% του συνολικού όγκου. Πέρσι οι συνθήκες ήταν καλύτερες και η παραγωγή έφτασε το 80%-90% της παραγωγής».

Από τον ΑΣ Καινούργιου Τριχωνίδας, μας ενημερώνουν ότι οι ποσότητες παραγωγής είναι πάρα πολύ μειωμένες. Για την ποικιλία Χονδρελιά, όπου μαζεύεται αυτό το διάστημα, ο όγκος παραγωγής θα ανέλθει μόλις στο 20% και για την ποικιλία Καλαμών στο 40%, με αποτέλεσμα οι τυχόν προσβολές από μύκητες και έντομα να μην είναι πρωτεύουσας σημασίας. Τέλος, ο κ. Νίκος Λιάνος από την ΔΑΟΚ Μαγνησίας μας ενημερώνει ότι οι πληθυσμοί του δάκου είναι μειωμένοι σε σύγκριση με άλλες χρονιές καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ανομβρία έχουν εξοντώσει τους πληθυσμούς του εντόμου. Υπό άλλες συνθήκες οι τωρινές θερμοκρασίες είναι ιδανικές για τη δραματική αύξησή του. Οι πληθυσμοί εξακολουθούν να ελέγχονται μέσω δικτύου παγίδων του προγράμματος δακοκτονίας και σε κάποιες τοπικές κοινωνίες έχει γίνει ψεκασμός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις