Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Πολύς λόγος έχει γίνει και γίνεται για τους νεκρούς που σχετίζονται με την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του ’73. Το σχέδιο που εφαρμόστηκε εκείνη τη νύχτα ήταν η εκκένωση του χώρου από τους φοιτητές, μετά την είσοδο του τανκ, γι’ αυτό στις πόρτες εξόδου είχαν τοποθετηθεί φαντάροι και έξω αναλάμβαναν δράση οι αστυνομικές κατασταλτικές δυνάμεις, με κλομπ, συμπαγείς ράβδους, δακρυγόνα, συλλήψεις και πυροβολισμούς.

Οι επώνυμοι νεκροί, όπως έχουν καταγραφεί στον προσωρινό κατάλογο εκείνων των ημερών, με χρονολογική σειρά, αυτοί που πλήρωσαν με τη ζωή τους τον αγώνα των φοιτητών των Πανεπιστημίων της Αθήνας, που στάθηκαν περήφανα απέναντι στις ερπύστριες των χουντικών και πάλεψαν για ανεξαρτησία, δημοκρατία και ελευθερία, είναι:

Σπυρίδων Κοντομάρης του Αναστασίου, 57 ετών, πρώην βουλευτής της Ένωσης Κέντρου στις 16/11, γύρω στις 20.30-21.00, ενώ βρισκόταν στη διασταύρωση των οδών Σταδίου και Γ. Σταύρου προσβλήθηκε από δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και να καταλήξει.

Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, στις 16/11, μεταξύ 21.30 και 21.45, ενώ βρισκόταν με διαδηλωτές στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη, τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. (Το συγκεκριμένο υπουργείο βρισκόταν στη συμβολή των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Αβέρωφ, πολύ κοντά στο Πολυτεχνείο.)

Σωκράτης Μιχαήλ, 57 ετών, στις 16/11, μεταξύ 21.00 και 22.30, ενώ βρισκόταν μεταξύ των οδών Μπουμπουλίνας και Σόλωνος προσβλήθηκε από δακρυγόνα, που έριχνε η αστυνομία κατά των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να υποστεί απόφραξη της αριστερής στεφανιαίας και να καταλήξει.

Toril Margrethe Engeland, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας στις 16/11, γύρω στις 23.30 τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, στις 16/11, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, στις 16/11, γύρω στις 24.00, στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας.

Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, τις βραδινές ώρες της 16ης/11, στην περιοχή του Πολυτεχνείου, προσβλήθηκε από δακρυγόνα και στη συνέχεια χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, με επακόλουθο τον θάνατό του.

Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, 31 ετών, τις βραδινές ώρες της 16ης/11, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, υπέστη κρονιοεγκεφαλικές κακώσεις και μετά από δυο μέρες πέθανε.

Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, κατά τις πρωινές ώρες της 17ης/11, ενώ βάδιζε στην πλατεία Βάθη, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου και μετά από δυο μέρες πέθανε.

Αικατερίνη Αργυροπούλου, 76 ετών, στις 10.00 της 17ης/11, τραυματίστηκε θανάσιμα στην πλάτη από σφαίρα στην αυλή του σπιτιού της στα κάτω Πατήσια.

Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, στις 10.15 της 17ης/11, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων τραυματίστηκε θανάσιμα από ριπή πολυβόλου όπλου που έριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών, που επέβαινε σε τεθωρακισμένο στρατιωτικό όχημα.

Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, στις 10.30 περίπου της 17ης/11, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα πολυκατοικίας στην πλατεία Αιγύπτου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ.

Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, στις 11.00 περίπου της 17ης/11, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ.

Δημήτριος Παπαϊωάννου, 60 ετών, γύρω στις 11.30 της 17ης/11, ενώ βρισκόταν στην πλατεία Ομονοίας, προσβλήθηκε από δακρυγόνα που έριχνε η αστυνομία και πέθανε στο σταθμό πρώτων βοηθειών του ΕΕΣ από έμφραγμα.

Γεώργιος Γεριτσίδης του Αλεξάνδρου, 47 ετών, στις 12.00 της 17ης/11, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στα Νέα Λιόσια τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά που διέσχισαν τον ουρανό του αυτοκινήτου.

Βασιλική Μπεκιάρη του Φωτίου, 17 ετών, στις 12.00 της 17ης/11, ενώ βρισκόταν στην ταράτσα του σπιτιού της στον Νέο Κόσμο τραυματίστηκε θανάσιμα στον αυχένα από πυρά.

Δημήτρης Θεοδώρας του Θεοφάνους, πεντέμισι ετών, στις 13.00 της 17ης/11, ενώ διέσχιζε με τη μητέρα του τη λεωφόρο Παπάγου στου Ζωγράφου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά στρατιωτικής περιπόλου.

Αλέξανδρος Βασίλειος (Μπαρσί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός, τουρκικής υπηκοότητας, στις 13.00 της 17ης/11, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος.

Αλέξανδρος Παπαθανασίου του Σπυρίδωνος, ετών 59, στις 13.30 της 17ης/11, ενώ βάδιζε με τις ανήλικες κόρες του στη διασταύρωση των οδών Δροσοπούλου και Κύθνου, απέναντι από το ΙΣΤ’ αστυνομικό τμήμα βρέθηκε εν μέσω πυρών προερχόμενων από τους αστυνομικούς του τμήματος, με αποτέλεσμα να πάθει συγκοπή και να πεθάνει.

Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου, 63 ετών, μεταξύ 11.00 και 12.00 της 18ης/11, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Γ’ Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος και μετά από λίγες μέρες κατέληξε.

Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, στις 12.00 της 18ης/11, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του στρατού.

Κυριάκος Παντελεάκης του Δημητρίου, 44 ετών, δικηγόρος, από τις Κροκεές Λακωνίας, μεταξύ 12.00 και 12.30 της 18ης/11, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Γλάδστωνος, τραυματίστηκε θανάσιμα από τα πυρά διερχομένου άρματος μάχης.

Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, χτυπήθηκε στις 18/11από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Ιωάννης Μικρώνης του Αγγέλου, 22 ετών, φοιτητής του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην κατάληψή του και χτυπήθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Υπέστη ρήξη του ήπατος και πέθανε ένα μήνα αργότερα στο Λαϊκό νοσοκομείο Αθηνών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κακοποιήθηκε στην Αθήνα.

Οι μεγάλες πορείες μνήμης του Πολυτεχνείου τα μετέπειτα χρόνια συνοδεύτηκαν πολλές φορές με άγρια καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις. Στην μεγάλη πορεία της 17ης Νοέμβρη του 1980 βρήκαν τραγικό θάνατο δυο νέοι. Η 20χρονη Σταματίνα Κανελλοπούλου ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στην οδό Πανεπιστημίου, μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής, βαριά χτυπημένος με κλομπ στο κεφάλι, πέθανε λίγες μέρες αργότερα στο Λαϊκό νοσοκομείο, επίσης από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Στην πορεία, τον Νοέμβρη του 1985 στα Εξάρχεια έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού ο 15χρονος μαθητής Μιχάλης Καλτεζάς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις