ΕΛΛΑΔΑ. Ανοδικό γύρισµα που µένει να αποτυπωθεί και στις τιµές παραγωγού στα ελαιοκοµικά κέντρα της Ελλάδας επιχειρείται εδώ και µερικές ηµέρες στην ευρωπαϊκή αγορά ελαιολάδου, µε τη ζήτηση να ενισχύεται όσο κάθε µέρα που περνά επιβεβαιώνονται οι εκτιµήσεις για σοβαρή µείωση της φετινής παραγωγής.

Την εβδοµάδα που πέρασε η υψηλότερη τιµή στην Ελλάδα, διαµορφώνεται στη Λακωνία πέριξ των 3,50 ευρώ το κιλό, µε τα χαµηλά στα 3,20 ευρώ όσο αρκετοί παραγωγοί κρατάνε ποσότητες, πεπεισµένοι ότι εν τέλει η αγορά θα επιστρέψει στα υψηλά που διαµορφώθηκαν στις αρχές της τρέχουσας εµπορικής περιόδου.

Άλλωστε, όπως γράφει εδώ και τρεις εβδοµάδες η Agrenda, η πίεση των τιµών δεν ανταποκρίνεται σε κανέναν από τους θεµελιώδεις δείκτες της αγοράς, αλλά αντιθέτως αφορούσε προσπάθειες των οργανωµένων µεσιτών, βιοµηχανιών και αλυσίδων λιανικής να αυξήσουν τα δικά τους περιθώρια κέρδους, µετακυλώντας το βάρος των ανατιµήσεων στις προσφορές στους παραγωγούς.

Στην ευρωπαϊκή αγορά δεν παρατηρήθηκαν διακυµάνσεις στις τιµές παραγωγού, µε την Ισπανία να διατηρεί τα 3,30 ευρώ για τα έξτρα παρθένα, ενώ στην Ιταλία το Μπάρι παραµένει στα 3,90 ευρώ το κιλό, µε τα υπόλοιπα κέντρα εµπορίας ελαιολάδου να διατηρούνται και αυτά στα ίδια επίπεδα τιµών που σηµειώθηκαν την περασµένη εβδοµάδα.

Η σταθεροποίηση της αγοράς µετά από τη µικρή ανοδική αντίδραση στην Ισπανία, µόνο θετικά µπορεί να αναγνωστεί, δεδοµένου ότι σχεδόν όλα τα παραγωγικά κέντρα της Μεσογείου βρίσκονται στο πικ της παραγωγής. Αναµένεται, λοιπόν, η αγορά να δοκιµάσει νέα ανοδική πορεία από το νέο έτος, όταν θα σταµατήσουν οι εισροές φρέσκων ποσοτήτων στις δεξαµενές, αν θεωρηθεί ότι η πτώση των προηγούµενων εβδοµάδων διαµορφώνει το χαµηλό όριο των τιµών για τη φετινή περίοδο.

Μειωμένη 60% η παραγωγή της Τοσκάνης, πέφτει και η Τυνησία

Λιγοστεύουν οι εναλλακτικές των µεγάλων βιοµηχανιών της Ευρώπης για εξασφάλιση των απαιτούµενων ποσοτήτων ελαιολάδου, αφού η πορεία της συγκοµιδής στην Τυνησία, τον κατεξοχήν προορισµό για φθηνή πρώτη ύλη, δείχνει πως τελικά και εκεί η παραγωγή θα είναι περιορισµένη. Την ίδια στιγµή, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η µείωση της παραγωγής στην Τοσκάνη θα αγγίξει το 60%, κάτι που έρχεται ως µοχλός πίεσης στις βιοµηχανίες της Ιταλίας, που ήδη έχουν βγει στην ευρωπαϊκή αγορά για εξασφάλιση ποσοτήτων.

Ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα έφτασαν στην Ισπανία παραγγελίες, κάτι που συνέβαλε στο γύρισµα της αγοράς. Έπειτα από αυτό, η µέση τιµή της Ισπανίας διαµορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προσφέρει το εµπόριο στους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς, πέριξ των 3,20 ευρώ το κιλό. Βέβαια και το Μαρόκο, µε µια παραγωγή 130.000 τόνων, διαµορφώνει υψηλότερη τιµή παραγωγού στα 3,60 ευρώ το κιλό αυτήν την περίοδο, όταν δύο χρόνια πριν, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της χώρας της Βόρειας Αφρικής περιοριζόταν στα 2 ευρώ το κιλό.

Σταθεροποιείται στη 10ετία η παραγωγή ΕΕ

Σταθεροποίηση κοντά στους 2,4 εκατ. τόνους αναµένεται να διαµορφώσει η ευρωπαϊκή παραγωγή ελαιολάδου έως το 2030, κάτι που συνεπάγεται µικρή αύξηση των διαθέσιµων ποσοτήτων συγκριτικά µε τις επιδόσεις που διαµορφώνουν τα µεσογειακά κράτη µέλη της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, γύρω από τους 2 µε 2,2 εκατ. τόνους. Οι εκτιµήσεις αυτές έρχονται από µελέτη που συνυπογράφει το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιοκοµίας (IOC) και η γενική γραµµατεία Γεωργίας της Κοµισιόν (DG Agri) που µιλούν και για αύξηση των εξαγωγών ελαιολάδου εκτός µπλοκ, σε επίπεδα άνω του 1 εκατ. τόνων µε την κατανάλωση στους 1,5 εκατ. τόνους. Τα θεµελιώδη προσφοράς και ζήτησης στον τοµέα παραγωγής ελαιολάδου της ΕΕ οδεύουν σε µια σταθεροποίηση που αφήνει λίγα περιθώρια για αποθήκευση, µε τα αποθέµατα λοιπόν να περιορίζονται σε µεγέθη αρκετά κάτω από τους 500.000 τόνους.

Τη µεγαλύτερη ετήσια ποσοστιαία αύξηση στην παραγωγή θα έχει η Πορτογαλία (+4% ετησίως) ενώ στα ίδια επίπεδα αναµένεται να κινηθεί η Ελλάδα, µε τη χαµηλότερη αναµενόµενη αύξηση παραγωγής (+0,5%) κάτω από τον µέσο όρο αύξησης παραγωγής της ΕΕ, που υπολογίζεται να διαµορφωθεί στο 1,3% ετησίως.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις