ΕΛΛΑΔΑ. Δόθηκε στη δημοσιότητα η τεχνική έκθεση του πραγματογνώμονα και αντιστράτηγου ε.α. του Π.Σ., Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος είχε αναλάβει την έρευνα για λογαριασμό του Συνεταιρισμού της Ιπποκρατείου Πολιτείας.

Το πόρισμα συμπεριλήφθη στη δικογραφία και αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα κομμάτια της. Πρόκειται για τη διερεύνηση των ευθυνών και των αιτιών της φωτιάς που ξέσπασε στις 13:22 της 3ης Αυγούστου στη Βαρυμπόμπη και της αναζωπύρωσης αυτής στις 12:37 της 5ης Αυγούστου 2021, όταν και το πύρινο μέτωπο εξαπλώθηκε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στις Αφίδνες και σε όμορες περιοχές.

fotia-varimpompi7-1.jpg

Πλημμελής συντήρηση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης

Ο πραγματογνώμονας «δείχνει» ότι η φωτιά προκλήθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ κάνει λόγο για σειρά επιχειρησιακών λαθών και αρρυθμίες των αρμόδιων οργάνων.

fotia-varimpompi8-1.jpg

Αίτια και αιτιατά

Πιο αναλυτικά, για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς αναφέρεται στο πόρισμα:

«Από τις 3 δυνατές θεωρητικά αιτίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την πυρκαγιά και συγκεκριμένα:

α) δόλια ενέργεια ορισμένου δράστη, με άγνωστο κίνητρο,

β) εργασία καπνίσματος μελισσών και

γ) ηλεκτρικά αίτια,

η πλέον πιθανή αιτία της ως άνω πυρκαγιάς είναι η ηλεκτρική αιτία και πιο συγκεκριμένα η πρόκληση ηλεκτρικού τόξου από πλημμελή συντήρηση του δικτύου μεταφοράς υψηλής τάσης στην περιοχή μεταξύ Βαρυμπόμπης και Κρυονερίου.

Και τούτο, γιατί στην περιοχή που διαπιστώθηκε η έναρξη αυτής υπάρχουν 2 πυλώνες μεταφοράς δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, με απόσταση μεταξύ τους 20 μέτρων, ενώ ένας 3ος πυλώνας επίσης μεταφοράς δικτύου υψηλής τάξης του ΑΔΜΗΕ, βρίσκεται σε μικρή απόσταση.

Μεταξύ των προαναφερομένων πυλώνων εντοπίστηκαν 3 τεμάχια μονωτήρων χρώματος σκούρου καφέ – το χρώμα αυτό μονωτήρων και το μέγεθος ήταν όμοιο με τους μονωτήρες του πυλώνα που εκτιμάται ότι πυροδότησαν τη ξηρή, πυκνή και πλούσια δασική καύσιμη ύλη και προκάλεσαν την ανάφλεξη και καύση αυτής».

fotia-varimpompi10-1.jpg

«Ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρησιακά και άλλα λάθη»

Σχετικά με τις επιχειρησιακές ευθύνες και τα λάθη, αναφέρεται:

«Μία σειρά από ιδιαίτερα σοβαρά επιχειρησιακά και άλλα λάθη, αρρυθμίες, δυσλειτουργίες, πλημμέλειες και παραλείψεις φορέων, αρχών, υπηρεσιών και οργάνων του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα του Δασοπυροσβεστικού Μηχανισμού αφορούν τόσο τη φάση της πρόληψης-ετοιμότητας όσο και τη φάση αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όπως δεν υπήρξε η προβλεπόμενη από τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και αναγκαία προληπτικά εναέρια επιτήρηση, υποτιμήθηκε το μέγεθος του κινδύνου και καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση κινητοποίησης όλων των αναγκαίων και διαθέσιμων επίγειων και εναέριων δυνάμεων και μέσων και κυρίως των εναέριων μέσων αεροπυρόσβεσης στην αρχική φάση, καθώς και τη μη ορθολογική επιχειρησιακή διαχείριση των πτητικών μέσων και γενικώς την ανετοιμότητα τού ως άνω αρμοδίου και τη διαχείριση του περιστατικού κρατικού μηχανισμού».

Επιπλέον:

Έλλειψη συντονισμού -

«Είναι πρόδηλη η έλλειψη συντονισμού από τη διοίκηση του ΕΣΚΕ και την ηγεσία του Π.Σ., αφού τόσο κατά την έναρξη της πυρκαγιάς στις 3 Αυγούστου 2021 όσο και κατά την αναζωπύρωση 2 ημέρες μετά, πέραν του ότι δεν υπήρχαν κατά τον κρίσιμο χρόνο ούτε εναέρια μέσα ούτε αξιοποιήθηκαν τα drones του Π.Σ. που θα έστελναν εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο για την έναρξη κάθε φωτιάς για να κινητοποιηθούν τα όργανα».

Στάχτη, 83.774 στρέμματα

«…Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 3 Αυγούστου η καμένη έκταση υπολογίζεται με βάση το σύστημα Copernicus σε 9.874 στρέμματα, ενώ από την αναζωπύρωση αυτής στις 5 Αυγούστου η συνολικά καμένη δασική και λοιπή έκταση υπολογίζεται από το ίδιο σύστημα σε 83.774 στρέμματα, επηρέασε άμεσα 6.063 κατοίκους εκ του συνολικού εκτιμώμενου πληθυσμού των 177.308 κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν».

Ιπποκράτειος Πολιτεία

Σε ό,τι αφορά στην Ιπποκράτειος Πολιτεία που επλήγη από την αναζωπύρωση της φωτιάς της Βαρυμπόμπης, «ο κρατικός μηχανισμός δε μπόρεσε να εκπληρώσει με επάρκεια την κύρια αποστολή του. Οι καταστροφές του οικισμού αφορούν στο φυσικό περιβάλλον, αφού αποτεφρώθηκαν τα 5200 στρέμματα δάσους, δασικών και γεωργικών-αγροτικών εκτάσεων από τα συνολικά 7600 στρέμματα, ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν σε αρκετές ιδιοκτησίες (κινητά και ακίνητα), δομές και υποδομές του».

Στα 2 η δικογραφία

Απορίες προκάλεσε το γεγονός πως η δικογραφία για τα αίτια και τις ευθύνες για τη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη «έσπασε» στα δύο. Ο δικηγόρος του Συνεταιρισμού τής Ιπποκρατείου Πολιτείας εγχείρισε την τεχνική έκθεση μαζί με έγκληση και παράσταση για υποστήριξη της κατηγορίας πριν από περίπου 20 ημέρες και εγχειρίστηκαν στη σχετική δικογραφία.

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι η τεχνική έκθεση και το σύνολο του υλικού που προσκομίστηκε από την Ιπποκράτειο Πολιτεία αφαιρέθηκε από τη δικογραφία για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και διαβιβάστηκε ως ξεχωριστό υλικό στην Εισαγγελία προκειμένου να αποτελέσει ξεχωριστή δικογραφία. Από εκείνη τη στιγμή και μετά ο Συνεταιρισμός της Ιπποκρατείου Πολιτείας επιχειρεί με νομικές ενέργειες να ενοποιηθεί ξανά η δικογραφία, καθώς πρόκειται για το ίδιο αντικείμενο έρευνας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις