ΕΛΛΑΔΑ. Ο ετήσιος προγραμματισμός του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών φέρνει προ των πυλών 74.480 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2022.

Οι 74.480 νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μέχρι το τέλος του έτους προκύπτουν από την πρόσληψη νέου μόνιμου και εποχικού προσωπικού καθώς και από την κοινωφελή εργασία που έχει στα «σκαριά» ο ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα οι προσλήψεις του 2022 κατανέμονται ως εξής:

  • Μόνιμο προσωπικό: 24.136 προσλήψεις
  • Εποχικό προσωπικό: 25.344 προσλήψεις
  • Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ : 25.000 προσλήψεις

Συνολικά, οι μόνιμες και εποχικές προσλήψεις θα ανέλθουν σε 44.780, ενώ αν τελικά αποφασιστεί και η πρόσληψη 4.700 εκπαιδευτικών, θα ανέλθουν σε 49.480. Οι θέσεις αυτές μαζί με την κοινωφελή εργασία του ΟΑΕΔ πρόκειται τελικά να δημιουργήσουν 74.480 νέες θέσεις εργασίας το 2022.

Η «αρχή» από τους Δήμους

Η αρχή για τις προσλήψεις έχει ήδη γίνει με την μεγάλη προκήρυξη 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ που αφορά 1.468 μόνιμες θέσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ που έχει δημοσιευθεί και θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις σε λίγες μόνο ημέρες, αφορά 1.468 μόνιμες προσλήψεις σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου καθώς και στον Φορέα Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης

Η κατανομή των μόνιμων προσλήψεων

Παράλληλα, από το ΑΣΕΠ έχει προβλέψει 15.863 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ υπό συζήτηση είναι και 4.700 προσλήψεις εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Να σημειωθεί ότι από τις προσλήψεις αυτές πάνω από τις 14.000 θέσεις κατανέμονται στα υπουργεία.

Εκτός όμως από τα νέα αιτήματα, ο προγραμματισμός περιλαμβάνει έγκριση για 3.573 θέσεις τακτικού προσωπικού, οι οποίες αποτελούν δεσμεύσεις που θα υλοποιηθούν εντός του 2022 και αφορούν σε:

  • 1.700 Επαγγελματίες Οπλίτες ,
  • 683 θέσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας
  • 400 θέσεις στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
  • 135 σπουδαστές στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης
  • 655 στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ.

Προσλήψεις ορισμένου χρόνου

Παράλληλα, οι προσλήψεις προσωπικού ορισμένου χρόνου θα ανέλθουν σε 25.344. Οι περισσότερες αφορούν κυρίως στους τομείς της Υγείας, της Εθνικής Άμυνας και των μεταφορών, ενώ μεγάλο ποσοστό των θέσεων θα αφορά σε δήμους και περιφέρειες.

Η πλειοψηφία των θέσεων αυτών αφορούν σε δήμους-περιφέρειες, ΔΕΚΟ, όπως ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΥΑΘ, ασφαλιστικά ταμεία, μουσεία, νοσοκομεία. Θα καλυφθούν επίσης ειδικότητες όπως μηχανικοί, εργοδηγοί, νοσηλευτές, γιατροί, παραϊατρικό προσωπικό, διοικητικοί, υπάλληλοι πληροφορικής, επαγγελματίες οπλίτες και ειδικοί φρουροί.

Παράλληλα, για πρώτη φορά εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων και το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου/συμβάσεων μίσθωσης έργου και εφαρμόζεται περιορισμός κατά 10% στον μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό προσλήψεων σε σχέση με το 2020.

Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Για τον Σεπτέμβριο του 2022 προγραμματίζεται πλέον να γίνει ο μεγάλος γραπτός πανελλαδικός διαγωνισμός που θα διορίζει δημοσίους υπαλλήλους με το νέο σύστημα του ΑΣΕΠ, που τίθεται σε εφαρμογή και με το οποίο οι προσλήψεις θα γίνονται με έναν και μοναδικό ετήσιο διαγωνισμό.

Ο διαγωνισμός θα αφορά θέσεις των βαθμίδων της Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ίσως και Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού, αλλά όχι της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) που θα καλύπτεται πλέον με άλλη διαδικασία, με κοινωνικά κριτήρια και άλλες ιδιότητες.

Κάθε χρόνο, και με βάση τις ανάγκες που θα καταγράφουν οι φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου κάθε Μάιο (και θα εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου), θα προκηρύσσονται θέσεις και θα διεξάγεται διαγωνισμός όπου θα εξετάζονται το γνωστικό πεδίο του κάθε υποψηφίου καθώς και οι δεξιότητες και η εργασιακή αποτελεσματικότητά του.

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έκδοση της προκήρυξης της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Proson.gr, η σχετική προκήρυξη θα δημοσιευθεί τέλος του μήνα ή το πολύ στις αρχές του επόμενου. Το σχετικό ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 και τώρα ο ΟΑΕΔ καταρτίζει την Δημόσια Πρόσκληση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr θα βγει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών και συναφείς φορείς. Η διάρκεια του προγράμματος θα ορίζεται σε 8 μήνες, ενώ ο μισθός των απασχολούμενων διαμορφώνεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό των 663 ευρώ που θα ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2022.

Πώς όμως μοριοδοτούνται οι προσλήψεις στο ΑΣΕΠ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλήρωση των περισσότερων θέσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας, μέσω του συστήματος μοριοδότησης του ΑΣΕΠ. Εκτός όμως από τα τυπικά προσόντα που είναι απαραίτητα για κάθε θέση (πχ. πτυχίο ή άδεια ασκήσεως επαγγέλματος) υπάρχουν και κάποια πρόσθετα απαραίτητα προσόντα, που πλέον υπάρχουν σχεδόν όλες τις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.

Να σημειωθεί ότι τα πρόσθετα προσόντα που ζητούνται στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ πρέπει να τα κατέχουν οι υποψήφιοι μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων, άλλως δεν γίνονται δεκτοί για τις αντίστοιχες θέσεις.

Δύο πολύ συνηθισμένα πρόσθετα προσόντα που ζητούνται σχεδόν πάντα από το ΑΣΕΠ και μοριδοτούν τους υποψηφίους είναι η πιστοποίηση γνώσης της αγγλικής γλώσσας καθώς και η πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ.

Είναι γεγονός πως πολλοί υποψήφιοι έχουν ακόμα την εντύπωση πως η απόκτηση δύο τέτοιων πιστοποιήσεων είναι μία χρονοβόρα διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο σε δια ζώσης μαθήματα και εξετάσεις.

Παλαιότερα μπορεί να ίσχυε αυτό, πλέον όμως, υπάρχει η δυνατότητα εάν κάποιος θέλει άμεσα, να λάβει πολύ εύκολα είτε πιστοποίηση γνώσης ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε Πιστοποίηση της Αγγλικής Γλώσσας (LTE) αναγνωρισμένη από τονΑΣΕΠ που παρέχει το GoLearn για να τις χρησιμοποιήσει για μοριοδότηση στο δημόσιο, σε προκηρύξεις, σε διαγωνισμούς, στον ΑΣΕΠ για προσλήψεις, σε μεταπτυχιακά κλπ.

Πηγή: proson.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις