ΕΛΛΑΔΑ. Ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών παρουσιάζει αρνητική εικόνα με το καφέτιασμα των φύλλων και των βλαστών, προμηνύοντας με αυτόν τον τρόπο αρνητικές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Ήδη, έχει μπει στην παραγωγή η ποικιλία Lane Late και σιγά-σιγά ολοκληρώνει τον κύκλο της η ποικιλία Μέρλιν.

Στο ξεκίνημα βρίσκεται η ποικιλία Βαλέντσια χωρίς όμως να είναι σε πλήρη ωρίμανση ο καρπός, ωστόσο ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές με brix που ξεπερνούν τους 11 βαθμούς. Οι κοπές μπορεί να συνεχίζονται, αλλά το βλέμμα των παραγωγών βρίσκεται στραμμένο στο υπουργείο της πλατείας Βάθη, αναμένοντας τη Συνδεδεμένη και τα 300 ευρώ/στρέμμα από τον ΕΛΓΑ.

Περιγράφοντας την εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών της Αργολίδας, ο Τάσος Λέρμας, παραγωγός από το Σκαφιδάκι, δίνει τη δική του διάσταση για την εξέλιξη της παραγωγής, λέγοντας ότι «η πλειονότητα των πορτοκαλιών έχει φύγει για χυμό. Η τάση που επικρατεί για τα πορτοκάλια και ειδικά αυτά που δεν έχουν παγώσει είναι όχι μόνο να κρατηθεί η τιμή, αλλά και να ανέβει σημαντικά». Μας εξήγησε, επίσης, ότι οι περιοχές που καλύπτονταν από αντιπαγετική προστασία είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις άλλες:

«Οι θερμοκρασίες είχαν μειωθεί ακόμη και στους -7 βαθμούς Κελσίου. Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στα πορτοκάλια, όπως και στα άλλα εσπεριδοειδή». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Λέρμας μας είπε ότι «αυτή την περίοδο, τα Lane Late κυμαίνονται στα 34 λεπτά μεσοσταθμικά και τα Μέρλιν από 24 έως 30 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα».

Οι όψιμες ποικιλίες στηρίζουν την παραγωγή στη Λακωνία

Σημαντικά ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν το προηγούμενο διάστημα πολλοί παραγωγοί πορτοκαλιών της Λακωνίας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Οι ποικιλίες Βαλέντσια και Lane Late, όπως μας εξηγεί ο Ηλίας Μουγάκος, γεωπόνος από το Βλαχιώτη Λακωνίας, κράτησαν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην παραγωγή τους, αλλά με εμφανή τα σημάδια της ποιοτικής υποβάθμισης. «Το ποσοστό της μειωμένης παραγωγής για την τρέχουσα περίοδο δείχνει να ξεπερνά το 30% και όλοι αναμένουμε την εξέλιξη της παραγωγής της ποικιλίας Valencia για το επόμενο διάστημα». Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, ο κ. Mουγάκος μας είπε ότι αυτές κυμαίνονται περίπου στα 25 έως 30 λεπτά στα Lane Late και τα Valencia ξεπερνούν τα 20 λεπτά το κιλό.

Μικρά τα μεγέθη για Lane Late και Βαλέντσια, αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις στο Μεσολόγγι

Τυχερή, όπως δείχνει μέχρι τώρα, εμφανίζεται η Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, από τις χαμηλές θερμοκρασίες το τελευταίο διάστημα. Ολοκληρώνεται η συλλογή των Μέρλιν και, παράλληλα, έχουν μπει στην παραγωγή τα Lane Late, όπως επίσης και τα Βαλέντσια.

Δίνοντας το δικό του στίγμα, ο Άγγελος Αγγελάκης, έμπορος εσπεριδοειδών από τo Μεσολόγγι, κάνει λόγο για μία δύσκολη χρονιά χωρίς όμως τα προβλήματα που παρουσίασαν άλλες περιοχές.

Εκείνο που τον απασχολεί ιδιαίτερα είναι η μικροκαρπία στις όψιμες ποικιλίες, ωστόσο, θετικός δείχνει για την εξέλιξη των εσπεριδοειδών, τονίζοντας την αύξηση των καλλιεργειών, «με την ποικιλία Lane Late να μπαίνει δυναμικά στην παραγωγή, με νέες φυτεύσεις σε πολλά σημεία της Αιτωλοακαρνανίας».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις