ΕΛΛΑΔΑ. Πολλές από τις απαγορεύσεις θα μας «συντροφεύσουν» μέχρι την Πρωτομαγιά, άρα και όλη την περίοδο του Πάσχα παρότι οι περιορισμοί που ζήσαμε τα προηγούμενα δυο χρόνια, όπως η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό αποτελούν εδώ και καιρό παρελθόν και μια πολύ δυσάρεστη ανάμνηση.

Το ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε με όλα τα μέτρα έως την 1η Μαΐου, περιγράφει αναλυτικά πώς θα πορευτούμε μέχρι την άρση των περιορισμών από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα.

Τα κρούσματα έχουν υποχωρήσει αισθητά, όχι όμως και οι θάνατοι και έτσι οι ειδικοί συνιστούν σε όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όλη την Μεγάλη Εβδομάδα καθώς όπως ήδη έχει αποτυπωθεί και στα επίσημα στοιχεία η φετινή ίσως να είναι η μεγαλύτερη πασχαλινή έξοδος και να συγκριθεί ή και να ξεπεράσει αντίστοιχες εξόδους προ πανδημίας.

Μάσκες

Η μάσκα παραμένει υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και στους χώρους εργασίας εκτός από τις περιπτώσεις όπου κάποιος εργάζεται σε ατομικούς χώρους εργασίας και για όσους έχουν ιατρική βεβαίωση ότι δεν ενδείκνυται η χρήση μάσκας αλλά και στα παιδιά κάτω των 4 ετών.

Μέτρα στις εκκλησίες

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα οι εκκλησίες θα είναι γεμάτες κόσμο και για τον λόγο αυτό οι πιστοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Η μάσκα και εδώ είναι υποχρεωτική για όλους, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ειδικά την Μεγάλη Παρασκευή με την περιφορά του Επιταφίου αλλά και στην Ανάσταση.

Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι ιερείς και οι ιεροψάλτες αλλά μόνο κατά την διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.

Όσοι εισέρχονται στην εκκλησία, πρέπει να επιδεικνύουν ή πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή πιστοποιητικό νόσησης, ή rapid test, ενώ οι ανήλικοι έως 17 ετών μπορούν να επιδεικνύουν self test.

Διασκέδαση και Εστίαση

Η διασκέδαση θα γίνει τις μέρες του Πάσχα και πάλι με περιορισμούς, καθώς επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο.

Και εδώ πρέπει να γίνεται έλεγχος στο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να φοράει μάσκα υψηλής προστασίας. Το ίδιο ισχύει και στην εστίαση.

Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους ταξιδέψουν αυτές τις μέρες σε προορισμούς όπου θα συναντήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έτσι ώστε να μην τους θέσουν σε κίνδυνο.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις