Είναι το χώμα του κήπου μας κατάλληλο για καλλιέργεια; Για να έχουμε επιτυχία στην καλλιέργεια του κήπου πρέπει πρώτα να εξασφαλίσουμε ότι το έδαφος που φυτεύουμε είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για να φιλοξενήσει τα φυτά μας.

Τα φυτά χρειάζονται γόνιμο και αφράτο έδαφος που τους εξασφαλίζει ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Αν το χώμα είναι πολύ σκληρό, συμπαγές, με πολλά ανεπιθύμητα αγριόχορτα και δεν εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση, τότε θα δημιουργηθούν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Πριν προχωρήσουμε λοιπόν στη φύτευση των φυτών, ελέγχουμε ότι το χώμα στο χωράφι μας έχει τα επιθυμητά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τα φυτά να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν.

Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για φύτευση, ποια είναι τα απαραίτητα υλικά που μας βοηθάνε να βελτιώσουμε το χώμα και να το εμπλουτίσουμε με θρεπτικά συστατικά για να έχουμε μία αποδοτική καλλιέργεια.

1. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια;

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής (τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι) και μηχανήματα κήπου (σκαπτικά, χορτοκοπτικά) μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του χώματος με τον καλύτερο και πιο ξεκούραστο τρόπο.

Πριν τη φύτευση, υπάρχουν ορισμένες καλλιεργητικές εργασίες που θα μας βοηθήσουν στην καλλιέργεια.

  • Απομακρύνουμε αρχικά τις μεγαλύτερες πέτρες που έχει το χωράφι, καθώς δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κατεργασία του εδάφους.
  • Οργώνουμε το χώμα του κήπου με καλλιεργητή, με τρακτέρ ή σκάβουμε με τσάπα αν η έκταση που καλλιεργούμε μας το επιτρέπει. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το χώμα πιο αφράτο και παράλληλα απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που υπάρχουν στο χωράφι μας.
  • Η καλύτερη περίοδος για να οργώσουμε και να σκάψουμε είναι μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς απαιτείται μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί το χωράφι.
  • Απομακρύνουμε εκ νέου μικρότερες πέτρες μετά το όργωμα και το σκάψιμο καθώς και ριζώματα των αγριόχορτων που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια.
  • Για να κάνουμε ακόμα πιο αφράτο το χώμα του κήπου μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεύτερο όργωμα.
  • Διαμορφώσουμε με τσουγκράνα μία μικρή κλίση στο χωράφι για να απομακρύνονται τα νερά μετά από βροχή και να μην πλημμυρίζει.

2. Πώς βελτιώνουμε το χώμα του κήπου;

Είναι πολύ σημαντικό να καλλιέργουμε σε αφράτο χώμα, το οποίο διαθέτει καλό αερισμό και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, υπάρχουν διάφορα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωσης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, τη μείωση των ποτισμάτων και την εξασφάλιση καλύτερου αερισμού στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά εδαφοβελτίωσης όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα και ο ατταπουλγίτης.

Παράλληλα, για την ενίσχυση του εδάφους με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα φυσικά οργανικά υλικά όπως η κοπριά, το κομπόστ, η τύρφη και η στάχτη από τα ξύλα.

3. Πώς εμπλουτίζουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά;

Πολλές φορές καλλιεργώντας στον κήπο μας αναρωτιόμαστε αν το χώμα που έχουμε είναι κατάλληλο για κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια και αν διαθέτει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν τα φυτά μας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να κάνουμε ανάλυση εδάφους για το χώμα του κήπου μας. Η γνώση της γονιμότητας και των ιδιοτήτων του εδάφους είναι απαραίτητη για κάθε καλλιέργεια, ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, για να επιλέξουν το είδος της λίπανσης και τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος.

Ανάλογα λοιπόν την σύσταση του εδάφους σε θρεπτικά στοιχεία και την καλλιέργεια που έχουμε επιλέξει, μπορούμε να ενισχύσουμε το έδαφος με λίπασμα αζώτου, λίπασμα φωσφόρου, λίπασμα καλίου, λίπασμα μαγνησίου ή λίπασμα ασβεστίου.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ανάλογα την καλλιέργεια που θα επιλέξουμε να φυτέψουμε, είναι απαραίτητη και η προσθήκη ιχνοστοιχείων στον κήπο μας και για αυτό θα χρειαστεί να ενσωματώσουμε στο έδαφος λίπασμα βορίου, λίπασμα ψευδαργύρου ή λίπασμα σιδήρου.

4. Κι ένα μυστικό για την προετοιμασία του εδάφους

Αν σε κάποια κοντινή παραλία, η θάλασσα έχει ξεβράσει φύκια, μπορούμε να τα μαζέψουμε, να τα ξεπλύνουμε, να τα τεμαχίσουμε και να τα ενσωματώσουμε στο χώμα πριν φυτέψουμε καθώς περιέχουν φυσικά θρεπτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τα φυτά μας.

Πηγή: mistikakipou.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις