ΕΛΛΑΔΑ. Πρωτοφανείς κυβερνητικοί σχεδιασμοί και μεθοδεύσεις καταγγέλθηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Μάλιστα οι αποκαλύψεις - καταγγελίες αυτές, δεν έγιναν από την αντιπολίτευση αλλά από το Νο2 της ίδιας της « γαλάζιας» ηγεσίας της ΚΕΔΕ και από τα δυο - τρία πανελλαδικά κορυφαία αυτοδιοικητικά στελέχη - δημάρχους της ΝΔ. Τον Α΄Αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχος πολλές τετραετίες του δήμου Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου.

Το γεγονός ότι προέρχονται από ένα τέτοιο στέλεχος, αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύνουσα σημασία και σπουδαιότητα , ιδιαίτερα προς την αξιοπιστία , αυτές οι αποκαλύψεις. Ο κ. Κυρίζογλου δεν δίστασε μάλιστα να κάνει λόγο για «θεσμική εκτροπή» αν τεθούν σ΄ εφαρμογή από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα , ο κ. Κυρίζογλου , κατήγγγειλε - αποκάλυψε ότι μεθοδεύεται οι προσεχείς δημοτικές εκλογές να μετατεθούν πάλι - για δεύτερη φορά - από την κυβέρνηση της ΝΔ. Και συγκεκριμένα να διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές το 2024. Παρατείνοντας έτσι κατά ένα χρόνο τη θητεία των σημερινών Δημοτικών Αρχών και Δημοτικών Συμβουλίων, φθάνοντας την στα πέντε έτη.

Η κυβέρνηση της ΝΔ , ως γνωστόν με το δικό της νόμο, του 2020 για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, τις έχει ήδη μεταθέσει κατά τέσσερις μήνες, ορίζοντας τες , για τον Οκτώβριο του 2023.

«Λέγεται, διαρρέεται, υφέρπει, μια φημολογία περί παράτασης της θητείας, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τον ψηφισθέντα νόμο και το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά , στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του, ο κ. Κυρίζογλου, «παγώνοντας» κυρίως τα στελέχη της πλειοψηφούσης παράταξης στο ΔΣ της ΚΕΔΕ .

Ο κ. Κυρίζογλου, που είναι και νομικός, προειδοποίησε ότι « κάθε παράταση μπορεί να κριθεί άκυρη», επισημαίνοντας και την πρόσφατη απόφαση του Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματικές σειρά διατάξεων του περιβόητου νόμου Θεοδωρικάκου, που εφαρμόζεται στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Κυρίζογλου κάλεσε την ΚΕΔΕ να λάβει επ΄ αυτού ξεκάθαρη θέση καθιστώντας σαφές ότι είναι ενάντια σε οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη.

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι θα υπάρξει παράταση στη θητεία και των Περιφερειαρχών. Μια πρώτη εκτίμηση αναφέρει ότι επειδή από τη ΝΔ έχει εκλεγεί η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των δημάρχων όσο και των περιφερειαρχών, έχει κάθε λόγο να τους διατηρήσει στην εξουσία για έναν επιπλέον χρόνο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις