ΕΛΛΑΔΑ. Η πανδημία του Covid ήρθε για να αλλάξει τις ζωές όλων. Τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της παγκόσμιας υγείας και του ανθρώπινου παράγοντα, κληθήκαμε όλοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, απομονωθήκαμε, στερηθήκαμε ελευθερίες, που θεωρούνταν δεδομένες, από την ελεύθερη μετακίνηση στους δρόμους, μέχρι και την εκδήλωση των συναισθημάτων μας, με μία αγκαλιά. Ωστόσο, στην μεταcovid εποχή, μπορούμε να διαπιστώσουμε, ότι ο χρόνος δεν σταμάτησε για τις υπόλοιπες οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές δραστηριότητες. Είναι η ώρα που όλοι αναζητούν προορισμούς, για μικρές στιγμές πραγματικής ελευθερίας και απόλαυσης και ειδικότερα οι νέοι.

Είναι εφικτές αυτές οι λίγες μέρες απόδρασης;

Η μία κρίση διαδέχθηκε την άλλη. Η υπάρχουσα οικονομική κρίση που επικρατεί στη χώρα μας με τον covid - μόλις λίγα χρόνια από την παγκόσμια κρίση του 2008 -, έφερε σημαντικές επιπτώσεις στο λαό, ενώ σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και την ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον πόλεμο που εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Είναι λογικό τα καύσιμα σε απομακρυσμένες περιοχές να είναι πιο ακριβά από το αστικό κέντρο. Πώς, όμως ο Έλληνας – τουρίστας, με την οικονομική κρίση που διακατέχει κάθε ελληνικό νοικοκυριό, θα μπορέσει να ταξιδέψει στη χώρα του και να ικανοποιήσει τις στερημένες του ελευθερίες; Πώς θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, όταν π.χ. στη Ρόδο, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά, η τιμή της αμόλυβδης άγγιξε τα 3 ευρώ, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται αυξήσεις;

Η αύξηση του βασικού μισθού, το λεγόμενο «Fuel Pass», και οι υπόλοιπες ενδεχόμενες επιδοτήσεις του κράτους μας - που δεν ισχύουν για όλους - ίσως δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση της «ακρίβειας» που κατακλύζει τη ζωή του Έλληνα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Σήμερα, οι διακοπές δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη. Το θέμα των διακοπών δεν σχετίζεται μόνο με τα χρήματα.

«Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Αρχαίο και πασίγνωστο γνωμικό. Δυστυχώς, σήμερα το ζητούμενο δεν είναι οι στιγμές απόλαυσης, οι στιγμές διακοπών, αλλά οι στιγμές ζωής και επιβίωσης. Μετά από όλες αυτές τις στερήσεις, συναισθηματικές και υλικές, πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ικανοποιήσουμε, τις ψυχικές ανάγκες μας, να ανακτήσουμε τη δύναμή μας, για να μπορέσουμε στη συνέχεια, να παλέψουμε σε κάθε παροντική και μελλοντική κρίση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις