ΕΛΛΑΔΑ. Αξέχαστο έμεινε το καλοκαίρι του 2017, για τους Πατρινούς και τους Κορίνθιους, αλλά και τους τουρίστες που βρέθηκαν εκεί, καθώς οι μωβ μέδουσες βρίσκονταν σε μεγάλη έξαρση.

Για άλλη μία χρονιά βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες. Η εμφάνισή τους μέχρι στιγμής το Αιγαίο αλλά και το Ιόνιο αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί η εξάπλωσή της.

Φέτος, σύμφωνα με τους επιστήμονες και συγκεκριμένα τον Δρόσο Κουτσούμπα, καθηγητή Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) θα βρίσκεται στις ελληνικές θάλασσες. Υπογραμμίζει όμως ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας…

Ωστόσο, η μωβ μέδουσα αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών που βρίσκονται στη Μεσόγειο. Ειδικότερα έχουν διάμετρο 6-10 εκατοστά και το σχήμα τους παρομοιάζεται με «καμπάνα». Η επικινδυνότητά της οφείλεται στην ισχυρή δόση τοξίνης που μπορεί να παρέχει όταν έρθει σε επαφή με οποιοδήποτε οργανισμό, ενώ στον άνθρωπο, το «τσίμπημα» αυτό, είναι αρκετά επώδυνο.

Κάποια από τα συμπτώματα που προκαλούνται στον άνθρωπο από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι o πόνος σαν κάψιμο, πρήξιμο και ερεθισμός στην περιοχή που προσβλήθηκε, πυρετός, ναυτία, πτώση της πίεσης, ταχυκαρδία, εμετός, πονοκέφαλος, σπασμός των βρόγχων και δύσπνοια.

Ακόμα, ο κ. Δρόσος Κουτσούμπας συμβουλεύει σε περίπτωση τσιμπήματος, πρέπει να τοποθετηθεί στην περιοχή, κρέμα σε μορφή τζελ με αμμωνία ή θαλασσινό νερό με σόδα, ενώ για τον ερεθισμό και το πρήξιμο, μπορεί να τοποθετηθεί πάγος. Όμως, αν τα συμπτώματα είναι πιο βαριά, ο ασθενής θα πρέπει να μεταφερθεί στο κοντινότερο φαρμακείο ή κέντρο υγείας.

Σ.Σ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις