Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Η βία, με τις διάφορες μορφές της έχει διεισδύσει στα κύτταρα της Ελληνικής κοινωνίας με τέτοια ένταση και πάθος, που φαίνεται ότι καμία δύναμη, κανόνες, νόμοι και τιμωρίες δεν μπορούν να την περιορίσουν ή να την αποτρέψουν. Βρίσκεται παντού, ολοένα αυξάνει, θεριεύει και γιγαντώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και το χειρότερο είναι ότι έχει κατασκηνώσει και εγκατασταθεί μέσα μας. Τη στιγμή της απαγόρευσης ξεδιπλώνεται και αποκαλύπτει την καταγωγή της, που είναι τα απάνθρωπα χαρακτηριστικά ή ακόμη και τα θηρία/κτήνη της άγριας ζούγκλας.

Το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη» έχει οδηγήσει σε αυταρχικές συμπεριφορές και σκληρότητες τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες με απύθμενο θράσος και χωρίς οίκτο στρέφονται πολλές φορές εναντίον αθώων και ανυποψίαστων πολιτών. Γαλουχημένες ως προστάτες του κράτους, οπλισμένες με ξύλα, σίδερα και χημικά δεν διστάζουν να σπάζουν πλευρά και κεφάλια ακόμη και όταν ο «εχθρός» είναι πεσμένος και ακίνδυνος. Παρόλα αυτά για την κυβέρνηση «κάνουν καλά τη δουλειά τους», είναι πάντοτε σε ετοιμότητα και εκθειάζονται για την αποτελεσματικότητά τους. «Το κράτος είστε εσείς» είχε πει στα ΜΑΤ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, φράση, που φαίνεται ότι καθοδηγεί και τον υιό, παρότι η σημερινή εποχή απαιτεί λεπτότερους και πιο ανθρώπινους χειρισμούς.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός ΠΡΟ-ΠΟ δηλώνουν ότι είναι υπερήφανοι για τον επαγγελματισμό των αστυνομικών οργάνων και ότι έχουν μειώσει κατά 25% την εγκληματικότητα και τη βία, κάτι το οποίο διαψεύδεται από τα στοιχεία της ΕΛΑΣ σύμφωνα με τα οποία, από το 2018 έχουν αυξηθεί τα αδικήματα της οικογενειακής βίας κατά 61%, οι σωματικές βλάβες 15%, η εκβίαση 35%, η απάτη 21%, τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας 50%, τα εγκλήματα κατά περιουσιακών δικαιωμάτων 57% και κατά της προσωπικής ελευθερίας 21%. Τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας έχουν μειωθεί σε ποσοστό 8% και τα περί ναρκωτικών 5%.

Ανήλικα κορίτσια και αγόρια έχουν αφεθεί στο έλεος των ψυχικά και σωματικά διεφθαρμένων και ανώμαλων, όπου πάνω στα νεανικά κορμιά τους καταθέτουν διάφοροι τις βρομερές ορέξεις τους. Δεξιοί ψάλτες, φωτογραφισμένοι με εξέχοντες πολιτικούς και μητροπολίτες είναι υπεράνω πάσης υποψίας, μέχρι να αποκαλυφθούν τα αποτρόπαια και ειδεχθή τους εγκλήματα. Στο 12χρονο κορίτσι έχουν ασελγήσει επιστήμονες, επιχειρηματίες, μπακάληδες και όχι μόνο και αναλογίζεται κανείς πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της σεξουαλικής ανικανότητας και ανεπάρκειας στο δημόσιο βίο. Μήπως η εικόνα της ελευθερίας των ηθών είναι πλασματική και αντιστρόφως ανάλογη προς την πραγματική επικοινωνία, συμπεριφορά και συνεύρεση;

Μήπως η κοινωνία έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο οίκο ανοχής, όπου η ερωτική πράξη δεν στηρίζεται στην κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό, παρά στο πορτοφόλι;

  • Όχι δεν μπορεί έτσι να είναι, και δεν είναι.

Το πολιτικοοικονομικό σύστημα και οι περισσότερες θρησκείες υποστηρίζουν την ανωτερότητα του άνδρα έναντι της γυναίκας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που συντηρούνται οι αντιπαλότητες και η βία ανάμεσα στα δυο φύλα, που εκδηλώνονται κυρίως σε επιθέσεις του αρσενικού κατά του θηλυκού. Οι αντιλήψεις και οι πρακτικές που ίσχυσαν στις παραδοσιακές ανδροκρατούμενες κοινωνίες συνεχίζονται και σήμερα. Όμως, ο άνθρωπος με παρελθοντική λογική ολοένα απομακρύνεται από την αίσθηση της πραγματικότητας. Η ημέρα για την εξάλειψη της γενικευμένης βίας δεν είναι μόνο η 25η Νοεμβρίου -διεθνής ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών-, αλλά ο καθημερινός αγώνας και η κοινή προσπάθεια όλων.

Δεν αντιλαμβάνονται οι κυβερνώντες ότι δεν είναι δυνατόν ο/η φοιτητής/τρια να ανεχθεί να περνάει μέσα από δυο αστυνομικές φάλαγγες για να μπει στο πανεπιστήμιο. Τα βίαια επεισόδια που εκτυλίσσονται κατά διαστήματα στο ΑΠΘ, που φαίνεται ότι αποτελεί τον πιλότο της πανεπιστημιακής καταστολής είναι απόδειξη της δικής τους σύμμετρης εξουσιαστικής επιβολής. Γιατί η ελεύθερη σκέψη και η απρόσκοπτη διακίνηση των ιδεών, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με κατασταλτικούς μηχανισμούς.

  • Δεν είναι τυχαίο ότι, δυο ημέρες πριν από τη μνήμη του Πολυτεχνείου, ο πρύτανης του ΑΠΘ έκλεισε το ίδρυμα -δεν έχει ξαναγίνει μετά τη Μεταπολίτευση- και ανήμερα φωτογραφιζόταν με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Η βία είναι αποτέλεσμα των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων που οδηγούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην ανέχεια, την υπο-ζωή. Τρία εκατομμύρια Έλληνες είναι στο όριο της φτώχειας. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν πληρώνεται, η βενζίνη και το πετρέλαιο με το σταγονόμετρο, το καλοριφέρ δεν θα ανάψει και το σπίτι ίσως χαθεί. Από την άλλη οι αρπαχτές των πολιτικών και των ημετέρων τους επιχειρηματιών, οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις, οι παραγραφές εγκλημάτων, οι ατιμωρησίες και οι αυθαιρεσίες διευρύνουν το χάσμα των αδικιών και αυξάνουν την οργή, αλλά και την ψυχική και σωματική εκμετάλλευση.

Οι ένστολοι, παιδιά μικρομεσαίων και κατά κανόνα φτωχών οικογενειών πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι υπηρέτες του λαού από το υστέρημα του οποίου μισθοδοτούνται και είναι στρατευμένοι στην προστασία και την ασφάλειά του μέσα από την πάταξη του οργανωμένου και μη εγκλήματος. Προφανώς και εκτελούν διαταγές, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά τους πρέπει να είναι διακριτική, να υπερβαίνει κατά πολύ αυτή των εντολέων τους, καθότι έχουν τάξει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι είναι πρόσκαιροι εξυπηρετώντας πολλών ειδών σκοπιμότητες.

Αυτή τη στιγμή δεκάδες κορίτσια και αγόρια βιάζονται ή βρίσκονται στα πρόθυρα λεκτικού ή σωματικού βιασμού, με τις αποκαλύψεις στην Κιβωτό του Κόσμου και όχι μόνο να το επιβεβαιώνουν. Η αύξηση των ποινών που αποφάσισαν οι αρμόδιοι, με την αιτιολογία ότι έτσι θα παταχθούν οι παραβατικότητες, η παρανομία και η βία είναι ψευδεπίγραφη, γιατί η βία, πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος, να βρεθούν οι ρίζες της προκειμένου να κτυπηθεί, να περιοριστεί και να εκλείψει.

Οι ηθικοί και οι φυσικοί αυτουργοί, οι επιφανειακοί ραβδούχοι είναι γνωστοί, είναι οι τροφοδότες και οι λιπαντές της ανομίας και της βίας και πρέπει να ξεσκεπαστούν και να αποδοκιμαστούν. Διαφορετικά, τα βίαια φαινόμενα θα πολλαπλασιάζονται, θα μεγεθύνονται και θα εξελίσσονται σε βαρβαρότητες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις