ΕΛΛΑΔΑ. Για την προσβολή από τη μύγα της Μεσογείου προειδοποιεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου για τη φθινοπωρινή και χειμωνιάτικη φυτοπροστασία στα εσπεριδοειδή. Πιο συγκεκριμένα, οι προσβολές φαίνονται μέσω του ξεθωριάσματος του πράσινου χρώματος και αρχίζουν όταν ωριμάσουν οι καρποί.

Μάλιστα, αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα πρώιμα ομφαλοφόρα πορτοκάλια και τα πρώιμα μανταρίνια. Αντίθετα, οι ποικιλίες που ωριμάζουν μετά τον Νοέμβριο συνήθως δεν προσβάλλονται, γιατί το έντομο δεν είναι δραστήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Για την αντιμετώπιση της μύγας της Μεσογείου, προτείνεται η έναρξη της καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα. Επίσης, στις εφαρμογές συστήνεται να τηρείται αυστηρά ο αναγκαίος χρόνος αναμονής μέχρι τη συγκομιδή, για να εξαλειφθούν με ασφάλεια τα υπολείμματα των εντομοκτόνων στους καρπούς. Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλιμα έντομα, ενώ
επιβαρύνουν και το περιβάλλον. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συλλεχθούν και να απομακρυνθούν οι προσβεβλημένοι καρποί από το δέντρο και από το έδαφος, ώστε να περιοριστούν οι προσβολές.

Λεμονιές, κιτριές και νεραντζιές ευάλωτες στην κορυφοξήρα

Μυκητολογική ασθένεια του ξύλου αποτελεί η κορυφοξήρα, ενώ το γεγονός πως τα προσβεβλημένα δέντρα αποξηραίνονται σε μικρό χρονικό διάστημα την καθιστά και καταστρεπτική, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο. Ειδικότερα, αρχικά η προσβολή εκδηλώνεται σε νεαρά κλαδιά, μέσω απότομου κιτρινίσματος νευρώσεων των φύλλων, μάρανσης και ξήρανσης εκείνων που πέφτουν και αφήνοντας τους μίσχους στα κλαδιά.

Η ξήρανση κλάδων και βραχιόνων ξεκινά από την κορυφή και φτάνει στη βάση τους, ενώ τα αγγεία του προσβεβλημένου ξύλου μεταχρωματίζονται (πορτοκαλόχρωα έως καστανέρυθρα). Νέες μολύνσεις αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες 20-25οC και με υγρό, βροχερό καιρό. Τότε, αντίξοα καιρικά φαινόμενα –παγετός, χαλάζι, ισχυρός άνεμος– δημιουργούν πληγές-σημεία εσόδου του παθογόνου μύκητα. Αυτές δημιουργούνται και από καλλιεργητικά εργαλεία.

Επιπλέον, τα δέντρα είναι πιο ευπαθή το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά λιγότερο την άνοιξη, ενώ μεγαλύτερη ευαισθησία παρουσιάζουν λεμονιές, κιτριές και νεραντζιές. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συστήνεται ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα. Σε βροχερές περιόδους, η επέμβαση θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από χαλάζι, παγετό ή δυνατό άνεμο για να εμποδιστούν νέες μολύνσεις και να αποφεύγονται κλαδέματα και βαθιές εδαφοκατεργασίες, ιδιαίτερα σε λεμονιές.

Αντίθετα, κλαδέματα και καθαρισμοί δέντρων να γίνονται την ξηρή περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου, αφαιρώντας, απομακρύνοντας και καταστρέφοντας ξερά κλαδιά μαζί με υγιές τμήμα τους μήκους 15-20 εκ., ενώ τα ξερά δέντρα να εκριζώνονται και να καίγονται. Ακόμα, να αποφεύγονται τραυματισμοί κλάδων, κορμών και ριζών κατά τις καλλιεργητικές εργασίες φθινοπώρου και χειμώνα. Αν, τελικά, πληγούν, να προστατεύονται με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Τέλος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή νέων δενδρυλλίων, καθώς η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και ανεκτικών ή ανθεκτικών ποικιλιών λεμονιάς περιορίζουν την ασθένεια.

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις