ΕΛΛΑΔΑ. Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι «δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Times: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα μπορεί σύντομα να επιστρέψουν στην Ελλάδα

Για «ενδείξεις» πως βρισκόμαστε «κοντά στην ανακοίνωση ενός συμβιβασμού» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα μιλά στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Times. Η εφημερίδα αναφέρει πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα «μπορεί σύντομα, δικαίως, να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα που έχει τίτλο «τα Γλυπτά κατευθύνονται προς το σπίτι τους», ο συμβιβασμός ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνεται ένα «χρονικά ανοιχτό δάνειο με αντάλλαγμα μάλλον συντομότερα δάνεια εκθεμάτων» από το Μουσείο Ακρόπολης.

Η πρόταση αυτή, όπως επισημαίνεται, παρακάμπτει το νομικό σκόπελο που ναι μεν ορίζει ότι ιδιοκτήτες των ζωφόρων είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου αλλά όμως τους απαγορεύει να τις παραχωρήσουν. Η εφημερίδα δίνει συγχαρητήρια και στον πρόεδρο του βρετανικού μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, γιατί «είναι έτοιμος να συμβιβαστεί και να επιστρέψει τα Γλυπτά στην Αθήνα» με μια συμφωνία που -όπως επισημαίνεται- φέρεται πως έχει ήδη συνταχθεί.

Τι υποστηρίζει το Βρετανικό Μουσείο

Χθες, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα The Telegraph: «Έχουμε πει δημόσια ότι αναζητούμε μια νέα συνεργασία για τον Παρθενώνα με τους φίλους μας στην Ελλάδα και καθώς μπαίνουμε στη νέα χρονιά συνεχίζονται οι εποικοδομητικές συζητήσεις».

Η εφημερίδα σε ρεπορτάζ της περιγράφει το πλαίσιο μιας πρότασης του επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για μια συμφωνία «πολιτιστικής ανταλλαγής» με την Ελλάδα, που προβλέπει τον μακροχρόνιο δανεισμό τμήματος των Γλυπτών, με αντάλλαγμα την παρουσίαση ελληνικών αρχαιοτήτων στο μουσείο.

Ωστόσο, μια τέτοια συμφωνία, όπως επισημαίνει και η εφημερίδα, δεν πρόκειται να λύσει το ιδιοκτησιακό, καθώς πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα περί δανεισμού. Παρόμοιο σχέδιο συμφωνίας περιέγραφε πρόσφατο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλούνταν ανώνυμες πηγές για μια «εκ περιτροπής» παρουσίαση των Γλυπτών στην Ελλάδα και την επιστροφή τους στη Βρετανία. Το δημοσίευμα σημείωνε ότι το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο της Ακρόπολης βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις, κάτι που όμως διέψευσε η ελληνική πλευρά.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις