ΕΛΛΑΔΑ. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος πέθανε το βράδυ της Τρίτης στα 82 του. Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Υγεία με εγκεφαλικό επεισόδιο. Η υγεία του όμως ήταν αρκετά επιβαρυμένη με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να ήταν αρκετά συχνές.

Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του στο νοσοκομείο Υγείας ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος είχε στο πλευρό του την οικογένειά του. Οι περισσότεροι γνώριζαν, μάλιστα, τη σοβαρότητα της κατάστασής του γι' αυτό και είχαν γίνει συζητήσεις για το ζήτημα της τελετής και της ταφής του.

Κι αυτό είναι τώρα το ερώτημα: Πού θα γίνει η τελετή και η ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με τους δύο γιους του, τον Παύλο και τον Νίκο, να προσπαθούν να διευθετήσουν μία σειρά από νομικά ζητήματα.

Όπως αναφέρουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει μιλήσει με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη. Πληροφορίες θέλουν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σε μια κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που θα αποφασίσει για το τελετουργικό το οποίο θα ακολουθηθεί για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να μην αφήσουν το θέμα να εξελιχθεί σε σίριαλ.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η κηδεία δεν θα γίνει δημοσία δαπάνη, ενώ θα αποφασιστεί το αν θα υπάρξει κάποια τιμή εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, κατώτερης βαθμίδας και όχι αρχηγού κράτους, αλλά και το αν θα υπάρξει λαϊκό προσκύνημα στη σορό.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να γίνει η ταφή του Κωνσταντίνου στο Τατόι, εκτός αν υπάρξει διαφορετική επιθυμία της οικογένειας. Στο Τατόι ενταφιάστηκε και η βασίλισσα Φρειδερίκη, η οποία απεβίωσε το 1981 όταν ακόμα ήταν νωπές οι μνήμες του δημοψηφίσματος του 1974 με το οποίο έγινε αλλαγή πολιτεύματος και τελείωσε η περίοδος της βασιλείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου είχαν βρεθεί το προηγούμενο διάστημα οι γιοι του Κωνσταντίνου, Νικόλαος και Παύλος, όπως και ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Λιδωρίκης που χειρίζεται τις υποθέσεις της τέως βασιλικής οικογένειας στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, πιθανότατα το πρωί της Τετάρτης (11/01) έτσι ώστε να παρθεί άμεσα η απόφαση για το πώς θα τελεστεί η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Τα σενάρια για την κηδεία

Στο ερώτημα για το πού θα γίνει η κηδεία, δεν αποφασίζει η κυβέρνηση. Αυτό αφορά τη συνεννόηση της οικογένειας με την Εκκλησία και έτσι αυτή θα πραγματοποιηθεί στην Μητρόπολη. Το ίδιο ισχύει και για το ενδεχόμενο λαϊκού προσκυνήματος, παρότι γίνεται αντιληπτό ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται, τουλάχιστον ως προς τα μέτρα ασφαλείας, την συνδρομή της αστυνομίας και η εικόνα που υπάρχει είναι πως δεν θα ήθελαν από κυβερνητικής πλευράς να είναι κάτι που θα διαρκέσει για δύο ή τρεις μέρες. Αυτό που φαίνεται να επικρατεί τελικά είναι η σορός να μεταφερθεί στην Μητρόπολη λίγες ώρες πριν την κηδεία και εκεί όποιος επιθυμεί να προσκυνήσει. Η ταφή του θα γίνει στο Τατόι, στους βασιλικούς τάφους, όπου έχει ταφεί και η μητέρα του Φρειδερίκη και βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις