ΕΛΛΑΔΑ. Εβδομάδα παγίωσης ικανοποιητικών τιμών, που μεσοσταθμικά φθάνουν έως τα 4,90 ευρώ/κιλό σε Πελοπόννησο και Κρήτη, ήταν αυτή που ολοκληρώθηκε. Όπως αναφέρει το ypaithros.gr, τόσο στην Κρήτη όσο και στη Λακωνία υπήρξαν δημοπρασίες των τελευταίων ημερών που ξεκινούσαν από τα 5,075,08 ευρώ/κιλό και έφταναν τα 5,20 (Κριτσά) ή και 5.30 ευρώ/κιλό (Μολάοι).

Με αυτές τις εξελίξεις, ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί αποφασίζουν να διατηρήσουν τα πιο ποιοτικά τους ελαιόλαδα στις αποθήκες, καθώς θεωρούν δεδομένο ότι η αναμονή θα τους ανταμείψει στη συνέχεια με υψηλότερες τιμές. Στην Ιταλία οι τιμές στο έξτρα παρθένο συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, ενώ στην Ισπανία η μέση τιμή «τσίμπησε» ελάχιστα, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 19/1.

Αποθηκεύουν το ελαιόλαδο στη Στερεά Ελλάδα

Προς το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου βρίσκεται η συλλογή της ελιάς στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια καλή χρονιά στο ελαιόλαδο, τόσο σε θέματα ποιότητας όσο και ποσότητας. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον των εμπόρων επικεντρώνεται στα ελαιοτριβεία, όπου γίνονται και οι περισσότερες εμπορικές πράξεις, σε σύγκριση με τους παραγωγούς. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς δείχνει να κρατάει το λάδι σε ιδιόκτητες δεξαμενές αναμένοντας καλύτερες τιμές για αργότερα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αποστολόπουλο, ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου από το Κωσταλέξι Φθιώτιδας, η διαβάθμιση της ποιοτικής κατάταξης είναι από 0,2 έως 0,5 οξέα, δηλαδή στην πλειονότητά τους κατατάσσονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Σε ό,τι αφορά το θέμα της τιμής παραγωγού αυτή την περίοδο ο Νίκος Αποστολόπουλος είπε ότι «κινείται από τα 4,20 ευρώ το κιλό έως τα 4,50 ευρώ/ κιλό παρουσιάζοντας ανοδική τάση».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Χρυσόστομου Σίσκου, γεωπόνου της ΔΑΟΚ Βοιωτίας. Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την οξύτητα, οι βαθμοί κυμαίνονται από 0,2 έως 0,4 οξέα και αυξημένα ποσοστά σε πολυφαινόλες. Τέλος, για το θέμα της τιμής παραγωγού είπε ότι αυτή κινείται μεσοσταθμικά στα 4,5 ευρώ/κιλό.

Ρεκόρ πoσοτήτων περιμένουν στη Μεσσηνία

Μία ιδιαίτερα καλή χρονιά μετρούν πλέον οι παραγωγοί της Μεσσηνίας, αφού είδαν τις τιμές να εκτοξεύονται και την απόδοση σε ελαιόλαδο να φτάνει στα ύψη. Οι προσδοκίες για χρονιά – ρεκόρ στην παραγωγή επιβεβαιώνονται και από τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, που δήλωσε στην «Ύπαιθρος Χώρα»: «Η εκτίμηση αυτήν τη στιγμή είναι ότι η παραγωγή θα κινηθεί στους 28.000 έως 30.000 τόνους, μια επίδοση ιδιαίτερα υψηλή για τα δεδομένα της περιοχής. Το ανώτερο που είχαμε πιάσει ήταν 29.000 τόνους, φέτος ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 24.000, σύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων της περιοχής», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν ο Αντώνης Παρασκευόπουλος τόνισε: «Μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, η ποιότητα ήταν εξαιρετική, αλλά μετά δημιουργήθηκαν προβλήματα. Οι αιτίες που προκάλεσαν τα προβλήματα ήταν η έλλειψη εργατικών χεριών, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συγκομιδή, οι υψηλές θερμοκρασίες και η υψηλή υγρασία. Σε ορισμένες περιοχές που δεν πρόλαβαν να μαζέψουν, υπήρξαν προσβολές από γλοιοσπόριο. Αυτό, όμως, αφορά ένα μέρος της παραγωγής, όπου υπήρχαν υψηλές θερμοκρασίες».

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση των τιμών, επεσήμανε ότι «το μεγάλο μέρος της παραγωγής συνοδεύτηκε από υψηλές τιμές και αυτό αντιστάθμισε το υψηλό κόστος της συγκομιδής που είχαμε φέτος λόγω των εισροών, όπως π.χ. των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και των προϊόντων θρέψης».

Όπως αποκάλυψε ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, «τα ευχάριστα νέα είναι ότι έγιναν έλεγχοι και πιστοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ σημαντικές ποσότητες ΠΟΠ «Ελαιόλαδο Καλαμάτα» για τα ελαιοτριβεία που είχαν υποβάλει αίτηση. Σε αυτήν τη διαδικασία κατάφεραν να κερδίσουν την πιστοποίηση το 40% και πλέον της περιοχής, που παράγουν σύμφωνα με τις υπάρχουσες προδιαγραφές του ΠΟΠ. Αυτό είναι το ελαιόλαδο που ζητούν οι εξαγωγείς», σημείωσε. Κλείνοντας, τόνισε την αναγκαιότητα «να μη μείνει κανένα ελαιόδεντρο ασυγκόμιστο, ώστε να μη μείνουν οι μολυσμένοι καρποί πάνω στα δέντρα και αποτελέσουν αρχικό μόλυσμα για την επόμενη χρονιά».

Όλο και ψηλότερα σε Κρήτη και Λακωνία

Σύμφωνα με δημοπρατήριο «Δημέλαιο», η υψηλότερη τιμή που επετεύχθη τις τελευταίες ημέρες σε δημοπρασία ήταν του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς. Πρόκειται για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες που το ελαιόλαδο του εν λόγω συνεταιρισμού «κλείνει» αρκετά πιο πάνω από τα 5 ευρώ, καθώς είχε προηγηθεί συμφωνία για έξτρα παρθένο οξύτητας 0,3 στα 5,08 ευρώ/κιλό. Η νέα συμφωνία προβλέπει τιμή στα 5,20 ευρώ/κιλό για λάδι οξύτητας επίσης 0,3 βαθμών.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας μέχρι σήμερα έχει καταγραφεί ένα… μίνι μπαράζ συμφωνιών από διάφορους συνεταιρισμούς της Λακωνίας σε τιμές πάνω από τα 5 ευρώ, με κορυφαία αυτήν του συνεταιρισμού Μολάων – Πακίων για πώληση 180 τόνων προς 5,30 ευρώ/κιλό έξτρα παρθένου που θα διοχετευθεί στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι τιμές σε Ιταλία και Ισπανία

«Τσίμπησε» το εξαιρετικά παρθένο στην Ισπανία μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών της Ανδαλουσίας, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 5,38 ευρώ/κιλό την περασμένη Παρασκευή (13/1) για να φτάσει τα 5,47 ευρώ/κιλό την Πέμπτη 19/1 (+1,6% η εβδομαδιαία μεταβολή). Στην Ιταλία, η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη, με τις τιμές να κινούνται μεσοσταθμικά στα 6 ευρώ/κιλό για το έξτρα παρθένο και να διαμορφώνονται στις κατά τόπους περιοχές όπως παρατίθεται στον σχετικό πίνακα.

26-08-23-image-63d2388a679aa.jpg
ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις