ΕΛΛΑΔΑ. Οι παραγωγοί έχουν επωμιστεί μεγάλα έξοδα από την περσινή καλλιεργητική περίοδο και δεν είναι διατεθειμένοι να πουλήσουν σε χαμηλές τιμές. Γι αυτό και κρατούν τις ελιές καλαμών στις αποθήκες.

Ο κ. Θόδωρος Μιχαλόπουλος, ελαιοπαραγωγός από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι γίνονται κάποιες πράξεις αυτή την περίοδο, από αποθήκες, όμως οι τιμές είναι στα επίπεδα του 1-1,10 ευρώ το κιλό το 200άρι και δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, αν σκεφτεί κανείς ότι με την αποθήκευση υπάρχει και φύρα και μικραίνουν τα μεγέθη μέσα στις κάδες.

Ο κ. Θανάσης Αθανασίου, ελαιοπαραγωγός από το Αγρίνιο με ελιές Καλαμών, τονίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «είμαστε σε φάση αναμονής για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, οι οποίες αφορούν τη χαλαζόπτωση της 11ης Νοεμβρίου 2022. Είχαμε μεγάλη ζημιά και προσωπικά έχασα πάνω από 5 τόνους καρπό. Όσο για το εμπόριο και τις τιμές, γίνονται κάποιες πράξεις από αποθήκες παραγωγών και μεσιτών, αλλά οι τιμές είναι χαμηλές και συγκεκριμένα στα 90 λεπτά σκούπα, δηλαδή όλα τα μεγέθη. Προσπαθούμε να κρατήσουμε άμυνα, πουλώντας αργότερα. Δεν είναι τιμές παραγωγού αυτές. Σκεφτόμαστε πλέον αρκετοί να τις κάνουμε λαδοελιές, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν βγαίνουν καν τα κόστη φέτος».

Ο κ. Γιώργος Πλιάτσικας, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Στυλίδας τόνισε στον ΑγροΤύπο: «αυτή την εποχή είμαστε στα κλαδέματα της ελιάς, αλλά αυτό που απασχολεί τον αγροτικό κόσμο είναι ότι σε αντίθεση με την πράσινη ελιά (Αμφίσσης) που δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα από αποθέματα και έχει καταστεί δυσεύρετη, στα Καλαμών, επικρατεί μια στασιμότητα. Θεωρώ βέβαιο πως θα αλλάξει όλο αυτό το επόμενο διάστημα, καθώς δεν υπάρχει σε άλλο ανταγωνιστικό κράτος ικανή παραγωγή, οπότε θα στραφούν προς εμάς, όπως έχει γίνει και στο ελαιόλαδο. Οι τιμές για όποιον επιθυμεί να πουλήσει είναι... τελάρου, δηλαδή γύρω στα 1,20, όσο ξεκίνησε η ελιά στη συγκομιδή. Μόνο που τώρα ο παραγωγός έχει... επωμιστεί και τη φύρα και δεν έχει περιθώριο κέρδους».

Ο κ. Παναγιώτης Πουλάκος, τέλος, διαχειριστής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πετρίνας Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στις αρχές Φεβρουαρίου κάναμε μια δημοπρασία 90 τόνων ελιάς Καλαμών φετινής (2022) εσοδείας, με την τιμή στο 200άρι στα 1,30 ευρώ το κιλό. Έκτοτε, δεν έχουμε κάνει άλλο διαγωνισμό. Οι πιο πολλοί παραγωγοί έχουν τις ελιές αποθηκευμένες και δεν σκοπεύουν να πουλήσουν με τις επικρατούσες τιμές, που δεν ξεπερνούν στην αγορά τα 1 και 1,10 ευρώ το κιλό».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις