ΕΛΛΑΔΑ. Ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5 εκατομμύρια μέσα στα επόμενα 27 χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος όρος ηλικίας στη χώρα μας θα αυξηθεί.

Σ′ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η πρόσφατη μελέτη του Εργαστηρίου Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που διεξήχθη από τον καθηγητή Βύρωνα Κοτζαμάνη, αναφέρει το SchengenVisaInfo.com.

Στη μελέτη σημειώνεται ότι ενώ η Ελλάδα παρουσιάζει μια δραματική μείωση, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού σύμφωνα με άλλη μελέτη του κ. Κοτζαμάνη, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα, εγείροντας τους φόβους για τον υπερπληθυσμό της γης.

Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός, που ήταν μόλις ένα δισεκατομμύριο το 1800, ξεπέρασε τα 8 δισεκατομμύρια τον Νοέμβριο του περασμένου έτους και συνεχίζει να αυξάνεται, υπολογίζοντας ότι θα φτάσει τα δέκα δισεκατομμύρια λίγο πριν από το τέλος του αιώνα, με βάση το προβλεπόμενο σενάριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021 που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πληθυσμός στην Ελληνική Δημοκρατία ανέρχεται συνολικά σε 9.716.889 άτομα σε σύγκριση με 9.904.286 που ήταν εγγεγραμμένοι το 2011, αποκαλύπτοντας έτσι ότι μια μείωση κατά 187.397 άτομα, ενώ τονίζεται ότι πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι «η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού όχι μόνο δεν θα σταματήσει μέχρι το 2050, αλλά αναμένεται να επιταχυνθούν οι ρυθμοί της», τονίζοντας παράλληλα ότι το φαινόμενο της γήρανσης θα επιταχυνθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι θα ζήσουν ακόμη περισσότερο.

Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει δυσκολίες αφού δεν θα υπήρχε αρκετό εργατικό δυναμικό μεταξύ 18 και 65 ετών για να καλυφθούν οι συντάξεις των ηλικιωμένων με τις εισφορές τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Κοτζαμάνη που έγινε με τη βοήθεια του Γιώργου Κοντογιάννη, Δημογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, « μια άμεση παρέμβαση στα πληθυσμιακά γεγονότα μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της μετανάστευσης και προς αυτή την κατεύθυνση καλείται η Πολιτεία να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του ενεργού εργατικού δυναμικού».

Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν έξι διαφορετικά σενάρια ως προς αυτό, η μείωση του μόνιμου πληθυσμού στην Ελλάδα τα επόμενα 35 χρόνια αναμένεται να συνεχιστεί.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη μέχρι το 2035, ο πληθυσμός στην Ελλάδα θα κυμαίνεται μεταξύ 9,5 και συνολικά 10,4 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, το 2015 ο πληθυσμός ήταν 10,9 εκατομμύρια, που σημαίνει ότι ο πληθυσμός θα μειωθεί από 450.000 σε 1,4 εκατομμύρια άτομα σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2015.

Η μελέτη σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις είναι πιο δυσοίωνες για το 2050.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις