ΕΛΛΑΔΑ. Το αυξημένο κόστος εκτροφής, η μείωση του ζωικού κεφαλαίου και το επίπεδο τιμών γάλακτος καθιστούν ασύμφορη την πάχυνση αιγοπροβάτων ή οδηγούν στην πρόωρη διάθεση ή σφαγή τους λίγες εβδομάδες πριν από το Πάσχα.

Αυτά, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε αμνοερίφια, που παρατηρούνται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες, διαμορφώνουν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας στους κτηνοτρόφους, τουλάχιστον σε αυτούς που θα αντέξουν να καθυστερήσουν τις σφαγές.

Με την «εθνική συνήθεια» της ελληνοποίησης να καιροφυλακτεί ακόμη και σε συνθήκες αυξημένων εξαγωγών και ελλείψεων ή με τεχνάσματα εισαγωγής κάποιων κοπαδιών και πίεσης των τιμών, όπως συνέβη την περασμένη χρονιά στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη περίοδο της αιγοπροβατοτροφίας.

Μία περίοδο που μπορεί να καθορίσει για κάποιους την παραμονή τους στο επάγγελμα ή τη φυγή τους.

Ελλείψεις για το Πάσχα προβλέπουν στην Πελοπόννησο

Δυσεύρετο θα είναι το αρνάκι στην Πελοπόννησο τις ημέρες του Πάσχα, αφού τα κοστολόγια των ζωοτροφών είναι απαγορευτικά. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι μόλις τελειώσουν με το γάλα οδεύουν προς το σφαγείο, αφού, όπως λένε αρκετοί, το κέρδος βγαίνει από το γάλα.

Από την Αρκαδία, ο Παναγιώτης Κολιόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρκαδίας «Μαντίνεια», δήλωσε πως «θα υπάρξουν ελλείψεις. Το αρνί στην ουσία δεν συμφέρει τον κτηνοτρόφο, αφού για να γίνει ένα αρνί δέκα κιλά πρέπει να φάει 50 λίτρα γάλα. Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που τα “διώχνουν” και στις 30 μέρες.

Οι αυξήσεις στα φυράματα και το κόστος στο γάλα δεν αφήνουν περιθώρια. Αυτά που αγοράζαμε 40 λεπτά πέρσι, φέτος έχουν 60 λεπτά. Σε ό,τι αφορά τα κατσίκια, παραμένουν πάντα ακριβότερα, αφού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να πάρουν το βάρος του αρνιού».

Από τη Λακωνία, ο κτηνοτρόφος Γιάννης Βενετσάνος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχουν αρνιά για το Πάσχα. Μόλις φτάνουν 6-7 κιλά, σφάζουν. Με 2 ευρώ το γάλα, κανένας δεν κρατάει αρνί. Η κατάσταση στην Πελοπόννησο είναι πολύ άσχημη και θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις τόσο σε αρνιά, όσο και σε κατσίκια.

Όταν πληρώνεις για τριφύλλι 55 λεπτά το κιλό, τότε καταλαβαίνεις γιατί κάποιοι μπορεί να τα έχουν υποσιτισμένα. Φυσικά, οι νέοι έχουν εξαφανιστεί και τα προβλήματα διογκώνονται. Η κτηνοτροφία έχει μειωθεί κατά 30%», καταλήγει.

Διαβάστε τη συνέχεια του ρεπορτάζ στο ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις