ΕΛΛΑΔΑ. Oι μωβ μέδουσες έκαναν την επανεμφάνισή τους στις ελληνικές θάλασσες, παρά το γεγονός πως είναι ακόμη Απρίλιος. Μάλιστα, ήδη έχουμε τις πρώτες καταγραφές για το νέο έτος.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν το δεύτερο συνεχόμενο κατά το οποίο παρατηρήθηκε το εν λόγω φαινόμενο. Ωστόσο, ειδικά Ιόνιο ήταν η πρώτη φορά που σημειώθηκε τόσο έντονη έξαρση.

Σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητα, στο Αιγαίο σημειώθηκε μια τεράστια μετακίνηση τον χειμώνα του 2021-2022 από Ισπανία προς Γαλλία, Ιταλία και Μάλτα κι έπειτα φαίνεται πως πιθανότατα πέρασε από εκεί στο Ιόνιο.

Μωβ μέδουσες: Οι πρώτες εκτιμήσεις για Ιόνιο, Αιγαίο και Αττική

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του biodiversitygr.org, για το 2023 πιστεύεται πως το Βόρειο Αιγαίο θα είναι καθαρό, με μερικές μεμονωμένες εμφανίσεις των μωβ μεδουσών, ενώ σε περιοχές όπως της Αττικής και λόγω της περσινής κατάστασης ίσως κάποιες φορές να είναι λίγο πιο έντονες οι εμφανίσεις των μωβ μεδουσών.

Στις Κυκλάδες μπορεί να υπάρξουν κάποιες μεμονωμένες εμφανίσεις, ενώ στην Κρήτη «ίσως η δυτική πλευρά να δει λίγο περισσότερες από ότι πιστεύουμε ότι θα έχει, όπως και η Νότια Πελοπόννησος».

Τέλος, για το Ιόνιο αναμένεται περίπου ίδια εικόνα με πέρσι.

Παράλληλα, τονίζεται πως:

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από τώρα, γιατί πάντα όλα εξαρτώνται στον καιρό και τα θαλάσσια ρεύματα»

Μέδουσες πυξίδα – Μωβ μέδουσες: Οι διαφορές των δύο ειδών

Αξίζει να σημειωθεί πως κάθε χρόνο τέτοια περίοδο παρατηρείται φυσική έξαρση των μεδουσών πυξίδα (Chrysaora hysoscella). Η έξαρση αυτή συνήθως παρατηρείται στα μέσα Μαρτίου και διαρκεί μέχρι και μέσα Μαΐου, κάποιες φορές και μέχρι αρχές Ιουνίου.

Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο να εκβράζονται στις παραλίες, το οποίο αναμένεται να ενταθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές του Ιονίου τον χειμώνα 2022-2023 ανέφεραν εμφανίσεις μωβ μεδουσών, αλλά όχι νεαρών μωβ μεδουσών, που έχουν πορτοκαλί-καφέ χρώμα. Οι μωβ μέδουσες, στο τελικό στάδιο εξέλιξης τους έχουν διάρκεια ζωής έως και 9 μήνες, πράγμα που σημαίνει πως και φέτος το καλοκαίρι κάποιες περιοχές του Ιονίου θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωπες με το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις