ΕΛΛΑΔΑ. Μάης 1963. Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από το φασιστικό παρακράτος, με την ανοχή των αρχών, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αγωνιστής της ειρήνης και βουλευτής της Αριστεράς.

Τότε, στην κορύφωση του "ψυχρού πολέμου" και στον εκτός ελέγχου ανταγωνισμό των εξοπλισμών, λίγοι άνθρωποι απ΄ όλο τον κόσμο ύψωσαν τη φωνή της λογικής για ειρήνη και αφοπλισμό. Πολλοί από αυτούς υπέστησαν διώξεις και κάποιοι πλήρωσαν τη δράση τους με τη ζωή τους. Οι ελάχιστοι στην αρχή έγιναν χιλιάδες, εκατομμύρια και δημιούργησαν ένα παγκόσμιο, πολύμορφο, φιλειρηνικό κίνημα που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να πάρουν αποφάσεις για περιορισμό των εξοπλισμών και ειρηνική συνύπαρξη.

Σήμερα η φτώχεια και η εκμετάλλευση των λαών επεκτείνεται από τη ληστεία μεγάλων υπερεθνικών συμφερόντων. Παλιοί και νέοι ιμπεριαλιστικοί συνασπισμοί κρατών ενισχύονται, εντείνουν τους εξοπλισμούς, τις αντιπαραθέσεις και πόλεμοι ξεσπούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με ορατό πια ένα καταστροφικό πυρηνικό όλεθρο.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, Βαλκάνια και ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση είναι έκρυθμη. Δίπλα μας, στον πόλεμο Ουκρανίας – Ρωσίας, στην καρδιά της Ευρώπης, εκατοντάδες στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους καθημερινά και χιλιάδες πρόσφυγες μένουν χωρίς σπίτι, οικογένεια και πατρίδα.

Η εντονότερη πρόσδεση της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική πολιτική με νέες βάσεις στους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ, είναι γεγονός ενώ η κλιμάκωση των εξοπλισμών δεν αποτρέπει το ενδεχόμενου του πολέμου, αντίθετα οξύνει, με απρόβλεπτες συνέπειες, τις εθνικιστικές αντιπαραθέσεις στο χώρο.

Πιστεύουμε ότι η σιωπή σήμερα ενισχύει τα ιμπεριαλιστικά σχέδια για πολέμους και εκμετάλλευση των λαών. Οι φίλοι της ειρήνης παρεμβαίνουμε προβάλλοντας θέσεις για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων και περιορισμό των εξοπλισμών. Προτείνεται ενίσχυση των σχέσεων φιλίας με τους γειτονικούς λαούς, για να γίνει η χώρα μας παράγοντας σταθερότητας και ειρηνικής διαμεσολάβησης.

Δεν ξεχνάμε τη στυγερή δολοφονία του Λαμπράκη και συνδέουμε τον αγώνα για ειρήνη με τον αγώνα ενάντια στον φασισμό που σηκώνει και πάλι κεφάλι, τον αγώνα για τη δημοκρατία.

Η καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και των πολέμων, η ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος, είναι χρέος κάθε πολίτη, για ένα καλύτερο αύριο. Αυτή είναι η παρακαταθήκη του Γρηγόρη Λαμπράκη,

Ο Λαμπράκης ζει.

Οι φίλοι της ειρήνης

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις