ΑΘΗΝΑ. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση: «σαν ζευγαράκι της Αγίας Παρασκευής» και ενώ ακούγεται σαν κάτι γλυκό η αλήθεια είναι άλλη! Ξέρετε από πού έχει βγει αυτή η φράση;

Στην παλιά Αθήνα, κοντά στο Θησείο, υπήρχε κάποτε η συνοικία της Αγίας Παρασκευής, που δεν υπάρχει σήμερα. Σε κάποιο σπιτάκι κατοικούσε ένα ανδρόγυνο: Ο Θάνος και η Παγώνα Παγιαυλή.

Ο κόσμος τους έβλεπε στην καθημερινότητα τους και τους ζήλευε, γιατί έμοιαζαν «σαν δύο αληθινά πιτσουνάκια», όπως γράφει ένας παλιός χρονικογράφος.

Το ζευγάρι αυτό είχε γίνει υπόδειγμα για τους άλλους παντρεμένους κι όλοι προσπαθούσαν να μιμηθούν το «ανδρόγυνο της Αγίας Παρασκευής».

Ένα βράδυ, μερικοί φίλοι πέρασαν έξω από το συγκεκριμένο σπίτι και άκουσαν μια γυναίκα να φωνάζει και κλάματα. Κατάλαβαν τότε πως ο άνδρας κακοποιούσε και έδερνε την γυναίκα του. Ωστόσο δεν αντέδρασαν και απλά έφυγαν.

Την επομένη μέρα το ανδρόγυνο παρουσιάστηκε στην κοινωνία σαν να μην συνέβαινε απολύτως τίποτα. Έδειχναν σαν να είναι πολύ αγαπημένοι.

Αυτό κράτησε περισσότερο από μήνα, ώσπου από στόμα σε στόμα μαθεύτηκε το μυστικό: κάθε νύχτα η Παγώνα κακοποιούνταν από τον Θάνο και κάθε ημέρα παρουσιαζόταν σαν το πιο αγαπημένο κι ευτυχισμένο ζευγάρι της Αθήνας.

Από τότε και για πολλά χρόνια, όταν οι Αθηναίοι έβλεπαν ανδρόγυνο στο δρόμο να υποκρίνεται πως είναι αγαπημένο, έλεγαν ότι μοιάζει με το «ζευγάρι της Αγίας Παρασκευής» . Αυτή η έκφραση χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα αν και κάποιοι την χρησιμοποιούν για λάθος λόγο μιας και δεν γνωρίζουν την αληθινή της ιστορία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις