Αν έχεις σπίτι με κατώι και καμάρα είσαι ευτυχής χειμώνα - καλοκαίρι. Αυτό γιατί η πέτρα, το πάχος του τοίχου, η υπόγεια ή ισόγεια θέση και ο προσανατολισμός τους τα καθιστούν χώρους φυσικά θερμαινόμενους ή κλιματιζόμενους.

Σε δύο τύπους παραδοσιακών οικιών στα Πυργόσπιτα και στο Ανωγοκάτωγο μακρινάρι διακρίνουμε καμάρες (“θόλους”) για την διαμόρφωση των οριζόντιων επιπέδων (πατώματα). Πρόκειται για σπίτια διώροφα ή τριώροφα.

Το κατώι - ο κατώτατος όροφος της οικίας - το χρησιμοποιούσαν πολλές φορές και σαν στάβλο για να εκμεταλλεύονται την ζέστη από τα χνώτα των ζώων. Σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούσαν τους γύρω χώρους σαν στάβλους, το κατώι μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν αποθήκη ή και κουζίνα, ενώ το καλοκαίρι χρησίμευε σαν χώρος διαμονής, λόγω της δροσιάς.

Χαρακτηριστικοί στο κατώι είναι οι θόλοι, οι οποίοι λειτουργούσαν και σαν κρυψώνες πολλές φορές λόγω του κενού χώρου που δημιουργούνταν μεταξύ πατώματος και καμάρας. Αν τύχει και η καμάρα έχει βορεινό φεγγίτη τότε είναι το απόλυτο κλιματιστικό για το καλοκαίρι.

Τις ημέρες του καύσωνα αν υπάρχει τέτοια καταφυγή είναι ιδανική. Η δροσιά που προσφέρει η πέτρινη καμάρα στο κατώι του παλαιού σπιτιού δεν συγκρίνεται με τίποτα. Σου παρέχει και δροσιά και συνήθως ηρεμία για ένα απολαυστικό ύπνο. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πάμπολλα σπίτια που διέθεταν καμάρες οι μηχανικοί όσες παρεμβάσεις ανακαίνισεις και αν έκαναν δεν άγγιξαν την καμάρα.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις