ΕΛΛΑΔΑ. Τι μπορεί να σημαίνει η μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου; Αύξηση της τιμής και μείωση της ζήτησης. Ο κίνδυνος να στραφούν οι καταναλωτές σε άλλα προϊόντα είναι ορατός. Η μειωμένη διαθεσιμότητα θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την κατανάλωση ελαιολάδου στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ.

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, στα μέσα Ιουλίου, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ κυμαίνονταν από 600 ευρώ/100 κιλά (6 ευρώ/κιλό).

Στην Ελλάδα - που έχει ακόμη προϊόν - οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον παραγωγό έφτασαν στα 720 ευρώ/100 κιλά (7,2 ευρώ/κιλό) με συνεχόμενη ανοδική πορεία.

Τη μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας, εμφανίζει η Ισπανία, κατά 3,65 ευρώ το κιλό, ποσοστό 133% (έφτασε στα 6,4 ευρώ το κιλό).

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι πιθανό ότι η κατανάλωση να είναι ακόμη πιο χαμηλότερη από όσα ανέφεραν οι εαρινές προοπτικές του 2023 (κατά -16% σε σχέση με πέρσι).

Όπως έγραψε και ο Αγρότυπος υπάρχουν ελπίδες την ζήτηση στην ΕΕ να την κάλυψη η παραγωγή της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών, βλέπει με ενδιαφέρον την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου κάνουν λόγο για μια ποσότητα της τάξης των 170.000 τόνων (μειωμένες κατά 30.000 τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν). Πάντως τα αποθέματα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι πολύ μειωμένα.

Η Κομισιόν τονίζει ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί το ύψος των τιμών ή της ζήτησης στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μπορεί να χάρηκε για την άνοδο της τιμής που έδωσε αξία στα αποθέματά της αλλά βρίσκεται απέναντι σε μια πιο μόνιμη αύξηση της τιμής στο ράφι, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει τους καταναλωτές. Η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή αγιρά είναι μια λύση για την συγκράτηση των τιμών αλλά είναι κάτι που θα το βρουν μπροστά τους οι Έλληνες παραγωγοί τα επόμενα χρόνια

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις