ΕΛΛΑΔΑ. Προ των πυλών βρίσκεται η 3ήμερη επικίνδυνη κακοκαιρία που πλησιάζει την χώρα μας, η οποία έλαβε την ονομασία «Daniel», όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις αναλύσεις των πραγματικών στοιχείων της ατμόσφαιρας και τη έντονη δυναμική του συστήματος που αναπτύσσεται πάνω από την χώρα μας, τα μέλη του Southeast Group της Eumetnet, συμφωνήσαμε το σύστημα να λάβει την ονομασία Daniel», έγραψε ο κ. Κολυδάς δημοσιεύοντας παράλληλα χάρτες για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία που φέρνει βροχές, ισχυρές καταιγίδες, χαλάζι, πτώση της θερμοκρασίας και έντονη κεραυνική δραστηριότητα.

Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:

Mάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η κακοκαιρία θα έχει τις εξής τρεις φάσεις:

  • Τη Δευτέρα η διαταραχή επηρεάζει από βορά προς νότο τη χώρα
  • Την Τρίτη επιδρά το (Χ) με επιφανειακό ρεύμα στα ανατολικά & ψυχρές μάζες (-14°C) στα 500 hPa
  • Στο Ιόνιο έχουμε (-16°C) και την Τετάρτη το χαμηλό απομακρύνεται στροβιλιζόμενο

Οι περιοχές που θα κινδυνεύσουν περισσότερο το τριήμερο από την κακοκαιρία είναι:

  • Πιερία
  • Ανατολική Ήπειρος
  • Θεσσαλία
  • Κεντρική και Βόρεια Εύβοια και Σποράδες
  • Κεντρική Στερεά (και τμήματα της Ανατολικής
  • Στερεάς, πιθανόν και της Αττικής)
  • Βορειοανατολική Πελοπόννησος και Νοτιοδυτική Πελοπόννησος

Aναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

Τη Δευτέρα 4-9-2023

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια. γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).

Την Τρίτη 5-9-2023

α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.

Την Τετάρτη 6-9-2023

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Πέραν της μεγάλης ραγδαιότητος των φαινομένων και η διάρκειά τους θα είναι μεγάλη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Κατά τα άλλα ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας 4-9-2023 έως το βράδυ της Τρίτης 5-9-2023 και από η Δευτέρα 4-9-2023 η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.hnms.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά ανά δωδεκάωρο με την μορφή εκτάκτων δελτίων που θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος εκτάκτου δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Παρακολουθήστε ζωντανά την πορεία της κακοκαιρίας

Στον παρακάτω διαδραστικό χάρτη, μπορείτε να παρακολουθήσετε αναλυτικά την εξέλιξη των φαινομένων:

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις