ΕΛΛΑΔΑ. Η «επιδημία» κοριών έφτασε και στην Ελλάδα, καθώς όπως δήλωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων επισιτισμού και τουρισμού, Γιώργος Χότζογλου, πτέρυγα ξενοδοχείου της Αττικής έκλεισε λόγω κοριών.

Πρόκειται για ένα ξενοδοχείο στα νότια προάστια της Αττικής, ενώ όπως σημείωσε ο κ. Χοτζόγλου μιλώντας στο Open, υπάρχει επιδημία κοριών σε Γαλλία και Αγγλία.

Κοριοί: Συναγερμός και στην Ελλάδα - Έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στην Αττική

«Δυστυχώς έχουμε εμφάνιση κοριών. Όχι από αυτούς που μας ακούνε, από αυτούς που μας τσιμπούνε. Ξενοδοχείο στο παραλιακό προάστιο της Αττικής αναγκάστηκε να κλείσει μια πτέρυγα για να προχωρήσει σε απεντόμωση. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι αυτό αποτελεσματικό αλλά μεταξύ άλλων προβλημάτων έχει υπάρξει και αυτό. Είναι φανερό ότι κάποιοι επισκέπτες μας κυρίως από τη Γαλλία μεταφέρανε τα έντομα και δυστυχώς κολλήσανε και στο ξενοδοχείο.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα στρώματα στα ξενοδοχεία. Στο στρατό τα καίγαμε αλλά δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί ένα ξενοδοχείο με τέτοιο πρόβλημα. Έχουν εισχωρήσει στα στρώματα και είναι κόστος να αλλάξεις στρώμα σε ένα δωμάτιο», τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Χότζογλου «τα μεγάλα ξενοδοχεία ανά τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθιστούν τα στρώματά τους. Μέχρι στιγμής είναι ένα ξενοδοχείο που έχει πρόβλημα».

Κοριοί: Τι μπορεί να προκάλεσει το τσίμπημά τους – Πώς αντιμετωπίζεται

Ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε το Σάββατο (07/10) στο ζήτημα των κοριών, που πλήττουν το Παρίσι, κάνοντας λόγο για το τσίμπημά τους αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσακρής έγραψε: «Εύλογα προκαλούν ανησυχία αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού. Οι κοριοί δεν είναι ξενιστές μεταδοτικών ασθενειών, όπως τα κουνούπια, με εξαίρεση την νόσο του Chagas, η οποία όμως δεν ενδημεί στη χώρα μας. Το τσίμπημά τους, βέβαια, μπορεί να προκαλέσει από ήπια φαγούρα μέχρι δευτερογενή δερματική λοίμωξη και, σπανιότερα, αλλεργικό σοκ».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Αντιμετωπίζεται συμπτωματικά με αντιισταμινικές ή κορτιζονούχες κρέμες. Και για να ευθυμήσουμε λιγάκι: Οι κοριοί όταν νιώσουν κίνδυνο παριστάνουν ότι είναι νεκροί. Η έκφραση "παριστάνει τον ψόφιο κοριό" είναι πέρα για πέρα αληθινή».

Πόσο πιθανή είναι μια «επιδημία» κοριών στην Ελλάδα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός την Παρασκευή (06/10), καθώς όπως είπε το πρόβλημα με τους κοριούς είναι κυρίως αισθητικό, δεν κινδυνεύει καποιος από τσίμπημα κοριού.

«Εκτός από την σπάνια περίπτωση να έχει κάποιος αλλεργία στον κοριό, ο κοριός είναι αισθητικό πρόβλημα, τοπικά δερματολογικό, δεν μεταδίδει νοσήματα. Δεν υπάρχει κίνδυνος να πάθουμε μία νόσο αν μας τσιμπήσουν κοριοί, είναι μόνο μία ταλαιπωρία αισθητική. Δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να «ταξιδέψουν» οι κοριοί από τη Γαλλία, δεν είναι πρόβλημα για τη δημόσια υγεία ο κοριός, είναι ένα τοπικό φαινόμενο στο δέρμα», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Μετά τον κορονοϊό, ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα υγείας και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε ώστε να αυξήσουμε την πρόληψη σε κάποια θέματα, δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις