ΓΥΘΕΙΟ. Όπως ενημερώνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 9 της Εγκυκλίου Υ1γ/ΓΠ/οικ.96967/12 (ΦΕΚ 2718 Β/8-10-2012) όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της κείμενης Εθνικής και Κοινοτικής Νομοθεσίας και ειδικότερα:

• Οι χειριστές τροφίμων εκπαιδεύονται σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων ανάλογα με το αντικείμενο δραστηριότητας της επιχείρησης και τις εκτελούμενες εργασίες.
• Οι υπεύθυνοι για την κατάρτιση και τη διατήρηση της διαδικασίας βάσει των αρχών HACCP ή για την εφαρμογή των σχετικών οδηγών ορθής πρακτικής εκ¬παιδεύονται κατάλληλα για την εφαρμογή τους.

Η εκπαίδευση του προσωπικού πρέπει να τεκμηριώνε¬ται με κατάλληλο αρχείο που θα διατηρείται στο αρχείο προσωπικού, σύμφωνα με το άρθρο 6 της εγκυκλίου.

Στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών περιλαμβάνονται ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά οι παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λια¬νικώς, παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας κλπ, οι επιχειρήσεις τροφίμων που ασκούν οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες παρα¬σκευής τροφίμων ή μεταποίησης ή δραστηριότητα συ¬σκευασίας τροφίμων ή και τις δυο, με ή χωρίς απευθείας διάθεση των προϊόντων τους στο καταναλωτικό κοινό, καθώς και μικρές επιχειρήσεις παρασκευής τοπικών (παραδοσιακών) προϊόντων (π.χ. χυλοπίτες, τραχανά, γλυκά του κουταλιού κ.λπ.)., αποθήκευση – διανομείς, επιχειρήσεις εγκατάστασης και τροφοδο¬σίας μηχανημάτων αυτόματης πώλησης τροφίμων και ποτών, μεταφορείς, επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, επιχειρήσεις αναψυχής καθώς και επιχειρήσεις προ¬σφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών, οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες που με οποιοδήποτε τρόπο μπορεί να επηρεάσουν τη Δημόσια Υγεία και λειτουργούν ως αμιγείς ή μικτές με επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών (κομμωτήρια, γυμνα¬στήρια κ.λπ.), παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, επιχειρήσεις που προβλέπονται από την αρτοποιητική Νομοθεσία.

Σύμφωνα με το άρθρο 17 της ίδιας εγκυκλίου στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που δεν διαθέτουν την προβλεπόμενη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, ή δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της εγκυκλίου επιβάλλονται, ανάλο¬γα με τη φύση του αδικήματος, διοικητικές κυρώσεις και χρηματικά πρόστιμα σύμφωνα με το Ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228/τ.Α΄/2-11-2011) άρθρο 43 όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 4075/2012 (ΦΕΚ 89/τ.Α΄/11-4-2012), άρθρο 58.

Το Επιμελητήριο Λακωνίας εξακολουθεί να δέχεται αιτήσεις και να πραγματοποιεί σεμινάρια πιστοποίησης των ανωτέρω κατηγοριών σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνών και Εμπόρων Λακωνίας, τη ΓΣΕΒΕΕ και τον ΕΦΕΤ. Όπως επισημαίνεται, μπορούν να συμμετέχουν και εν δυνάμει επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και ποτών καθώς και εργαζόμενοι των επιχειρήσεων αυτών.

Τα σεμινάρια είναι επιδοτούμενα γι’ αυτό και το κόστος συμμετοχής είναι 80€ ανά άτομο. Οι αιτήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου www.lcci.gr και γίνονται δεκτές στο e-mail του Επιμελητηρίου gytheioc@otenet.gr και στο φαξ 2733022008.

Πληροφορίες στο τηλ. 2733022279 εσωτ. 21 κ. Τσαπάρας.