ΚΟΣΜΟΣ. Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας, βασισμένο στην Περιφερειακή Διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη και στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με στόχο τη διασφάλιση της έγκαιρης και άμεσης αντιμετώπισης και διαχείρισης των κρίσεων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβασή του, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στην 146η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα κατά τη θεματική συζήτηση σχετικά με τις Φυσικές καταστροφές, με αφορμή και τη σημερινή Διεθνή Μέρα Μείωσης του Κινδύνου των Καταστροφών, ο κ. Πατούλης τόνισε πως «η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες γίνεται όλο και περισσότερο το μέτρο της προσαρμογής μας στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης».

Στο σημείο αυτό επισήμανε πως η εμπειρία στη χώρα μας από τις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού «πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διαμορφωθεί μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας και δασοπροστασίας».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε την Περιφερειακή Διαχείριση «ως το κλειδί για τη βελτίωση του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας», υπογραμμίζοντας πως «η πολιτική προστασία πρέπει να σχεδιάζεται, να εξοπλίζεται, να υλοποιείται και να παρεμβαίνει, προληπτικά και κατασταλτικά, με βάση τις τοπικές και περιφερειακές ιδιομορφίες και όχι με βάση προσεγγίσεις εκ των άνωθεν».

«Επιβάλλεται μια άμεση αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας. Και αυτό είναι κάτι προς το οποίο κινούνται πολλές κυβερνήσεις, εντός και εκτός ΕΕ.

Με τα λόγια αυτά θέλω να ολοκληρώσω και να εκφράσω την υποστήριξή μου στο ψήφισμα σχετικά με την επικείμενη διάσκεψη των μερών της σύμβασης – πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή» ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις