ΗΠΑ. Με την διαβεβαίωση ότι “το μέλλον της Ελλάδας είναι πολλά υποσχόμενο”, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του προς τους υψηλόβαθμα στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, κατά την διάρκεια του δείπνου που διοργάνωσε προς τιμήν του το “Ίδρυμα της Ημέρας του Όχι” (“OXI Day Foundation”) στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Willard, στην Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για την εκδήλωση η οποία έκλεισε το πρόγραμμα της σύντομης αλλά ιδιαίτερα σημαντικής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, η οποία περιελάμβανε την συνάντηση με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο αλλά και την ιστορική ομιλία ενώπιον της κοινής συνεδρίασης του Αμερικανικού Κογκρέσου, το πρωί της Τρίτης.

Το δείπνο αυτό αποτέλεσε – εκτός από την συνηθισμένη ανοικτή επαφή του Έλληνα Πρωθυπουργού με τους επιφανείς Ελληνοαμερικανούς – και μια ευκαιρία να τιμηθούν για την προσφορά τους 12 σημαντικοί ομογενείς και οργανώσεις, που έχουν προσφέρει τα μέγιστα στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων αλλά και την εν γένει ανάδειξη της Ελλάδας.

Μάλιστα, στην δεξίωση που προηγήθηκε, παραβρέθηκε και η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Βουλής, Νάνσι Πελόσι, στον απόηχο της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η οποία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, με την οποία διατηρεί πολύ στενή επαφή.

Μεταξύ των παρόντων ήταν, μεταξύ άλλων,σύσσωμη η κυβερνητική αποστολή που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez), η Ομοσπονδιακή Βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι (Carolyn Maloney), ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης (George Tsunis), η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Γενικός Πρόξενος στο Σικάγο, Εμμανουήλ Κουμπαράκης, ο Γενικός Πρόξενος στην Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου, ο Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτης Σουρβίνος, η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Τσακοπούλου – Κουναλάκη, ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ψαρός, η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Σύμβουλος Έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα” (“Ε.Κ.”), Αντώνης Η. Διαματάρης, ο εκδότης του “Ε.Κ.”, Ηρακλής Διαματάρης και ο Τούρκος καλαθοσφαιριστής και ακτιβιστής, Ένες Καντέρ Φρίντομ, που επίσης παραβρέθηκε στην δεξίωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ, τους οποίους και απέδωσε η Σιένα Μανάτου, αποσπώντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Στην συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος προχώρησε στην προσευχή και, κατόπιν, ο Μάικ Μανάτος παρουσίασε τον Πρωθυπουργό, μιλώντας με θερμά λόγια, τόσο για την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όσο και για τους εν γένει χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην ανόρθωση της οικονομίας.

Κατόπιν, τον λόγο έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, ανεβαίνοντας στο βήμα, γνωστοποίησε πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την ομιλία που είχε αρχικά ετοιμάσει, αλλά πως θα μιλούσε από καρδιάς, εκφράζοντας, αρχικά, ικανοποίηση για την εξέλιξη της παρουσίας του στην χώρα.

“Ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Πολύ σημαντική για εμένα προσωπικά, Ήταν η πρώτη φορά που ένας Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση του Αμερικανικού Κονγκρέσσου. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εμένα να μιλήσω για τους κοινούς δεσμούς των δυο δημοκρατιών”, τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή των 201 ετών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιτυχίες, αλλά και πολλά δύσκολα χρόνια, στα οποία όμως η Ελλάδα κατάφερε να ανταπεξέλθει, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την οικονομική κρίση του 2010.

“Αυτά τα 201 χρόνια από την αρχή του πολέμου για την ανεξαρτησία δεν ήταν πάντα εύκολα. Ήταν δύσκολα, αλλά η Ελλάδα προόδευσε γιατί ήταν πάντα, όπως οι ΗΠΑ, στην σωστή πλευρά της Ιστορίας”, ήταν τα λόγια του Πρωθυπουργού, για να προσθέσει στην συνέχεια πως “σε γενικές γραμμές, η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία. Μια χώρα που έχει κατορθωσει να ξεπεράσει μια επίπονη οικονομική κρίση και μια χώρα που προσφέρει ξανά την ελπίδα στους νέους πολίτες της”.

Αναφορικά με τις προοπτικές της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι νέοι που επιστρέφουν στην χώρα, δεν το πράττουν για ευκαιριακούς λόγους, αλλά ενώπιον μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής.

“Αυτοί που επιστρέφουν δεν το κάνουν μόνο επειδή προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες εργασίας. Η ανεργία έχει μειωθεί στα τελευταία χρόνια, η επένδυση έχει επιταχυνθεί στην χώρα, έχουμε καλές θέσεις εργασίας. Όμως κανένας δεν παίρνει την οικογένειά του να επιστρέψει εάν δεν έχει εμπιστοσύνη στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας. Αυτό είναι ακριβώς το πώς αισθάνονται οι Έλληνες για την Ελλάδα σήμερα”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Σχετικά με την δική του διακυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τις πολλαπλές κρίσεις που εμφανίστηκαν στην πορεία (προσφυγικές ροές από την Τουρκία, πανδημία, συνέπειες πολέμου στην Ουκρανία), εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι εν τέλει το πρόσημο θα είναι θετικό.

“Είχαμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, όταν αναλάβαμε την εξουσία. Έπρεπε να παλέψουμε με μια οργανωμένη προσπάθεια παραβίασης των συνόρων μας, όταν προσπάθησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από τα σύνορα του Έβρου. Μετά είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια πανδημία και τώρα αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που λαμβάνει χώρα στην Ουκρανία. Ποτέ όμως δεν χάσαμε τον στόχο και δεν ξεχάσαμε τον λόγο που μας εμπιστεύτηκαν οι Έλληνες. Ο λόγος ήταν να προσφέρουμε ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, να μεταρρυθμίσουμε την Πολιτεία και την εκπαίδευση, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν πρωταγωνιστή στην ΕΕ”, συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τις συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επόμενη ημέρα της ενεργειακής κρίσης και έκλεισε, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, υποσχόμενος ακόμη καλύτερες προοπτικές.

“Αυτό που σας λέω σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι υποσχόμενο. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γίνει η δουλειά”, είπε ο Πρωθυπουργός.

Η βράβευση των 12 ομογενών

Ασφαλώς, η σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς ήταν η βράβευση των 12 στελεχών, που έχουν επιδείξει την δική τους προσφορά στην Ελλάδα, επιτελώντας, σε ορισμένες περιπτώσεις, κομβικό ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα.

Ειδικότερα, οι βραβευθέντες ήταν οι εξής:

Η οργάνωση της ΑΧΕΠΑ με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, το οποίο παρέλαβε ο Ύπατος Πρόεδρος Δημήτριος Κόκοτας.

Ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Γιώργος Μπεχράκης (George D. Behrakis), με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis) με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος, το οποίο και έλαβε εκ μέρους του συνεργάτης του καθώς εικάζεται ότι ήρθε σε επαφή με κρούσμα COVID-19.

Η Πρύτανης του NYU, Κάθριν Φλέμινγκ (Katherine Elizabeth Fleming), με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας, το οποίο παρέλαβε εκ μέρους της ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας.

Η Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας, Μαρίνα Χατσοπούλου (Marina Hatsopoulos) με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας.

Ο επί 30 χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος. Το βραβείο παρέλαβε ο γιος του, καθώς ο ίδιος ασθένησε με COVID-19.

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος (Constantine Manos), με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap, Τζορτζ Μάρκους (George Marcus) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο Γενικός Πρόξενος στο Σαν Φρανσίσκο, Σωκράτης Σουρβίνος.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροιών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Η πρώην Γερουσιαστής Ολύμπια Σνόου (Olympia Snowe), με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους της ο Γενικός Πρόξενος στην Βοστώνη, Στράτος Ευθυμίου.

Ο πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤ Ιnvestements, Άγγελος Τσακόπουλος (Angelo Tsakopoulos) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της HALC, Έντυ Ζεμενίδης, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος.

Μετά το πέρας των βραβεύσεων, η εκδήλωση έκλεισε και ο Πρωθυπουργός αναχώρησε άμεσα για το αεροδρόμιο, καθώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις