ΚΟΣΜΟΣ. Το Last Christmas είναι τραγούδι από το αγγλικό ποπ ντουέτου Wham! Κυκλοφόρησε από την Epic Records το Δεκέμβριο του 1984, σε διπλό A-side με το "Everything She Wants". Γράφτηκε και παράχθηκε από τον Τζορτζ Μάικλ και στη συνέχεια γράφτηκε από πολλούς καλλιτέχνες από την αρχική έκδοση.

Το τραγούδι έφτασε το νούμερο ένα στη Δανία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία και το νούμερο δύο σε επτά χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Wham! δώρισαν όλα τα δικαιώματα για το λιμό της Αιθιοπίας.

Το Last Christmas ξεκίνησε το 1984, ενώ ο Τζορτζ Μάικλ και ο Άντριου Ρίτζλεϋ επισκέπτονταν τους γονείς του Μάικλ. Γράφτηκε από τον Μάικλ στο παιδικό του δωμάτιο. Ο Μάικλ έπαιξε στον Ρίτζλεϋ την εισαγωγή και τη χορωδική μελωδία για το "last Christmas", το οποίο ο Ρίτζλεϋ το ονόμασε αργότερα "μια στιγμή αναρώτησης".

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1984 στο Advision Studios στο Λονδίνο της Αγγλίας. Ο Τζορτζ Μάικλ έγραψε, εκτέλεσε, παρήγαγε και έπαιζε κάθε μέσο στην πίστα. Χρησιμοποίησε τύμπανα Linn 9000, μηχανήματα Roland Juno-60 και καμπάνες έλκηθρων. Άρχισε να ηχογραφεί το τραγούδι το καλοκαίρι. Οι μόνοι άνθρωποι στο στούντιο ήταν ο μηχανικός Κρις Πόρτερ και δύο βοηθοί. Σύμφωνα με τον Πόρτερ, στιχουργικά "έχεις την ευτυχία του ρυθμικού κομματιού, αλλά ενάντια σε αυτό που έχεις τη θλίψη της απλήρωτης αγάπης".

Ανήκει στον Elton John και τον Ed Sheeran, οι οποίοι μας βάζουν σε χριστουγεννιάτικο mood τόσο με τους στίχους και τη μουσική, όσο και με το video clip.

Με τίτλο «Merry Christmas», το video clip που κυκλοφόρησε είναι πάρα πολύ διασκεδαστικό. Ακόμα και αν η μουσική και οι στίχοι δεν σας παρασύρουν, αυτό σίγουρα θα σας μεταφέρει σε γιορτινές μνήμες και σκέψεις. Μέσα στα πλάνα, μάλιστα, γίνονται αναφορές στο «Last Christmas» των Wham, αλλά και το «Stay Another Day» των British Band East 17. Ο Elton John πίσω από το πιάνο του και ο Ed Sheeran τραγουδά, παίζει κιθάρα, ντύνεται Άγιος Βασίλης, ξωτικό, παίζει με τα χιόνια και κάνει όλα όσα μας αρέσουν τα Χριστούγεννα.

Ήδη το video, που κυκλοφόρησε στις 3 Δεκεμβρίου στο Youtube, έχει πάνω από 18εκ. προβολές. Τα δικαιώματα από την κυκλοφορία του τραγουδιού και τα κέρδη των πωλήσεων θα διατεθούν εξίσου στα Ed Sheeran Suffolk Music Foundation και Elton John AIDS Foundation, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχουν ιδρύσει οι δύο δημοφιλείς καλλιτέχνες.

Προτιμάς «Last Christmas» του 1984 ή «Merry Christmas» του 2021;

  • 72%
  • 28%
50 συμμετοχές. Η ψηφοφορία έχει ολοκληρωθεί