ΟΛΛΑΝΔΙΑ. Μια Ολλανδή, μόλις 28 ετών, πέθανε στο σπίτι της με υποβοηθούμενη ευθανασία, έχοντας στο πλευρό της τους γονείς και την καλύτερή της φίλη, αφού μοιράστηκε ένα συγκλονιστικό τελευταίο μήνυμα με τους διαδικτυακούς της οπαδούς.

Η Lauren Hoeve, από την Ολλανδία, διαγνώστηκε με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης το 2019. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η μπλόγκερ βιβλίων στο YouTube πάλευε με την ακραία εξάντληση που την άφηνε καθηλωμένη στο κρεβάτι.

Άρχισε επίσης να βιώνει αδιαθεσία μετά την άσκηση και ταλαιπωρούνταν με ακραία ναυτία, πόνο και κόπωση, κάτι που περιέγραψε ως «απόλυτο μαρτύριο» στο X.

Το 2022, η Lauren, η οποία είχε επίσης διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), άρχισε να ετοιμάζει το ταξίδι της προς την ευθανασία. Ο υποβοηθούμενος θάνατος είναι νόμιμος στην Ολλανδία τα τελευταία 22 χρόνια.

Η απόφαση για ευθανασία

Στο ιστολόγιό της η Lauren εξήγησε πώς ο παθολόγος τής είπε ότι σεβόταν την επιθυμία της για ευθανασία, αλλά δεν μπορούσε να το κάνει ο ίδιος λόγω των ψυχολογικών της καταστάσεων. Μετά από αυτό, η Lauren μπήκε σε λίστα αναμονής για ραντεβού με ειδικό στην ευθανασία, το οποίο πήρε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο λόγω της πανδημίας.

Τον Απρίλιο του 2023, συναντήθηκε με διάφορους γιατρούς, οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν «ψυχικά ικανή» να λάβει την απόφαση για ευθανασία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Lauren δήλωσε στους 7.800 ακολούθους της στο Χ: «Η τελευταία μου μέρα θα είναι το Σάββατο 27 Ιανουαρίου. Η ευθανασία θα γίνει μεταξύ 1:30 και 2:30 μ.μ.».

Έγραψε στο blog της: «Επέλεξα να δημοσιοποιήσω την ημερομηνία και την ώρα, επειδή όλοι σας περιμένατε με τόση αγωνία αυτή τη στιγμή μαζί μου. Ξέρω από εμπειρία πόσο υποστηρικτικό μπορεί να είναι να γνωρίζετε πότε θα συμβεί, ώστε να μπορείτε να το σκεφτείτε για λίγο ή να ανάψετε ένα κερί αν θέλετε».

Στις 27 Ιανουαρίου, η Lauren απεβίωσε στο σπίτι της, αφού μοιράστηκε ένα meme.

Έγραψε: «Αυτό θα είναι το τελευταίο μου tweet. Σας ευχαριστώ για την αγάπη. Πάω να ξεκουραστώ λίγο ακόμα και να είμαι με τους αγαπημένους μου. Απολαύστε ένα τελευταίο νοσηρό meme από εμένα».

Στη συνέχεια δημοσίευσε ένα μιμίδιο με ένα νήπιο που φοράει γυαλιά ηλίου και σηκώνει τον αντίχειρα στην κάμερα, ενώ ένας γιατρός χαμογελάει δίπλα τους, με τη λεζάντα: «Εγώ ενώ κάνω ευθανασία».

Bροχή τα σχόλια υποστήριξης στην 28χρονη Ολλανδή

Την ανάρτηση της Lauren είδαν πάνω από 1,5 εκατ. χρήστες στο X, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Ένας από αυτούς σχολίασε: «Σε ευχαριστώ που μοιράστηκες το ταξίδι σου. Και για εσένα είναι η αρχή της ειρήνης που λαχταράς».

«Να έχεις όμορφες τελευταίες ώρες», πρόσθεσε ένας άλλος.

Ένας τρίτος είπε: «Σκέφτομαι εσένα και τους ανθρώπους γύρω σου και σου εύχομαι όμορφες τελευταίες στιγμές».

«Να έχεις λίγες αγαπημένες τελευταίες ώρες», είπε ένας τέταρτος. «Σε ευχαριστώ και πάλι για όλα όσα έκανες για την κοινότητά μας».

«Μακάρι να βρεις τη γαλήνη σου», έγραψε ένας άλλος.

Μια ενημέρωση στην ιστοσελίδα της επιβεβαίωσε: «Η Lauren απεβίωσε ειρηνικά στις 13:55, παρουσία των γονιών της Leonie και Peter και της καλύτερης φίλης της Lau».

«Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συμπόνια και την υποστήριξή σας. Leonie, Peter και Lau».

H 28χρονη Lauren

Οι συμβουλές της Lauren

Στην τελευταία της ανάρτηση στο blog της, η Lauren μοιράστηκε με τους ακολούθους της κάποιες συμβουλές που «θα ήθελε να ακούσει [η ίδια] κάποια στιγμή».

Έγραψε: «Μη φοβάστε να είστε ευάλωτοι. Είναι απολύτως εντάξει να πείτε ότι δεν ξέρετε κάτι, ότι δεν έχετε μελετήσει κάτι αρκετά (ακόμα) για να σχηματίσετε γνώμη».

«Είναι επίσης εντάξει να παραδεχτείς όταν έχεις κάνει κάτι λάθος. Είμαστε όλοι άνθρωποι και μαθαίνουμε συνεχώς. Το να μπορείς να παραδεχτείς τα λάθη σου είναι μια όμορφη ιδιότητα που πάντα εκτιμώ στους ανθρώπους».

Εκτός από το να παροτρύνει τους αναγνώστες της να «επενδύσουν σε ένα καλό στρώμα και μαξιλάρι», η Lauren συνέστησε επίσης να καταγράφουν όλα τα κομπλιμέντα ή τα μηνύματα αγάπης που λαμβάνουν, ώστε να μπορούν να επιστρέφουν σε αυτά όταν αισθάνονται «λιγότερο δυνατοί ψυχικά».

Επιπλέον, η Lauren συνέστησε να κρατούν ημερολόγιο και να βγάζουν φωτογραφίες και βίντεο από την καθημερινή ζωή, πριν προσθέσει: «Μην ξεχνάτε να κοιτάτε μέσα από τα δικά σας μάτια, αντί να κοιτάτε πάντα μέσα από μια κάμερα».

Σε άλλο σημείο, η Lauren προέτρεψε τους ανθρώπους να γράψουν τα σχέδια κηδείας για τους αγαπημένους τους, αφού αποκάλυψε: «Σχεδίασα μόνη μου τις προσκλήσεις της κηδείας μου και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό».

Ζήτησε επίσης από τους αναγνώστες να αποφεύγουν να δίνουν ανεπιθύμητες ιατρικές συμβουλές σε χρόνια πάσχοντες.

Η Lauren πρόσθεσε επίσης: «Κάντε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε τώρα, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αρρώστησα στην ακμή της ζωής μου και πίστευα ότι θα είχα ακόμα αρκετό χρόνο, αλλά κανείς δεν μου δίνει αυτή την εγγύηση. Ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Μην καθυστερείτε, ζήστε!»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις