Ποιος έχει δει και δεν έχει κλάψει με την ταινία Το Πράσινο Μίλι; Με υπέροχες ερμηνείες και πολύ δυνατά μηνύματα, δεν μπορεί να λείπει από τη λίστα κανενός. Μας δείχνει μια άλλη οπτική, αυτή της αδικίας και του ρατσισμού και του, πώς ακόμα και ένας αθώος άνθρωπος, μπορεί να καταδικαστεί σε θάνατο.

Ξέρατε όμως ότι αυτή η ταινία έχει εμπνευστεί από ένα πραγματικό γεγονός το οποίο έλαβε χώρα το 1944 στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας με πρωταγωνιστή ένα 14χρονο αγόρι ονόματι George Stinney Jr.; Η ιστορία λέει το εξής:

Στις 16 Ιουνίου 1944, ο George Stinney Jr., ένα μαύρο 14χρονο αγόρι 90 κιλών, εκτελέστηκε στην ηλεκτρική καρέκλα στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας. Τρεις μήνες νωρίτερα, στις 24 Μαρτίου, ο George και η αδερφή του έπαιζαν στην αυλή τους όταν δύο νεαρά, λευκά κορίτσια τους πλησίασαν για λίγο και ρώτησαν πού θα μπορούσαν να βρουν λουλούδια. Ώρες αργότερα, τα κορίτσια δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στο σπίτι τους και οργανώθηκε ομάδα αναζήτησης για τον εντοπισμό τους. Ο George μπήκε στην ομάδα αναζήτησης και ανέφερε περιστασιακά σε έναν από την ομάδα ότι είχε δει τα κορίτσια νωρίτερα. Το επόμενο πρωί, τα πτώματα τους βρέθηκαν σε ένα ρηχό χαντάκι.

Ο George συνελήφθη αμέσως για τις δολοφονίες των κοριτσιών και υποβλήθηκε σε ώρες ανάκρισης χωρίς τους γονείς του ή κάποιο δικηγόρο. Ο σερίφης αργότερα ισχυρίστηκε ότι ο George ομολόγησε τους φόνους, αν και δεν παρουσιάστηκε καμία γραπτή ή υπογεγραμμένη δήλωση. Ο πατέρας του George απολύθηκε από τη δουλειά του και η οικογένειά του αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή εν μέσω απειλών για τη ζωή τους. Στις 26 Μαρτίου, ένας όχλος επιχείρησε να λιντσάρει τον George, αλλά είχε ήδη μεταφερθεί σε μια φυλακή εκτός πόλης.

Στις 24 Απριλίου, ο George Stinney αντιμετώπισε μια ψευδή δίκη σχεδόν μόνος. Κανένας Αφροαμερικανός δεν επιτρεπόταν να μπει στο δικαστήριο και ο διορισμένος από το δικαστήριο δικηγόρος του, φορολογικός δικηγόρος με πολιτικές φιλοδοξίες, δεν κάλεσε ούτε έναν μάρτυρα. Η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε την κατάθεση του σερίφη σχετικά με την υποτιθέμενη ομολογία του George ως το μοναδικό στοιχείο της ενοχής του.

Ένα δικαστήριο αποτελούμενο από λευκούς, συζήτησε για 10 λεπτά πριν καταδικάσει τον George Stinney για βιασμό και φόνο και ο δικαστής καταδίκασε αμέσως τον 14χρονο σε θάνατο. Παρά τις εκκλήσεις από ομάδες υπεράσπισης των Αφρικανοαμερικάνων, ο Κυβερνήτης Όλιν Τζόνστον αρνήθηκε να παρέμβει. Ο George Stinney παραμένει ο νεότερος άνθρωπος που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ τον 20ό αιώνα.

Εβδομήντα χρόνια αργότερα, ένας δικαστής της Νότιας Καρολίνας πραγματοποίησε μια διήμερη ακρόαση, η οποία περιελάμβανε μαρτυρίες από τρία από τα επιζώντα αδέλφια του George, μέλη της ομάδας έρευνας και αρκετούς ειδικούς. Το κράτος υποστήριξε στην ακρόαση ότι —παρά την αδικία σε αυτή την υπόθεση— η καταδίκη του Τζορτζ πρέπει να ισχύει. Το πρωτόδικο δικαστήριο διαφώνησε και ακύρωνε την καταδίκη, διαπιστώνοντας ότι ο George Stinney στερήθηκε θεμελιωδώς της δέουσας διαδικασίας καθ' όλη τη διαδικασία εναντίον του, ότι η εικαζόμενη ομολογία «απλώς δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι γνωστή και εκούσια», ότι ο δικηγόρος που διορίστηκε από το δικαστήριο «έκανε ελάχιστα στο τίποτα» για να υπερασπιστεί τον George και ότι η εκπροσώπησή του ήταν «η ουσία του να είσαι αναποτελεσματικός». Ο δικαστής κατέληξε: «Δεν μπορώ να σκεφτώ μεγαλύτερη αδικία».

Η τραγική ιστορία του George Stinney έχει γίνει έμπνευση για πολλές ακόμα ταινίες και ντοκιμαντέρ και έχει γίνει η φωνή του Αφρικανοαμερικανικού λαού ενάντια στον ρατσισμό και την αδικία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις