ΚΟΛΟΜΒΙΑ. Μπροστά σε τουλάχιστον δέκα μάρτυρες δολοφονήθηκε δημοσιογράφος την Κυριακή (14.04.2024) σε πόλη της βορειοανατολικής Κολομβίας ο οποίος ερευνούσε κυρίως υποθέσεις διαφθοράς.

Ο 54χρονος Χάιμε Βάσκες, ήταν δημοσιογράφος, δικηγόρος και αγωνιστής γνωστός επειδή «αποκάλυπτε τη διαφθορά» στην περιοχή, τόνισε ο πρόεδρος της Κολομβίας, ο Γουστάβο Πέτρο, μέσω X (του πρώην Twitter).

Ο πρόεδρος Πέτρο έδωσε εντολή να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για να συλληφθούν οι δράστες.

Στοιχεία και βίντεο κυκλωμάτων παρακολούθησης που δημοσιοποίησαν κολομβιανά ΜΜΕ πιστοποιούν πως ο Χάιμε Βάσκες δολοφονήθηκε την Κυριακή, μέσα σε εμπορικό κατάστημα στην Κούκουτα.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα πρέπει να εξεταστεί και το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου, που φέρονται να πείραξαν «δημόσιοι λειτουργοί μετά τον θάνατό του», πρόσθεσε ο κ. Πέτρο.

Συγγενείς του εκλιπόντος επιβεβαίωσαν πως ο λογαριασμός του στην πλατφόρμα WhatsApp χρησιμοποιήθηκε μετά το έγκλημα.

Ο 54χρονος ήταν «αφοσιωμένος» στην «έρευνα και στην ανάδειξη στον δημόσιο διάλογο ζητημάτων για τα οποία πολλοί προτιμούν να μη μιλούν», υπογράμμισε χθες σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό δίκτυο εθνικής εμβέλειας ο Τζόναθαν Μοχίκα, φίλος του Χάιμε Βάσκες.

Μέσω Facebook, ο δημοσιογράφος έκανε εκπομπές στις οποίες αποκάλυπτε παρανομίες σε δημόσιες συμβάσεις και καταχρήσεις εξουσίας των τοπικών αρχών.

«Δεχόταν μόνιμα απειλές» εξαιτίας των αποκαλύψεών του, τόνισε ο κ. Μοχίκα.

Το κολομβιανό ίδρυμα για την ελευθερία του Τύπου (FLIP) καταδίκασε τον φόνο και ζήτησε «ταχεία και σε βάθος έρευνα».

«Η δουλειά του Χάιμε Βάσκες, που αποκάλυπτε παρατυπίες σε δημόσιες συμβάσεις και ενέργειες διαφθοράς, τον είχε κάνει πολύ γνωστό» στους πολίτες, τόνισε ακόμη το ίδρυμα αυτό, που καταμετρά 167 δολοφονίες δημοσιογράφων από το 2006.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του FLIP, 163 δημοσιογράφοι έκαναν γνωστό πως δέχθηκαν απειλές το 2023.

Πηγή: newsit.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις