Η εμμονή της Αμερικής με τις μάγισσες είναι παλαιότερη και από την ίδια τη χώρα. Αρχικά, είχε τις ρίζες του στον φόβο, τροφοδοτώντας ψευδείς κατηγορίες για μαγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδήγησαν στις δίκες μαγισσών του Σάλεμ. Πέρα από την αίθουσα του δικαστηρίου, οι μάγισσες ήταν μια σταθερή παρουσία στην αμερικανική κουλτούρα μέσω των λαϊκών θρύλων και της τοπικής παράδοσης, των παραμυθιών, των παραδόσεων του Halloween και τελικά, της τηλεόρασης και των ταινιών.

Με την πάροδο του χρόνου, ένα μοναδικό αρχέτυπο μαγισσών εμφανίστηκε στην αμερικανική λαϊκή κουλτούρα - το μυτερό καπέλο, το σκουπόξυλο , η μαύρη γάτα κ.λ.π. - και δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε που οι άνθρωποι άρχισαν να ντύνονται μάγισσες για το Halloween πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Αλλά από πού προέρχεται αυτή η εικόνα; Όπως και οι ίδιοι οι χαρακτήρες, η προέλευση και η ιστορία του κοστουμιού της μάγισσας είναι περίπλοκα.

Μαύρο, μυτερό καπέλο

Το πιο άμεσα αναγνωρίσιμο μέρος μιας στολής μάγισσας είναι ένα μαύρο, κωνικό καπέλο με μυτερή μύτη . Όπως κάθε άλλο κομμάτι της τυπικής ενδυμασίας μάγισσας, το καπέλο πιθανότατα έχει ρίζες σε πολλούς πολιτισμούς και εποχές.

Κάποιοι εντοπίζουν το καπέλο μάγισσας σε ένα στυλ που σχετίζεται με τις γυναίκες Κουάκερ. Στο μεγαλύτερο μέρος του 17ου αιώνα, οι γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων φορούσαν ψηλά, μαύρα, μάλλινα καπέλα από τσόχα, τα οποία η Άμπι Κοξ, ιστορικός ενδυμάτων , λέει ότι θεωρούνταν κανονική μόδα εκείνη την εποχή. Αυτά τα κωνικά μαύρα καπέλα με φαρδύ γείσο, κορυφώθηκαν σε δημοτικότητα στα μέσα του 1600, όταν δηλαδή ιδρύθηκε στην Αγγλία ένα νέο χριστιανικό δόγμα γνωστό ως Θρησκευτική Εταιρεία Φίλων ή Κουάκεροι.

Οι πεποιθήσεις των Κουάκερων θεωρήθηκαν ριζοσπαστικές εκείνη την εποχή: ειδικά η ιδέα ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ήταν πνευματικοί ίσοι και ότι οι γυναίκες επιτρεπόταν να είναι κήρυκες. Επειδή θεωρούνταν ξένοι και οι απόψεις και οι πρακτικές τους θεωρούνταν απειλή για τη βρετανική μοναρχία και την Εκκλησία της Αγγλίας, οι Κουάκεροι αντιμετώπισαν διώξεις και φυλάκιση , ενώ ειδικότερα οι γυναίκες των Κουάκερων κατηγορήθηκαν για μαγεία .

Στο βιβλίο της το 1901, The Quaker: A Study in Costume , η ιστορικός Amelia Mott Gummere —η ίδια ασκούμενη κουάκερη— σημείωσε ότι «οι γυναίκες κήρυκες» του 17ου αιώνα που αντιμετώπισαν «διώξεις μαγείας» φορούσαν μυτερά καπέλα, ποδιές και ψηλά παπούτσια με τακούνια.

Σε μια εποχή που οι γυναίκες εκτός της μοναρχίας σπάνια βρίσκονταν στο κοινό - και ως εκ τούτου, σπάνια εκπροσωπούνταν σε εικονογραφήσεις βιβλίων και σε άλλες τέχνες - αυτή η εικόνα των κουάκερων γυναικών και τα ρούχα που φορούσαν, κολλάνε.

«Σχεδόν όλες οι πρώτες εικόνες των κουάκερων γυναικών που κηρύττουν τις δείχνουν ντυμένες με αυτό το καπέλο», γράφει. «Είναι αδύνατο, εξετάζοντας οποιαδήποτε από αυτές τις εικόνες, να αποφύγουμε την υπόδειξη ότι εδώ είναι το καπέλο της συμβατικής μάγισσας της παιδικής μας ηλικίας».

Μια άλλη εξήγηση εντοπίζει την προέλευση του καπέλου μάγισσας σε ένα μυτερό καπέλο που φορούσαν οι Εβραίοι άντρες σε ορισμένες περιοχές της μεσαιωνικής Ευρώπης. Στην αρχή, το έκαναν πρόθυμα, αλλά αυτό άλλαξε μετά το 1215, όταν οι Εβραίοι σε ορισμένα μέρη της ηπείρου αναγκάστηκαν να φορούν «Judenhut » μετά από παπικό διάταγμα που απαιτούσε από τους Εβραίους να φορούν ένα αναγνωριστικό ρουχισμό όταν εμφανίζονταν δημόσια. Οι Εβραίοι απεικονίστηκαν να φορούν αυτά τα κωνικά καπέλα στην ηπειρωτική ευρωπαϊκή μεσαιωνική τέχνη κατά τον 16ο αιώνα .

Ωστόσο, δεν φαίνεται συνήθως σε εικόνες από την Αγγλία, καθώς οι Εβραίοι είχαν εκδιωχθεί από το βασίλειο το 1290. Αυτό άλλαξε το 1656, όταν ο Όλιβερ Κρόμγουελ επέτρεψε στους Εβραίους να επιστρέψουν στην Αγγλία για να εγκατασταθούν: ένα γεγονός που συνέπεσε με το σχηματισμό μιας νέας θρησκευτικής ομάδας που επίσης αντιμετώπιζε καχυποψία και δίωξη - τους Κουάκερους.

«Δεν ήταν ότι Εβραίοι και οι Κουάκεροι κατηγορήθηκαν χωριστά για μαγεία: η δαιμονοποίηση των μαγισσών μέσω αντιεβραϊκών στερεοτύπων είχε ήδη συμβεί και τώρα επαναχρησιμοποιούνταν», λέει μια ιστορικός μόδας που μοιράζεται την έρευνά της στο YouTube κανάλι της, SnappyDragon . «Όταν άρχισε η ώθηση να απεικονιστούν οι γυναίκες των Κουάκερων ως μάγισσες, η εφαρμογή αυτής της γνώριμης αντισημιτικής μαγικής εικόνας ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό, ειδικά στο πλαίσιο του πανικού για την επανεγκατάσταση των Εβραίων και την υποστήριξη των Κουάκερων γι' αυτήν».

Μαύρο φόρεμα

Αν και η Glinda η καλή μάγισσα από τον Μάγο του Οζ και οι αδερφές Sanderson στο Hocus Pocus είχαν πολύχρωμες ντουλάπες, η βάση της τυπικής στολής μάγισσας είναι συνήθως ένα μαύρο φόρεμα, μανδύας ή ρόμπα.

«Ιστορικά, οι γυναίκες που θεραπεύουν και άλλες που αργότερα θα ονομάζονταν μάγισσες φορούσαν ό,τι φορούσαν και όλοι οι άλλοι στην κοινότητα του χωριού τους – σπιτικά ρούχα που ήταν φτιαγμένα για να είναι λειτουργικά», λέει η Κάθριν Γουόκερ , επίκουρη καθηγήτρια Αγγλικών με ειδίκευση στην ιστορία της μαγείας και της μαγείας. Πολιτισμός 16ου και 17ου αιώνα στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, Λας Βέγκας.

«Στη μεσαιωνική περίοδο και μετά, αυτά τα ρούχα ήταν μανδύες με κουκούλες. Οπότε είναι πολύ πιθανό, όσον αφορά το ντύσιμο, οι μάγισσες στην αρχή να μην ξεχώριζαν οπτικά από τους γείτονές τους».

Ωστόσο, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για αυτά τα κάποτε κοινά ενδύματα να συνδεθούν με τις μάγισσες. «Η σύνδεση με ένα μαύρο φόρεμα συγκεκριμένα είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της συσχέτισης του μαύρου χρώματος με τον διάβολο και τη «μαύρη μαγεία» σε όλη την Αναγέννηση», εξηγεί η Walker.

Μυτερή μύτη

Παρόμοια με τον τρόπο ότι ένας χαρακτήρας ή ένα άτομο με μαύρα κωνικά καπέλα και μαύρα ρούχα υποτίθεται ότι είναι μάγισσα, έτσι και οι μυτερές, στραβές ή γαντζωμένες μύτες έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για να μεταφέρουν ότι μια μάγισσα προορίζεται να θεωρείται ως «κακή» ή «κακός». Αυτή η οπτική στενογραφία ξεκίνησε πολύ πριν η Μάργκαρετ Χάμιλτον φορέσει μια προσθετική μύτη και πηγούνι από καουτσούκ για να υποδυθεί την Κακιά Μάγισσα της Δύσης στην κινηματογραφική εκδοχή του 1939 του Μάγου του Οζ .

«Στη μεσαιωνική Ευρώπη, οι μάγισσες και οι Εβραίοι θεωρούνταν και οι δύο ως απειλές για την «καλή» χριστιανική κοινωνία και την υπάρχουσα δομή εξουσίας, και ως εκ τούτου, διώκονταν όταν παρουσιαζόταν η ευκαιρία», λέει η Vi. «Υπήρχε κάποια επικάλυψη στις εικόνες των Εβραίων και των μαγισσών, επειδή πολλά σωματικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις μάγισσες ήταν επίσης στερεότυπα που εφαρμόζονταν και στους Εβραίους, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη μεσαιωνική περίοδο».

Αυτό συνέβαινε με τις μύτες «ακουιλίνης» ή «γαμψές», οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να απεικονίσουν τόσο τους Εβραίους όσο και τις μάγισσες. «Η γαμψή μύτη που είναι ένα ευρύτερα μεσογειακό χαρακτηριστικό, ήταν κάτι που χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει τις διαφορές μεταξύ των Εβραίων που ζούσαν στη Δυτική ή την Ανατολική Ευρώπη και των μη Εβραίων γειτόνων τους που δεν θα είχαν αυτή τη μεσογειακή καταγωγή», λέει.

Όταν οι μάγισσες, οι Εβραίοι και άλλες ομάδες, όπως οι Ρομά, απεικονίζονταν με αυτές τις μύτες, ήταν κάθε άλλο παρά μια ουδέτερη αναπαράσταση. «Ένας τεράστιος αριθμός αντισημιτικών εικόνων χρησιμοποιεί υπερβολικές μύτες ακουιλίνης ως οπτικό αναγνωριστικό για τους Εβραίους, συνδέοντας την Εβραϊκή με την ασχήμια, την απληστία και κάθε είδους άλλα ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά», εξηγεί η Vi σε ένα βίντεο. «Στα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα ομορφιάς, οι προεξέχουσες ή κυρτές μύτες θεωρούνται από καιρό «άσχημες» στην καλύτερη περίπτωση».

Πράσινο Δέρμα

Εκτός από τις μακριές, μυτερές μύτες, τα κοστούμια μαγισσών συχνά περιλαμβάνουν και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως το πράσινο δέρμα. «Το πράσινο είναι ένα άλλο χρώμα που έχει συνδεθεί ιστορικά με τον Διάβολο και άλλες μορφές κακού», λέει η Walker. «Αλλά ο συγκεκριμένος συσχετισμός του πράσινου δέρματος και των μαγισσών δεν προέκυψε μέχρι την κυκλοφορία της ταινία το 1939, Ο Μάγος του Οζ ».

Στο βιβλίο του L. Frank Baum The Wonderful Wizard of Oz , που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 1900, οι εικονογραφήσεις της Κακής Μάγισσας της Δύσης ήταν ασπρόμαυρες και το χρώμα του δέρματός της δεν αναφέρθηκε.

Ωστόσο, όταν η Metro-Goldwyn-Mayer αποφάσισε να κινηματογραφήσει τον Μάγο του Οζ στο Technicolor , τα στελέχη του στούντιο ενθάρρυναν τους σκηνογράφους, τους καλλιτέχνες μακιγιάζ και τους σχεδιαστές κοστουμιών να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα, όχι μόνο για να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία, αλλά και για να βοηθούν στη διάκριση μεταξύ των σκηνών με τόνους σέπια στο Κάνσας και της εξαιρετικά κορεσμένης γης του Οζ. Αυτό περιελάβανε την παροχή πράσινου δέρματος στην Κακιά Μάγισσα της Δύσης. Στην αρχή της παραγωγής, ο Hamilton συμμετείχε σε πολλαπλές δοκιμές οθόνης για να καθορίσει ποιες αποχρώσεις του πράσινου μακιγιάζ ήταν πιο ορατές στο Technicolor.

Πριν από την ταινία του 1939, οι περισσότερες μάγισσες της ποπ κουλτούρας είχαν χλωμό καυκάσιο δέρμα , αν και κάποιες σχετίζονταν με το Halloween - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμφανίζονται σε καρτ ποστάλ και διακοσμήσεις για τις διακοπές - απεικονίζονταν με κόκκινα, πορτοκαλί ή κίτρινα πρόσωπα.

Ζαρωμένο πρόσωπο

Σύμφωνα με κείμενα του 15ου και του 16ου αιώνα για τη μαγεία, τεχνικά, ο καθένας θα μπορούσε να είναι μάγισσα, αλλά οι περισσότερες ήταν γυναίκες, καθώς θεωρούνταν πολύ πιο εντυπωσιακές και ως εκ τούτου επιρρεπείς στην επιρροή του διαβόλου από τους άνδρες. Αυτό πιστεύεται ότι ισχύει ιδιαίτερα για τις ηλικιωμένες γυναίκες , οι οποίες θεωρούνταν ιδιαίτερα ευάλωτες σε δαιμονικές επιθέσεις.

«Φυσικά, είναι αλήθεια ότι οι μάγισσες πιστεύονταν ότι ήταν μια σειρά διαφορετικών ηλικιών, αλλά τελικά επικράτησε το στερεότυπο της γηραιάς μάγισσας που θα είχε κονδυλώματα και ρυτίδες», λέει ο Walker, σημειώνοντας ότι αυτό φαίνεται στη τέχνη, όπως την ταινία «The Witch» του Άλμπρεχτ Ντύρερ, ένα χαρακτικό από το 1500 περίπου.

Ομοίως, μια απεικόνιση (παραπάνω) από το τεύχος Αυγούστου 1888 του Harper's Young People απεικονίζει μια μάγισσα προχωρημένης ηλικίας, μαζί με άλλα πλέον τυπικά χαρακτηριστικά, όπως τα ατίθασα μαλλιά, ένα μαύρο κωνικό καπέλο και μια μακριά, μυτερή μύτη. Ποια είναι ίσως η πιο επιδραστική εικόνα μιας μάγισσας ως ηλικιωμένης γυναίκας ήρθε σχεδόν 50 χρόνια αργότερα στην ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney το 1937, Snow White and the Seven Dwarfs.

Ελιές

Σύμφωνα με την Walker, η ιδέα ότι οι μάγισσες έχουν μεγάλες ελιές και άλλα σημάδια στο σώμα τους προέρχεται από την έννοια του «σημαδιού της μάγισσας», ή του σημείου στο σώμα μιας μάγισσας όπου θα τάιζε τα δαιμόνια της: πιθανότατα μια γάτα, ένας βάτραχος ή κάποιο άλλο μικρό κατοικίδιο ζώο. «Στο διαβόητο εγχειρίδιο του 1487 για τον τρόπο αναγνώρισης των μαγισσών, με τίτλο Malleus Maleficarum , οι συγγραφείς διευκρινίζουν ότι το σώμα μιας ύποπτης μάγισσας πρέπει να ερευνηθεί για να βρεθεί οποιοδήποτε ασυνήθιστο σημάδι, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως «απόδειξη», λέει.

Όπως το πράσινο δέρμα, αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κινηματογραφική εκδοχή του 1939 του Ο Μάγος του Οζ ενίσχυσε τη στερεότυπη εικόνα μιας μάγισσας: μια ελιά με τρίχες αλόγου, ενσωματώθηκε στο προσθετικό πηγούνι του Χάμιλτον.

Μυτερά παπούτσια ή μπότες

Εάν ένα κοστούμι μάγισσας περιλαμβάνει υποδήματα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι ένα ζευγάρι μαύρα παπούτσια ή μπότες με μυτερή άκρη. Επίσημα γνωστά ως "poulaines" - μια λέξη που εξελίχθηκε από τον γαλλικό όρο "από την Πολωνία" - αυτά τα αιχμηρά παπούτσια προκαλούσαν οργή στην Ευρώπη από τον 14ο έως τον 16ο αιώνα. Ωστόσο, όπως πολλές τάσεις της μόδας, τα πουλέν δεν ήταν μόδα χωρίς διαμάχες.

Σύμφωνα με τον Andrew Millar του Μουσείου του Λονδίνου , η Καθολική (και αργότερα η Αγγλική) Εκκλησία θεώρησε τα μυτερά παπούτσια ως φαλλικά και ότι «συμβάλλουν άμεσα στις σεξουαλικές τάσεις των ανθρώπων». Η Εκκλησία πίστευε επίσης ότι οι μακριές αιχμές του poulaines καθιστούσαν αδύνατο για τον χρήστη να γονατίσει και ως εκ τούτου, τους εμπόδιζε να προσευχηθούν, δίνοντάς τους το παρατσούκλι «Νύχια του Σατανά» μεταξύ των ιερέων.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς τα μυτερά παπούτσια χαρακτηρίστηκαν ως υποδήματα μαγισσών. Ωστόσο, η σχέση δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένης της σχέσης τους με τον διάβολο στη μεσαιωνική Ευρώπη και το γεγονός ότι το ντύσιμο με κοστούμια για το Halloween άρχισε να απογειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ήταν σύνηθες για τις γυναίκες να φορούν μαύρα, μπότες με κορδόνια και μακρόστενες μύτες.

Το καζάνι

Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης, μεγάλες μαγειρικές κατσαρόλες που κρέμονται ή κάθονται πάνω από μια ανοιχτή φωτιά, γνωστές ως καζάνια, χρησιμοποιούνταν για το μαγείρεμα των γευμάτων και την προετοιμασία οικιακών φαρμάκων, λέει η Walker. «Αλλά το σκεύος πήρε μια απαίσια χροιά στην τέχνη και τη λογοτεχνία της περιόδου, όταν οι μάγισσες χρησιμοποιούσαν το καζάνι για να φτιάξουν επιβλαβή δηλητήρια», εξηγεί.

«Οι περίεργες αδερφές του Σαίξπηρ στο Μάκβεθ πιθανότατα έκαναν πολλά στη διάδοση της σχέσης μάγισσας και καζάνι. Η φωτιά και η φούσκα του καζανιού έχουν σίγουρα διαμορφώσει την εικόνα της μάγισσας πάνω από το καζάνι στη λογοτεχνία, την τέχνη και τον κινηματογράφο μας.»

Στις αρχές του 20ου αιώνα, τα καζάνια είχαν γίνει ένα από τα βασικά αξεσουάρ του Halloween, που χρησιμοποιούνταν τόσο ως μέρος της φορεσιάς της μάγισσας όσο και ως εορταστική διακόσμηση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις