ΙΣΠΑΝΙΑ. Εδώ και αιώνες, οι ελαιώνες της Μεσογείου παράγουν ελιές σε αφθονία. Την τελευταία τριετία όμως, η παραγωγή έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα. Στην Αλμέρια της νότιας Ισπανίας, οι παραγωγοί ανησυχούν. Ο ανθός στα δέντρα τους έχει ξεραθεί.

«Ο κύριος λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. Έχουμε πρόβλημα στην παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης νερού και της κακοκαιρίας κατά την άνθηση και γενικά. Εννοώ ότι οι καύσωνες, οι συνθήκες, οι κλιματικές συνθήκες, δεν είναι καλές», εξηγεί ο ελαιοπαραγωγός Ραφαέλ Αλόνσο Μπαράου.

Μικρότερη παραγωγή ελιάς σημαίνει λιγότερο και ακριβότερο ελαιόλαδο στην αγορά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας, το 2019, οι καταναλωτές ξόδεψαν 227,53 ευρώ ανά 100 κιλά έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το 2023, το κόστος αυτό ανήλθε στα 762,68 ευρώ.

Στα εστιατόρια, πολλοί παραδέχονται πως έριξαν την ποιότητα των πρώτων υλών για να μην ανεβάσουν τις τιμές τους στα ύψη.

«Σε κάποιες συνταγές που δεν απαιτούν έντονα αρωματικό λάδι, βάζουμε πια λάδι χαμηλότερης ποιότητας. Για παράδειγμα, αντί για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βάζουμε παρθένο ελαιόλαδο. Που σημαίνει ότι μπορούμε να το αγοράσουμε σε μια πιο λογική τιμή», τονίζει ο εστιάτορας Νταβίντ Κόρμπι Ντ' Αλεσάντρο.

Οι ισπανικές αρχές προβλέπουν ανάκαμψη στην επόμενη συγκομιδή ελιάς, όμως οι παραγωγοί προειδοποιούν ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις