«Η ξηρασία μας σκοτώνει»: Στη Σικελία, η έλλειψη τρεχούμενου νερού είναι δραματική (video)
Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο απελπιστική καθώς οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μήνες χωρίς τρεχούμενο νερό και η γεωργία απειλείται
ΙΤΑΛΙΑ. Η ξηρασία προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη Σικελία, με τις συνθήκες να γίνονται ολοένα και πιο απελπιστικές. Σύμφωνα με τελευταία έκθεση, η Σικελία αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις νερού, καθώς η παγκόσμια θέρμανση μετατρέπει περιοχές της Ευρώπης σε έρημο. Τον Ιούλιο, οι ιταλικές αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 20 ετών, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην έχουν τρεχούμενο νερό για πάνω από τέσσερις μήνες.
Κάθε χρόνο, 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης μετατρέπονται σε έρημο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον της περιοχής.
Μέσα Οκτωβρίου, στην κεντρική πλατεία της Καλτανισσέττα, η ζέστη του σικελικού ήλιου είναι αφόρητη και οι δημοτικές κρήνες παραμένουν χωρίς νερό.
Αγανάκτηση των κατοίκων: Οι διαμαρτυρίες για το νερό
Η αγανάκτηση των κατοίκων είναι έντονη, καθώς μια ομάδα πολιτών συγκεντρώνεται έξω από τα γραφεία της τοπικής εταιρείας ύδρευσης με ένα απλό αίτημα: «Θέλουμε νερό». Παρά τις προσπάθειες του δημάρχου να τους καθησυχάσει ότι οι σωλήνες θα γεμίσουν ξανά νερό, ελάχιστοι πείθονται.
Η Patrizia Gelsomino, κάτοικος της περιοχής, αναφέρει ότι στο σπίτι της, όπου ζει με τη γηραιά μητέρα της και τον σοβαρά ανάπηρο γιο της, δεν έχουν τρεχούμενο νερό εδώ και 144 ημέρες. Το νερό για πλύσιμο παραδίδεται από φορτηγό, ενώ η οικογένειά της περιμένει την επόμενη παράδοση, πληρώνοντας 150 ευρώ κάθε φορά.
«Ο φετινός Οκτώβριος είναι εξαιρετικά δύσκολος. Αυτή η ξηρασία μας σκοτώνει», δηλώνει η Gelsomino. Αξιοσημείωτο είναι ότι η χαλασμένη πισίνα στο σπίτι της παραμένει άδεια εδώ και πέντε χρόνια.
Στο κέντρο της πόλης, οι φούρνοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν ακριβό εμφιαλωμένο νερό για την παρασκευή ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, όπως επισημαίνει η ιδιοκτήτρια Valentina Sfalanga. «Έχω 10 υπαλλήλους και αν δεν έχω νερό, θα πρέπει να κλείσω», προσθέτει.
Η σοβαρή κατάσταση στην Καλτανισσέττα: Οι επιπτώσεις στην τοπική οικονομία
Το φράγμα που εξυπηρετεί την Καλτανισσέττα έχει σχεδόν αδειάσει.
Πέρυσι, τα μεσαιωνικά ερείπια της περιοχής ήταν βυθισμένα στο νερό, αλλά σήμερα η εικόνα είναι διαφορετική.
Φράγματα και ύδρευση: Η αποτυχία της υποδομής
Η καθηγήτρια Paola Quatrini από το πανεπιστήμιο του Παλέρμο εκφράζει ανησυχία για την κατάσταση, τονίζοντας ότι οι ξηρές περίοδοι γίνονται όλο και μεγαλύτερες. «Όταν βρέχει, οι βροχές είναι πολύ έντονες και βίαιες, με αποτέλεσμα το έδαφος να μην μπορεί να απορροφήσει το νερό. Αυτό οδηγεί σε διάβρωση», επισημαίνει.
Ερημοποίηση στη νότια Ευρώπη: Ένα αυξανόμενο πρόβλημα
Η διαδικασία της ερημοποίησης, που παρατηρείται συχνά στη Βόρεια Αφρική, εμφανίζεται πλέον και στη νότια Ευρώπη. Χωρίς τις βροχοπτώσεις του παρελθόντος, φαίνεται ότι η ανθρώπινη παρέμβαση έχει περιορισμένα αποτελέσματα.
Αγροτική κρίση: Ο κίνδυνος για τους αγρότες της Σικελίας
Στην κοιλάδα όπου κάποτε υπήρχε ποταμός που πότιζε τις καταπράσινες πλαγιές, οι αγρότες αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα ότι το νερό έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Ο αγρότης Francesco Capizzi αναφέρει: «Είμαστε ήδη πολύ κοντά στην κατάσταση της ερήμου. Νιώθουμε την μυρωδιά της ερήμου εδώ και χρόνια». Η κατάρρευση της γεωργίας σε ένα νησί που φημίζεται για τις καλλιέργειές του, τα πορτοκάλια και τους αμπελώνες του, αποτυπώνει την οδυνηρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η Σικελία.