ΣΠΑΡΤΗ. Μπλεγμένο για τα καλά στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας παραμένει το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία νομού Λακωνίας. Τονίζουν δε ότι οι εργασίες έχουν «κολλήσει» καθώς όλοι βρίσκονται σε αναμονή άνω των δύο ετών(από Φεβρουάριο του 2012) για έκδοση οικονομικής άδειας από το Δήμο Σπάρτης. Παρά την κινητοποίηση και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν τα ΓΑΚ, κατά τα δύο τελευταία έτη με την εμπλοκή του Υπουργείου Πολιτισμού, της Πολεοδομίας Σπάρτης, αλλά και των Εφορειών Βυζαντινών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, καμία εξέλιξη που να επιλύει το «γόρδιο δεσμό» δεν έχει παρατηρηθεί, προκαλώντας την εύλογη απορία των πολιτών που παρακολουθούν ένα κτίριο να υφίσταται την καθημερινή φθορά του χρόνου. «Σε ποια χώρα, δυο χρόνια τώρα, μια δημόσια υπηρεσία προσπαθεί να πάρει άδεια οικοδομής για ένα κτίριο που υπάρχει εδώ και τρεις αιώνες;», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά τα ΓΑΚ Λακωνίας.

Αναλυτικά, το σχετικό δελτίο τύπου που των ΓΑΚ έχει ως εξής:

«Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες ρωτάνε συνεχώς για το παλαιό κτίριο του Πρωτοδικείου Σπάρτης (ΒΚ 717 Δημόσιο Κτίριο Σπάρτης). Γιατί μετά τόσον καιρό δεν γίνεται τίποτε; Το ίδιο πια απασχολεί και την ίδια την υπηρεσία. Ο αγώνας με τη γραφειοκρατία τόσα χρόνια τώρα ήταν μεγάλος. Η παραχώρηση του κτηρίου έγινε το 2005. Συντάχθηκε μελέτη εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟΤ. Προστατεύτηκε το κτίριο από τις καιρικές συνθήκες και οι περαστικοί από το κτίριο (άλλο που επιμένουν να παρκάρουν ακριβώς από κάτω σπρώχνοντας τα προστατευτικά στηρίγματα). Έγινε προσπάθεια να ενταχθεί η αποκατάσταση του Κτιρίου στα Προγράμματα του ΕΣΠΑ
με την ισχυρή βοήθεια και του ΥΠΠΟΤ.

Από τότε όμως πάνε πάνω από δύο χρόνια που τα Γ.Α.Κ.-Αρχεία Ν. Λακωνίας περιμένουν να εκδοθεί οικοδομική άδεια από το Δήμο Σπάρτης. Τόσο δύσκολο λοιπόν είναι αυτό, που ο Δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει στην επίσπευση αυτής της αυτονόητης φυσιολογικής γραφειοκρατικής υπόθεσης;;;

Από πλευράς των Γενικών Αρχείων του Κράτους το Δεκέμβρη του 2011, μετά τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟΤ πραγματοποιήθηκαν οι Εργασίες άρσης επικινδυνότητας του δημοσίου αυτού κτηρίου. Αμέσως μετά και αφού είχε πλέον ολοκληρωθεί και η μελέτη, το Φεβρουάριο του 2012 έγινε αίτηση από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας προς την Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης, που αφορούσε τη χορήγηση άδειας οικοδομής «Αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του Παλιού Πρωτοδικείου Σπάρτης και προσαρμογής του για τη στέγαση των Γ.Α.Κ.-Ν. Λακωνίας».

Από δω και πέρα τα πράγματα δυσκόλεψαν. Η απάντηση της Πολεοδομίας περιλάμβανε την ανάγκη για τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο τμήμα που βρίσκεται το κτίριο. (Το κτίριο ήταν ακόμη χαρακτηρισμένο ως δικαστήριο παρά το γεγονός ότι ακριβώς απέναντί του έχει ανεγερθεί και λειτουργεί πάνω από οχτώ χρόνια το νέο Πρωτοδικείο).

Έτσι το Μάιο του 2012 η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας έστειλε νέο έγγραφο προς την Πολεοδομία του Δήμου Σπάρτης με αίτημα: «Τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στο τμήμα επί των οδών Λυκούργου και Άγιδος, όπου βρίσκεται το διατηρητέο κτίριο του παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης». Στην αίτηση αυτή περιλαμβάνεται και ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ. Η Πολεοδομία της Σπάρτης εξέτασε το παραπάνω αίτημα και ζήτησε από την αρμόδια Υπηρεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. νέα αίτηση με πληρέστερο φάκελο επί του θέματος . Γι αυτό το Νοέμβριο του 2012 η αίτηση ζητάει εκ νέου την «άμεση έγκριση της Τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Σπάρτης, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης της οικοδομικής άδειας». Στη συνέχεια προέκυψε η 110/2012 θετική απόφαση του Δήμου Σπάρτης σχετικά με την τροποποίηση του ΓΠΣ Σπάρτης, αφού δεν θα υπήρχε ένσταση.

Για το λόγο αυτό η Πολεοδομία Σπάρτης ζήτησε από τις Εφορείες Βυζαντινών και Κλασικών Αρχαιοτήτων τη σύμφωνη γνώμη τους σχετικά με την Τροποποίηση του Γ.Π.Σ. Η 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ζήτησε και επιβεβαίωση της θετικής της γνωμάτευσης από το ΥΠΠΟΤ . Το Μάρτιο του 2013 το ΥΠΠΟΤ ενέκρινε την Τροποποίηση του ΓΠΣ.

Και τελικά στις 3/4/2013 η Πολεοδομία Σπάρτης ζήτησε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου (Τμήμα Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Εφαρμογών) την εξέταση του αιτήματος της τροποποίησης του ΓΠΣ. Ακολούθως προέκυψε αίτηση του Υ.ΠΑΙ.Θ. προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου για απαλλαγή από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης που επέφερε θετική απάντηση .

Το τελευταίο, προς το παρόν, «χαρτί», στη μεγάλη αυτή περιπέτεια προέρχεται από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού Πελοποννήσου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, και δηλώνει ότι «δεν απαιτείται να υποβληθεί σε Σ.Π.Ε. η τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Σπάρτης ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης (από την εγκεκριμένη ειδική χρήση «Δικαστήριο» στην αιτούμενη νέα ειδική χρήση «Γενικά Αρχεία του Κράτους»)».

Όμως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους – Αρχεία Νομού Λακωνίας ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΔΕΙ, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία από την Υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, για την έγκριση της τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Κουραστήκαμε να ακούμε για γραφειοκρατικά και μόνον προβλήματα. Η υπηρεσία είναι ΕΔΩ, ΔΟΥΛΕΥΕΙ, ΣΩΖΕΙ, ΑΞΙΟΠΟΙΕΙ το αρχειακό υλικό όλου του Νομού, Επιμορφώνει υπαλλήλους – συνδέσμους. Δεν την σταμάτησε ούτε η έλλειψη χεριών, ούτε η έλλειψη πόρων, ούτε η έλλειψη ιδιόκτητου κτιρίου. Γιατί δεν φροντίζουν να στεγαστεί αξιοπρεπώς και να παράσχει ακόμη καλύτερες υπηρεσίες; Και ακόμη Γιατί δεν βοηθούν στην αποκατάσταση ενός τέτοιου ιστορικού σημαντικού, μοναδικού στο είδος του, Κτιρίου στην Ελλάδα;

Αυτή την εποχή ο Δήμος πραγματοποιεί την ανάπλαση της πλατείας Ευαγγελιστρίας. Γιατί δεν επισπεύδει και την έκδοση άδειας οικοδομής του κτιρίου που βρίσκεται σε αυτή την πλατεία;;;

Σε ποια χώρα, δυο χρόνια τώρα, μια δημόσια υπηρεσία προσπαθεί να πάρει άδεια οικοδομής για ένα κτίριο που υπάρχει εδώ και τρεις αιώνες;;;;»