ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Περισσότερο από ενάμισι μήνα βρίσκεται σε λειτουργία το δίκτυο 5G στην Καλαμάτα. Η αρχή έγινε από την Wind, που ενεργοποίησε το πρώτο πιλοτικό δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς στην κεντρική πλατεία της πόλης, σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. Το υπερηχητικό δίκτυο 5G καλύπτει εκτός από την κεντρική πλατεία της πόλης και το δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και το ξενοδοχείο Filoxenia.

Η νέα τεχνολογία δεν μπορεί να δοκιμαστεί επαρκώς αφού ακόμα δεν κυκλοφορούν στο εμπόριο τηλεφωνικές συσκευές 5G. Την ώρα που γράφεται αυτό το άρθρο οι μεγάλες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας προσπαθούν να εξασφαλίσουν το έπαθλο της πρώτης συσκευής 5G. Παρόλα αυτά όσοι βρίσκονται στην πόλη της Καλαμάτας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δωρεάν Wi-Fi που προσφέρει το πιλοτικό 5G δίκτυο της Wind. Σύμφωνα με τις πρώτες δοκιμές που γίνονται στο 5G καταγράφονται εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες στη χρήση δεδομένων που προσομοιάζουν στις ταχύτητες των αντίστοιχων συνδέσεων οπτικών ινών (1 Gbps download).

Από την άλλη πλευρά η διατήρηση ενός τόσο ισχυρού δικτύου απαιτεί την προσθήκη νέων κεραιών, που ενισχύουν το σήμα και ελαχιστοποιούν τις βλάβες για τον οργανισμό που αποδίδονται στο μη ισχυρό σήμα. Όμως την ίδια στιγμή το ανθρώπινο σώμα γίνεται δέκτης ακτινοβολίας μεγάλης ισχύος. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η νέα τεχνολογία αναμένεται να ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια ακτινοβολίας που βρίσκονται είδη σε υψηλά επίπεδα.

Οι επιστήμονες ανησυχούν κυρίως ότι το ανθρώπινο σώμα εκτίθεται συνεχώς σε ακτινοβολίες που δεν γνωρίζουμε τι προκαλούν στον άνθρωπο. Χαρακτηριστικά, ο Δρ. Darius Leszczynski, Επίκουρος Καθηγητής Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και ερευνητής των επιπτώσεων της μη ιοντίζουσας ακτινοβολίας, στο 5ο Ασιατικό και Ωκεανικό Περιφερειακό Συνέδριο για την Προστασία από την Ακτινοβολία που πραγματοποιήθηκε στη Μελβούρνη το 2018 αναφέρει: "Υπάρχει συνεχής συζήτηση για να καθησυχαστούμε ότι το 5G προκαλεί χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επαρκής επιστημονική έρευνα για να δείξει ποια χαμηλά επίπεδα έκθεσης δεν προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία σε οξείες και χρόνιες εκθέσεις. Φαίνεται ότι η βιομηχανία τηλεπικοινωνιών υποθέτει ότι οι εκθέσεις χαμηλού επιπέδου τους δεν θα προκαλέσουν ποτέ επιπτώσεις στην υγεία και επιβάλλει σθεναρά αυτήν την επιστημονικά μη υποστηριζόμενη υπόθεση σε άλλους, ιδίως κυβερνητικούς φορείς λήψης αποφάσεων. Τα αναφερθέντα χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία δεν έχουν καμιά βάση στην επιστημονική έρευνα για τις βιολογικές επιδράσεις, κυρίως επειδή δεν έχει γίνει τέτοια έρευνα."

Ουσιαστικά λοιπόν γνωρίζουμε ελάχιστα ακόμα για τις επιπτώσεις που έχει η ακτινοβολία που μας διαπερνά καθημερινά και για την οποία μπορούμε να κάνουμε ελάχιστα για να προστατευτούμε. Το νέο υπερηχητικό 5G είναι εδώ και μένει απλά δούμε τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που θα φέρει το πέρασμα του χρόνου.