ΠΑΤΡΑ. Ένα από τα ζητήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον Δήμο της Πάτρας τους επόμενους μήνες είναι το 5G και η νέα τεχνολογία του αύριο.
Το βασικό ερώτημα που υπάρχει για το θέμα είναι αν η νέα τεχνολογία είναι ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη δημόσια υγεία.
Η απάντηση από πλευράς δήμου και πολιτείας για το 5G θα πρέπει να δοθεί άμεσα καθώς σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Διακυβέρνησης, η δημοπράτηση της συχνότητας θα γίνει στα τέλη του 2020.
Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για το θέμα και υπάρχουν μέχρι στιγμής, καμία από τις δύο απόψεις, δεν είναι ξεκάθαρη.
Η μοναδική έρευνα που έχει γίνει για το ζήτημα του 5G, είναι αυτή από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας της Αυστραλίας από την οποία δεν προκύπτει κανένα ασφαλές συμπέρασμα για το αν η νέα τεχνολογία είναι επιβλαβής ή όχι για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν κατά τη διάρκεια αυτής, πότε το 5G, ήταν ενεργό και πότε όχι, πότε δηλαδή ήταν on και πότε off.

Τι είναι το 5G
Είναι η τεχνολογία μιας νέας γενιάς, το φάσμα της οποίας χρησιμοποιούν τα κινητά μας τηλέφωνα για να μπορούν να μεταδίδουν το σήμα τους.
Η ακτινοβολία του 5G μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή που εξέπεμπε το 4G και η τεχνολογία που είχαμε μέχρι τώρα, όμως, από την άλλη είναι μικρότερη σε συχνότητα από την ακτινοβολία του ήλιου.
Τα χαρακτηριστικά που διέπουν την ακτινοβολία αυτή είναι ότι δεν έχουν μεγάλη ενέργεια μετάδοσης και επίσης δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπεράσουν το ρεύμα του ανθρώπου.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για την καλύτερη λειτουργία του δικτύου της νέας τεχνολογίας ότι θα πρέπει να τοποθετούνται και να εγκαθίστανται σε μεγάλη πυκνότητα μεταξύ τους κεραίες για να μπορούν να συγχρονίζουν το σήμα που εκπέμπουν με τα κινητά τηλέφωνα.
Το γεγονός αυτό είναι που έχει προκαλέσει την αναστάτωση του κόσμου και έχει δημιουργήσει ερωτηματικά σε όσους αντιδρούν στον ερχομό αυτή της νέας τεχνολογίας.