ΚΟΣΜΟΣ. Τέσσερις θέσεις ανάμεσα στους 50 πλουσιότερους ομογενείς των ΗΠΑ κατέχουν Λάκωνες στην καταγωγή. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν προοδεύσει στον τομέα τους και έχουν διακριθεί στην ζωή των ΗΠΑ. Οι τομείς που διακρίθηκαν είναι το Φάρμακο, η Ενέργεια, η Μόδα και η Ψυχαγωγία. Κατάγονται απο Μονεμβάσια, Βασσαρά, Σπάρτη και Πετρίνα.

Νο 18 Γιώργος Μπεχράκης

Μασαχουσέτη. Ο Καθηγητής Γεώργιος Μπεχράκης $930 εκατ. Φαρμακευτικές Εταιρείες

Northeastern University, παντρεμένος, 4 παιδιά

Ο Γεώργιος Μπεχράκης, 86 ετών, είναι γιος Ελλήνων μεταναστών. Γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1934, ο Μπεχράκης μεγάλωσε στο Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Ο Μπεχράκης αποφοίτησε από το Northeastern University το 1957 με πτυχίο φαρμακευτικής. Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ξεκίνησε την καριέρα του το 1959 στο McNeil Laboratories (τμήμα της Johnson & Johnson) όπου ο Μπεχράκης και η ομάδα του δημιούργησαν το Tylenol.

Εκτοτε, ο Μπεχράκης έκανε καριέρα ως αναγνωρισμένος ηγέτης στη φαρμακευτική βιομηχανία. Το 1968, ίδρυσε την Dooner Laboratories, η οποία ανέπτυξε και κατασκεύασε μία πρωτοπόρα αγωγή για το άσθμα, τα Slophyllin και Slobid. Πούλησε την εταιρεία στην Rhone-Poulenc Rorer (πλέον Aventis) και αγόρασε την οφθαλμολογική εταιρεία Muro Pharmaceuticals το 1978. Πούλησε τα προϊόντα περιποίησης των ματιών στην Bausch and Lomb και έκανε έρευνα για νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων για το άσθμα και τις αλλεργίες.

Ο Μπεχράκης πούλησε την εταιρεία στην Asta-Medica AG, τμήμα του γερμανικού ομίλου Degussa, ενώ παραιτήθηκε από πρόεδρος και CEO το 1998.

Εγινε ευρέως γνωστός για το ταλέντο του να διαλύει προηγουμένως αδιάλυτες χημικές ουσίες και να τις καθιστά σταθερές για ιατρική χρήση. Με την βοήθεια του Μπεχράκη, το Northeastern University και το Medical Center in Boston άνοιξαν το

Behrakis Health Sciences Center και δημιούργησαν το Κέντρο για την Ανακάλυψη Φαρμάκων το 2003.

Ο Μπεχράκης είναι πραγματικός και άξιος φιλάνθρωπος. Ο ίδιος και η σύζυγός του, Μάργκο, άνοιξαν το Behrakis Foundation, ένα ιδιωτικό οικογενειακό ίδρυμα στη Μασαχουσέτη. Μέσω του ιδρύματος χρηματοδότησαν σημαντικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εδρών και υποτροφιών σε διάφορα πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα (Northeastern University, University of Mississippi, Hellenic College/Holy Cross School of Theology, Tufts University, Johns Hopkins University, Bringham and Women's Hospital και πολλά άλλα). Επίσης, ίδρυσαν και δώρησαν στην Ελληνική Εταιρεία Καρκίνου το 2008 το D. Behrakis Research Lab, ένα εργαστήριο τελευταίας τεχνολογίας για τη δοκιμή της λειτουργίας των πνευμόνων. Επιπλέον, πρόσφατα αποφάσισε να συμβάλλει στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικής κοινότητας στην πόλη που γεννήθηκε, το Λόουελ, μέσα από την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων.

Ωστόσο, από όλες τις φιλανθρωπικές του προσπάθειες, η πιο αγαπημένη του Μπεχράκη είναι η αντικαπνιστική εκστρατεία στην Ελλάδα, στη χρηματοδότηση της οποίας συνέβαλε αποφασιστικά. Σχεδόν πριν από μία δεκαετία, σοκαρίστηκε όταν είδε δύο γυναίκες να δίνουν τσιγάρα σε ένα 11χρονο και ένα 12χρονο κορίτσι μπροστά από ένα σχολείο στο εύρωστο προάστιο της Αθήνας, την Κηφισιά.

Ο Μπεχράκης έκανε μία δωρεά $1,8 εκατομμυρίων το 2010 στο Harvard University School of Public Health ώστε να μελετήσει το κάπνισμα στην Ελλάδα. Στόχος του να μειωθεί το κάπνισμα στους νέους της Ελλάδας κατά 35% και μέχρι σήμερα έχει φτάσει πολύ κοντά στην εκπλήρωσή του.

Εκτοτε έχει δώσει επιπλέον κεφάλαια για τη δημοσίευση ενός οδηγού αυτοβοήθειας για το κόψιμο του καπνίσματος, την παραγωγή σχολικών προγραμμάτων και επιπλέον ακαδημαϊκών μελετών στην Αθήνα για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Ισως, κανένας θεσμός δεν έχει λάβει περισσότερα από τον Μπεχράκη, όσο το Boston Museum of Fine Arts. Η σχέση του με το Μουσείο ξεκίνησε από τα λυκειακά του χρόνια, όταν και ο θείος του, ο Γιάννης Ζαρούλης, τον πήγε να δει τις γκαλερί. Αργότερα, ο Μπεχράκης θα διοργάνωνε πάρτι στο Μουσείο. Εγινε μέλος το 1989, προστάτης το 1996, και επιβλέπων το 1998.

Τότε, μία ημέρα του 2001, ο Μπεχράκης βγήκε για γεύμα με τον διευθυντή του Μουσείου, Malcolm Rogers, και του έδωσε έναν σφραγισμένο φάκελο. Εντός του βρίσκονταν μία επιταγή $2 εκατομμυρίων για να δοθεί η θέση της επιμελήτριας του Τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Τεχνών στην Χριστίνα Κοντολέων (Christine Kondoleon). Από το 2006, έχει δώσει $26 εκατομμύρια στο μουσείο, το οποίο πλέον διαθέτει τη νέα πτέρυγα George D. and Margo Behrakis, στην οποία φιλοξενούνται ελληνικές, ρωμαϊκές και αιγυπτιακές γκαλερί.

Το 2011, το επί 50 και πλέον χρόνια μέλος της AHEPA τιμήθηκε με το Ανθρωπιστικό Βραβείο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος στο Οραντζ του Κονέκτικατ.

Τον Οκτώβριο του 2014, τιμήθηκε από την The Hellenic Initiative, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που επικεντρώνεται στην υποστήριξη της Ελλάδας. Επίσης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν γραμματόσημα αφιερωμένα στον Μπεχράκη για τη συνεισφορά του στην ενδυνάμωση της διεθνούς παρουσίας της χώρας στο πεδίο της φιλανθρωπίας.

Ο Μπεχράκης, πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Εκκλησίας της Αγίας Τριάδας στο Λόουελ, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και επίτιμος πρόεδρος της Ηγεσίας των 100.

Είναι παντρεμένος με την Μάργκο για πάνω από 50 χρόνια και έχουν τέσσερα παιδιά και αρκετά εγγόνια.

Αποδέκτης αναρίθμητων βραβείων για τη συνεισφορά του στις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τις τέχνες και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία, είναι μέλος του Δ.Σ. των θεματοφυλάκων της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης και επίτιμος αντιπρόεδρος στο Northeastern University. Είναι στο Δ.Σ. των συμβούλων της

Harvard School of Public Health και πιο πρόσφατα έγινε μέλος του Δ.Σ. των διευθυντών της AZ Therapies, Inc., βιοφαρμακευτικής εταιρείας που αναπτύσσει θεραπείες για την υγεία του εγκεφάλου.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μπεχράκης έλαβε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμβολή του στην επιστήμη, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ιατρική και για τις εκτεταμένες ανθρωπιστικές του προσπάθειες.

Οπως είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» τον Φεβρουάριο του 2016, «μπορείς να λάβεις πολλές τιμές, αλλά όταν τιμάσαι από τους δικούς σου, την οικογένειά σου, όντας Ελληνας πρώτης γενιάς, το να σε τιμά η Ελλάδα είναι μία από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής μου».

Νο 22 Γιώργος Σακελλάρης

Μασαχουσέτη $739 εκατ. Ενέργεια, Περιβάλλον

University of Maine-Orono, παντρεμένος, δύο παιδιά.

Ο Γεώργιος Σακελλάρης, 73 ετών, έχει επιμείνει στην ενεργειακή βιομηχανία, προσπαθώντας να εξαλείψει τους ρυθμιστικούς φραγμούς στην επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε πρωτοβουλίες ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμης ενέργειας.

Ο Σακελλάρης γεννήθηκε στη Λακωνία και αφού ολοκλήρωσε το Λύκειο εκεί, έφτασε στην Μπανγκόρ του Μέιν, μέσω προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών το 1956. Μιλούσε ελάχιστα Αγγλικά όταν γράφτηκε στο University of Maine-Orono, αλλά επέμεινε στις σπουδές του και με σκληρή δουλειά πήρε το πτυχίο B.S.E.E. καθοδηγούμενος από την αγάπη του για τα μαθηματικά και την επιστήμη. Οι γονείς του έφτασαν στις ΗΠΑ το 1969 και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στη Βοστώνη.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην τοπική New England Electrical Systems (NEES), παίρνοντας μάστερ στη διοίκηση επιχειρήσεων και την ηλεκτρολογία από το Northeastern University.

Κατόπιν, ο Σακελλάρης εξηγεί πως «το 1979, ενώ εργαζόμουν για την New England Electric, η NEES Management ήθελε να ιδρύσει μία εταιρεία για να προωθήσει την ενεργειακή απόδοση ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη για χτίσιμο νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας. Μου ζήτησαν να ηγηθώ αυτής της πρωτοβουλίας, πρόκληση που αποδέχθηκα με ευχαρίστηση».

Η θυγατρική που ξεκίνησε ονομάστηκε NEES Energy. Στη συνέχεια, το 1990, ο Sakellaris αγόρασε τη NEES Energy η οποία έγινε η εταιρεία εξοικονόμησης ενέργειας που μετονομάστηκε σε NORESCO. Το 1997, πούλησε αυτήν την κορυφαία ανεξάρτητη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ενέργειας στην Equitable Resources (EQT), εταιρεία του Fortune 500. Ο Σακελλάρης συνέχισε να ηγείται της NORESCO και διορίστηκε ως Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Equitable Resources. Τον Ιανουάριο του 2000, εγκατέλειψε την EQT και τρεις μήνες αργότερα ίδρυσε την Ameresco.

Ο Σακελλάρης εισήγαγε την Ameresco στο Χρηματιστήριο 10 χρόνια αργότερα. Η εταιρεία έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες ενεργειακών λύσεων στη Βόρεια Αμερική με πάνω από 1.000 υπαλλήλους και περισσότερα από 70 τοπικά γραφεία σε όλη την Αμερική και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ameresco ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών, ενεργειακής απόδοσης, αναβάθμισης υποδομών, βιωσιμότητας ενεργητικού, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λύσεων διαχείρισης ενεργειακών πληροφοριών.

«Πράσινη. Καθαρή. Βιώσιμη» είναι το σύνθημα της εταιρείας που αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα των ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών κυβερνήσεων, τον υγειονομικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων στεγαστικών αρχών και των εμπορικών και βιομηχανικών πελατών.

Τον Οκτώβριο του 2014, η Ameresco επιλέχθηκε να κατασκευάσει ένα έργο με ηλιακής ενέργειας ύψους $25,4 εκατομμυρίων στον Διεθνή Αερολιμένα Minneapolis-St. Paul με την Metropolitan Airports Commission (MAC). Είναι το μεγαλύτερο έργο φωτοβολταϊκών στην Μινεσότα μέχρι και σήμερα.

Ο Σακελλάρης είναι Διακεκριμένο Μέλος της Frances Crowe Society στο University of Maine, το οποίο τον τίμησε με το βραβείο Edward T. Bryand Distinguished Engineer Award το 2007.

Τον Μάιο του 2012, το University of Maine του παραχώρησε Τιμητικό Διδακτορικό Τίτλο για τα επιτεύγματά του στη ζωή, αναγνωρίζοντας την αφοσίωση και την παραδειγματική του ηγεσία στο πεδίο της ενεργειακής απόδοσης και της ανανεώσιμης ενέργειας.

Στις διακρίσεις του περιλαμβάνονται το βραβείο Ernst & Young Entrepreneur of The Year 2011 New England και το Leader of the Year 2012 for Large Business από το περιοδικό Worcester Business Journal. Το 2009 έλαβε το Gabby Award (το οποίο φέρει το όνομά του από τα ακρωνύμια του «Greek America's Best and Brightest») από το Greek America Foundation.

Είναι υποστηρικτής διάφορων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως το Northeastern University, ο Τίμιος Σταυρός/Ελληνικό Κολέγιο στη Βοστώνη και το University of Maine.

Στο UMass Lowell, ίδρυσε μία έδρα στη μνήμη του μέντορά του, εκλιπόντα ομογενή γερουσιαστή της Μασαχουσέτης Πολ Τσόνγκα. Επιπρόσθετα, είναι ιδρυτικό μέλος του Faith: An Endowment for Orthodoxy and Hellenism, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μέγας ευεργέτης στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης.

Ενθουσιώδης ιστιοπλόος, ο Σακελλάρης κέρδισε εις διπλούν το RORC Caribbean, μία φορά το 2014 και μία το 2016. Επίσης, κέρδισε τον διαγωνισμό ιστιοπλοΐας Les Voiles de St. Barth τρεις διαδοχικές φορές, το 2016, το 2017 και το 2018.

Πριν λίγες εβδομάδες, φήμες άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια πως η γαλλική εταιρεία παραγωγής ενέργειας Engie SA προσέγγισε την Ameresco και εξέφρασε ενδιαφέρον για την εξαγορά της

Κατά συνέπεια, αν και ο Σακελλάρης βρίσκεται στο νούμερο 22 του καταλόγου του «Ε.Κ.» για τους πιο Πλούσιους Ελληνοαμερικανούς, του χρόνου ίσως να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερη θέση.


Νο 43 Ιωάννης Βαρβάτος

Νέα Υόρκη. $120 εκατομμύρια, Μόδα

Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Μίσιγκαν και Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν (Pre-Med & Education). Παντρεμένος, 3 παιδιά.

Γεννημένος το 1954 σε προάστιο του Ντιτρόιτ, ο Τζον Βαρβάτος (John Varvatos), σήμερα 54 χρόνων, είναι Ελληνοαμερικανός σχεδιαστής μόδας γνωστός σε όλο τον Κόσμο. Οι γονείς του ήταν και οι δύο Ελληνες. Κατάγεται από Αθήνα και Σπάρτη. Ο πατέρας του εργάστηκε ως λογιστής στο Μίσιγκαν και σύμφωνα με διάφορες πηγές ο Βαρβάτος έχει ρίζες στην Κεφαλονιά.

Το 1982, ο Βαρβάτος σε ηλικία 17 χρόνων μπήκε στον κλάδο του σχεδιασμού, ξεκινώντας στην Polo Ralph Lauren και το 1990 μετακόμισε στην Calvin Klein (CK), όπου ανέλαβε το σχεδιασμό των ανδρικών ενδυμάτων και πρωτοστάτησε στην έννοια των «σλιπ μπόξερ» που είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μπόξερ και σλιπ. Αυτή η καινοτομία τον προώθησε στην κορυφαία βαθμίδα της βιομηχανίας σχεδιασμού, καθώς τα «σλιπ μπόξερ» Varvatos χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα, αφού έγιναν διάσημα από μια σειρά διαφημίσεων του 1992 με τον Mark Wahlberg.

Ο Βαρβάτος, αργότερα όταν ρωτήθηκε για το τι του έδωσε την ιδέα, είπε: «απλά κόψαμε ένα ζευγάρι longjohns και σκεφτήκαμε, αυτό θα μπορούσε να είναι ωραίο».

Ο Βαρβάτος επέστρεψε στη Lauren το 1995, ως επικεφαλής όλων των σχεδιασμών ανδρικών ενδυμάτων Polo και δημιούργησε την Polo Jeans Company.

Μόλις στα τέλη του αιώνα, στα τέλη του 1999, ο Βαρβάτος ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, καταγράφοντας την πρώτη του σειρά ρούχων ένα χρόνο αργότερα, και άνοιξε μπουτίκ στη γειτονιά SoHo της Νέας Υόρκης. Η μάρκα περιλαμβάνει τώρα ζώνες, τσάντες, υποδήματα, γυαλιά και αρώματα και διατίθεται στα καταστήματα λιανικής καθώς και στα δικά της καταστήματα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Βαρβάτος υπέγραψε επίσης μια νέα συμφωνία με τον κατασκευαστή αθλητικών υποδημάτων Converse, για να σχεδιάσει μια σειρά ενδυμάτων κάτω από την ετικέτα του Chuck Taylor. Για αρκετά χρόνια, είχε σχεδιάσει τη δική του εκδοχή κλασικών παπουτσιών στη γραμμή Converse. Τα σχέδια ήταν τόσο δημοφιλή που συνεχίζουν μέχρι σήμερα.

Ο Βαρβάτος συμμετείχε στο cast του Fashion Star του NBC το 2012. Ενα χρόνο αργότερα είδε την κυκλοφορία μιας περιορισμένης έκδοσης Chrysler 300 στο όνομά του. Το 2014 συνεργάστηκε με μια μουσική δισκογραφική εταιρεία για να ξεκινήσει τον John Varvatos Records, υπογράφοντας αρχικά τη Zac Brown Band.

Ο Βαρβάτος αποδίδει το αρχικό του ενδιαφέρον για τη μόδα στην αγάπη του για τη ροκ, παρατηρώντας τις δηλώσεις μόδας των διαφόρων ροκ μουσικών, από τον Alice Cooper μέχρι τους Green Day. Η μουσική εμπνέει επίσης τα φιλανθρωπικά του αισθήματα και επηρεάστηκε ιδιαίτερα από τη συμμετοχή του θρύλου των Beatles Ringo Starr στην «εσωτερική ειρήνη και την παγκόσμια ειρήνη», «τα οποία και τα δύο είναι σημαντικά για μένα».

Ο Βαρβάτος χαρακτηρίστηκε «Σχεδιαστής της Χρονιάς» για το 2007 από το Gentleman Quarterly (GQ).

Το 2015, ο Βαρβάτος συγχώνευσε τους τρεις κόσμους του: τη μόδα, τη ροκ μουσική και το Ντιτρόιτ, στη γραμμή μόδας John Varvatos Detroit. Ενθερμος υποστηρικτής του χόκεϊ, ο Βαρβάτος είχε το προνόμιο να δημιουργήσει φανέλες για τους κορυφαίους 100 παίκτες του National Hockey League σε μια εκδήλωση στις αρχές του 2017 κατά τη διάρκεια του All-Star Weekend.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Βαρβάτος και το HBO ξεκίνησαν το upscale merchandise clothing του Game of Thrones, που ήταν η πρώτη εταιρική σχέση του Βαρβάτος με μια τηλεοπτική σειρά. Η σειρά περιλαμβάνει 11 κομμάτια ανδρικών ενδυμάτων.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, το συγκρότημα Badflower επιλέχθηκε ως οι καλλιτέχνες της καμπάνιας «John Varvatos Star USA» για το φθινόπωρο/χειμώνα του 2019. Τον ίδιο μήνα, ο Βαρβάτος και ο τραγουδιστής Nick Jonas ανακοίνωσαν ότι θα ενταχθούν στην αγορά τεκίλας με ένα εμπορικό σήμα που ονομάζεται Villa One, που δημιουργήθηκε από την ομάδα Stoli.

Σε μια συναρπαστική συνέντευξη του 2019 στο Unstouchable Blog, ο Βαρβάτος είπε τα ακόλουθα όταν ρωτήθηκε για το αν οι ελληνικές του ρίζες έρχονται μέσα σε οποιαδήποτε από τις συλλογές του: «Δεν ξέρω αν έρχονται μέσα στις συλλογές μου, αλλά σίγουρα έρχονται μέσα από το πάθος γι' αυτό που κάνω και από την ταπεινότητα γι' αυτό που κάνω. Μεγάλωσα σε μια 100% ελληνική οικογένεια που ήταν πολύ ταπεινή και η οικογένεια ήταν πολύ σημαντική, οι συγγενείς ήταν σημαντικοί, η κληρονομιά ήταν σημαντική. Και τώρα είμαι πολύ πιστός στην κληρονομιά της μάρκας μου και σέβομαι την κληρονομιά των ανδρικών ενδυμάτων».


Νο 46 Τίνα Φέϊ

Νέα Υόρκη $70 εκατομμύρια. Ψυχαγωγία

Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Δράμα), παντρεμένη, 2 παιδιά.

Με το άστρο της να συνεχίζει να είναι σε ανοδική πορεία, η Τίνα Φέι (Elizabeth Stamatina Fey), γνωστή στον κόσμο ως Tina, αύξησε την περιουσία της το 2019-2020 και κατάφερε να καταταγεί πιο ψηλά στον κατάλογό μας.

Η γιαγιά της Φέι, από την πλευρά της μητέρας της, η Βασιλική Κουρελάκου, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από μόνη της το 1921 από το χωριό Πέτρινα. Παρόλο που ο πατέρας της Φέι δεν ήταν Ελληνας, η μητέρα της, η Ζηνοβία (το γένος Ξενάκη) μιλούσε ελληνικά στο σπίτι με τα παιδιά της και τα πήγαινε στην εκκλησία κάθε Κυριακή.

Γνωρίζοντας από μικρή ηλικία ότι προοριζόταν για καριέρα στην κωμωδία, η ομογενής από την Πενσυλβανία (από το κυρίως ελληνικό προάστιο του Upper Darby), σήμερα 49 ετών, προσχώρησε στο cast του Saturday Night Live (SNL) πριν από είκοσι χρόνια. Μετά από μια επιτυχημένη παρουσία στο δημοφιλές τμήμα του σόου «News Update Weekend», η Φέι έγινε ακόμα πιο δημοφιλής το 2008 παριστάνοντας την υποψήφια αντιπρόεδρο των Ρεπουμπλικανών, Σάρα Πέιλιν. Εγινε επίσης η πρώτη γυναίκα επικεφαλής συγγραφέας στην ιστορία SNL.

Ο Φέι επανέλαβε τον ρόλο αρκετές φορές κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας (και το έπραξε ξανά κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2012 και του 2016). Σε ένα κομμάτι που μιμείται την Πέιλιν την εμφανίζει να λέει ότι είναι εξοικειωμένη με τις παγκόσμιες υποθέσεις, επειδή ως κυβερνήτης της Αλάσκας, έπρεπε να ασχοληθεί με τα αεροπλάνα που πετούσαν από τη γειτονική Ρωσία: «Μπορώ να δω τη Ρωσία από σπίτι». Σε ένα κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η κωμωδία μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη, πολλοί Αμερικανοί που ερωτήθηκαν από τότε έχουν αποδώσει αυτή τη φράση στην Πέιλιν, χωρίς να συνειδητοποιήσουν ότι ήταν η Φέι που το είπε πραγματικά.

Η Φέι είναι επίσης συγγραφέας και παραγωγός, έχει κερδίσει εννέα βραβεία Emmy, τρία βραβεία Golden Globe, πέντε Βραβεία Guild Actors Guild, τρία βραβεία Producers Guild Awards και επτά βραβεία Writers Guild of America. Το 2010, της απονεμήθηκε το βραβείο Mark Twain για το Αμερικανικό Χιούμορ, και έγινε η νεώτερη αποδέκτης του βραβείου.

Δημιούργησε, έγραψε και κέρδισε το αστέρι στην πολυβραβευμένη κωμική σειρά 30 Rock (έλαβε συνολικά 112 υποψηφιότητες για το Emmy). Η Φέι επίσης συν-δημιούργησε τη σειρά κωμωδίας Netflix Unbreakable Kimmy Schmidt. Εχει εμφανιστεί σε πολυάριθμες ταινίες μεγάλου μήκους όπως Martin & Orloff (2002), Mean Girls (2004), Baby Mama (2008), The Invention of Lying (2009) Night Night (2010), Whiskey Tango Foxtrot και πιο πρόσφατα στο Wine Country (2019). Τον Αύγουστο του 2019 ανακοινώθηκε ότι η Φέι θα ερμηνεύσει τον ρόλο του συν-ηγέτη στην ψυχαγωγική ταινία Soul της ταινίας φαντασίας Pixar, η οποία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2020.

Το 2011, κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά της, «Bossypants» τα οποία βρέθηκαν στη λίστα των βιβλίων της «New York Times» με τις περισσότερες πωλήσεις για πέντε εβδομάδες και απέσπασε μια υποψηφιότητα για Grammy. Η Φέι δημιούργησε επίσης τη μουσική προσαρμογή Mean Girls, η οποία έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2018 και κέρδισε το βραβείο Tony.

Το 1994 η Φέι άρχισε να συναντά τον Jeff Richmond, έναν πιανίστα που αργότερα έγινε συνθέτης στο 30 Rock. Παντρεύτηκαν με ελληνορθόδοξη τελετή στις 3 Ιουνίου 2001. Εχουν δύο κόρες, την Αλίκη, που γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2005 και την Πηνελόπη-Αθηνά, που γεννήθηκε τον Αύγουστο του 2011.