ΚΟΣΜΟΣ. Η Κίνα εκτόξευσε επιτυχώς τον «πρώτο πειραματικό δορυφόρο 6G στον κόσμο», σύμφωνα με τα κινεζικά κρατικά μέσα. Τα νέα αυτά έρχονται ένα χρόνο μετά την έναρξη της προσπάθειας του Πεκίνου για την ανάπτυξη νέας γενιάς δικτύων για κινητά και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2030.

Παρόλο που η τεχνολογία 6G απέχει ακόμα πολλά χρόνια από το να γίνει πραγματικότητα, οι Κινέζοι μηχανικοί που εργάζονται στο project, υποστηρίζουν, ότι ο δορυφόρος θα δοκιμάσει έναν τύπο κυμάτων επικοινωνίας, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τρέχουσες ταχύτητες κατά 100 φορές.

Ο δορυφόρος 6G, που στάλθηκε σε τροχιά την Παρασκευή, μαζί με άλλους 12 δορυφόρους, ζυγίζει περίπου 70 κιλά και πήρε το όνομά του από το Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας (UESTC), το οποίο συνεργάστηκε με την Chengdu Guoxing Aerospace Technology και την Beijing MinoSpace Technology για την ανάπτυξή του.

Ο δορυφόρος μεταφέρει πολλές πειραματικές συσκευές προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές της τεχνολογίας των κυμάτων terahertz στο διάστημα.

Τα κύματα Terahertz, τα οποία είναι ακτινοβολία υψηλής συχνότητας, επιτρέπουν στα δεδομένα να ταξιδεύουν με ταχύτητα 50 gigabits το δευτερόλεπτο, προσφέροντας ταχύτητες ροής περίπου 100 φορές ταχύτερες από αυτές που είναι δυνατές στο υπάρχον δίκτυο.

Το Κινεζικό Γραφείο Τεχνολογίας επέλεξε 37 ειδικούς στον τομέα των τηλεπικοινωνιών από πανεπιστήμια, ιδρύματα και εταιρείες για να σχηματίσουν μια επιτροπή, η οποία είναι επιφορτισμένη με την ανάπτυξης της τεχνολογίας που απαιτείται για τη δημιουργία του 6G.

Αρκετές κινεζικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των Huawei, ZTE, Xiaomi και China Telecom, έχουν επίσης ξεκινήσει τη δική τους έρευνα για το 6G, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Χ. Π.