Δωρεά $500.000 του Ταμείου Τσαρλς Κόντη

ΚΟΣΜΟΣ. Μια σημαντική οικονομική συνεισφορά που θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την ανάπτυξη των ελληνικών πρωτοποριακών νεοφυών επιχειρήσεων (startups) προγραμματίζει η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative - THI) με τα βραβεία από το κοινωφελές ταμείο του αείμνηστου ομογενούς ευεργέτη, Τσαρλς Κόντη (Charles C. Condes Venture Impact Award - VIA).

Όπως γράφει «Ο Εθνικός Κήρυξ» σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες θα υποστηριχθούν από το Ιδρυμα «Χελιδόνι» (Helidoni Foundation) και μια γενναία δωρεά της τάξεως των 500.000 δολαρίων από το Κτήμα του Τσαρλς Κόντη (The Estate of Charles C. Condes).

«Το THI επένδυσε στην ιδιαίτερα υποσχόμενη κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η επιτυχία αυτών των νεανικών επιχειρήσεων κεφαλαιοποίησε την προσέγγισή μας αυτή και μας έκανε υπερήφανους. Τώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν την πανδημία, έχουμε διπλασιάσει την υποστήριξή μας, με τα VIA. Αυτό το μεγάλο δώρο από το κοινωφελές ταμείο του Τσαρλς Κόντη θα μας βοηθήσει να ενισχύσουμε τις υποσχόμενες ελληνικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του THI, Γεώργιος Στάμας (George Stamas), ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του THI, Πήτερ Πούλος (Peter Poulos).

«Από τη στιγμή που φέτος δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις με φυσική παρουσία, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε το βραβείο VIA προκειμένου να υποστηρίξουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις που χρειάζονται κεφάλαια και, επιπλέον έχουν θετική επιρροή στην κοινωνία. Με το δώρο από το Κτήμα του Τσαρλς Κόντη θα μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά».

O Τσαρλς Κόντης ήταν παιδί Ελλήνων μεταναστών, που κατέφτασαν στις ΗΠΑ από τη Λακωνία και την Αρκαδία, αντίστοιχα. Μετά τη θητεία του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις, κατετάγη, ως μετεωρολόγος, στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οταν έληξε ο πόλεμος, ο Κόντης εργάστηκε ως σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες και ως σχεδιαστής μηχανικός για τις γέφυρες, στην πόλη του Σικάγο.

Σύμφωνα με την ανιψιά του, Χάριετ Κόντη - Ζερβάκη (Harriete Condes Zervakis), ο Κόντης ήταν πίσω από την μηχανική σημαντικών γεφυρών στον ποταμό του Σικάγου, ενώ προχώρησε σε επιτυχημένες επενδύσεις αλλά και σημαντικές φιλανθρωπικές δραστηριότητες.

«Παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Σικάγο, ο θείος Τσαρλς είχε σε ένα ξεχωριστό μέρος της καρδιάς του την ελληνική ιστορία, την κουλτούρα και την γλώσσα, όπως επίσης και την πεποίθηση ότι οι Ελληνες είναι, εκ φύσεως, ανθεκτικοί, καινοτόμοι και με έφεση στην επιχειρηματικότητα. Τα βραβεία VIA ανταποκρίνονται σε αυτό το όραμα», είπε η κ. Ζερβάκη.

Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε μια διαδικτυακή εκδήλωση στις 17 Δεκεμβρίου.