Καλαματιανοί ομογενείς παράγουν το καλύτερο τσίπουρο του κόσμου!

ΚΟΣΜΟΣ. Όταν πριν από τέσσερα χρόνια ο κ. Αναστάσης, ανακοίνωσε στην σύζυγο του Άννα και στα τρία του παιδιά πως όνειρο του ήταν να παρασκευάσει το δικό του τσίπουρο εδώ στην Αυστραλία, ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν πως με τα προϊόντα του θα κατόρθωνε πολύ γρήγορα να σκαρφαλώσει στην κορυφή αποσπώντας το πρώτο βραβείο για την παρασκευή του καλύτερο τσίπουρου στον κόσμο.

«Τα τελευταία χρόνια, με αστείρευτο μεράκι και πάθος κάνουμε τα πάντα ώστε να παράγουμε εδώ στην Αυστραλία το πιο αυθεντικό και υψηλής ποιότητας τσίπουρο. Είμαστε περήφανοι για τις φετινές διακρίσεις και που βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και να κάνουμε έτσι περήφανη και την Ελλάδα μας, αφού το προϊόν μας έχει τις ρίζες του στην πατρίδα», λέει ο δραστήριος κ. Αναστάσης ο οποίος αφού έφυγε από την πατρίδα του την Καλαμάτα σε ηλικία 18 ετών, εγκαταστάθηκε στην Αδελαΐδα όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την Σπαρτιάτισσα σύζυγό του, Άννα.

H εταιρία των ομογενών που φέρει την επωνυμία Vittorio Spirits, είχε πέρσι αποσπάσει μεταξύ άλλων και το βραβείο του καλύτερου Alternate Spirit για το 2019, ενώ φέτος τρία από τα προϊόντα της εταιρίας (το Platinum – Tsipouro with aniseed, το Double Gold- Tsipouro traditional, και το special 500 Double Platinum drop) κατέκτησαν την κορυφή κατά την διεξαγωγή της διοργάνωσης SIP AWARDS 2020 που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, στα διεθνή βραβεία International Spirits Awards 2020 που πραγματοποιήθηκαν στην Μελβούρνη, η εταιρία του κ. Αναστάση απέσπασε το βραβείο Australian Brandy Distillery of the Year 2020, καθώς και χρυσό μετάλλιο για το παραδοσιακό τους τσίπουρο και ένα ακόμα αργυρό μετάλλιο για το νέο προϊόν που ξεκίνησαν να παράγουν οι ομογενείς και δεν είναι άλλο από το γνωστό σε όλους ούζο.

«Είμαι πολύ περήφανη για τους γονείς μου και ευτυχισμένη που βλέπω τον πατέρα μου να κάνει ένα όνειρό του πραγματικότητα. Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την οικογένειά μας και για εμάς τα βραβεία αυτά αποτελούν μια ακόμα επιβράβευση αλλά και ζωντανή απόδειξη πως είμαστε σε καλό δρόμο και πως τόσο οι ειδικοί που γνωρίζουν από τσίπουρο και από ούζο, αλλά και οι απλοί καταναλωτές επιβραβεύουν και επιλέγουν την ποιότητα και την μοναδική γεύση των προϊόντων μας», λέει η κόρη του κ. Αναστάση, κ. Γεωργία Σαμπαζιώτη, η οποία εργάζεται στην επιχείρηση των γονιών της.

Για την παρασκευή των προϊόντων, η οικογένεια -η οποία μένει μόνιμα στην Αδελαΐδα- χρησιμοποιεί μόνο αγνά υλικά από ντόπιους παραγωγούς στην κοιλάδα Barossa καθώς και στις περιοχές Riverland και McLaren Vale, ενώ οι συνταγές τους είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό που έχει τις ρίζες του στο Άγιο Όρος και τους μοναχούς του.

«Για εμάς η όλη διαδικασία, έχει να κάνει με την εύρεση των κατάλληλων παραγωγών και ποικιλίας σταφυλιού που τελικά αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε και το ίδιο κάνουμε πλέον και με το ούζο που ο πατέρας μου ξεκίνησε να παρασκευάζει πριν λίγους μήνες χρησιμοποιώντας επτά διαφορετικά μπαχαρικά και ήδη φαίνεται να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις του κοινού.

Στόχος της οικογένειας είναι να εξακολουθήσει να παράγει ένα αυθεντικό προϊόν υψηλής ποιότητας και για το λόγο αυτό φροντίζουν να επισκέπτονται την Ελλάδα τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ώστε να εξερευνούν και να ανακαλύπτουν μυστικά και συνταγές που κάνουν το προϊόν τους ακόμα καλύτερο. Μάλιστα, η οικογένεια αγόρασε ολόκληρο τον εξοπλισμό της απόσταξης από την Ελλάδα.

«Θέλουμε το προϊόν μας να είναι σήμα κατατεθέν της πατρίδας μας και, ταυτόχρονα, να αποτελέσει σφραγίδα της οικογενειακής κληρονομιάς που θα αφήσουμε πίσω μας» λέει ο κ. Αναστάσης, ο οποίος από μικρός έφτιαχνε τσίπουρο με τον πατέρα του στην Καλαμάτα.

Παρά τα 74 του χρόνια, ο δραστήριος επιχειρηματίας δεν δείχνει να έχει καμία διάθεση να «ρίξει» τους ρυθμούς της καθημερινότητάς του και όπως αποκαλύπτει πλέον διερευνά την πιθανότητα να ανοίξει το πρώτο tsipouro bar στην Αυστραλία ενώ του χρόνου σχεδιάζει να μπει δυναμικά και στην παραγωγή οίνου με προϊόντα από αμπελώνες και παραγωγούς της Νότιας Αυστραλίας.

«Για μένα η ηλικία δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει αυτό που πραγματικά θέλει, αρκεί να είναι αποφασισμένος να προσπαθήσει και να δουλέψει σκληρά. Άλλωστε, για τους Έλληνες αυτό είναι δεύτερη φύση αφού οι πρόγονοί μας αποτελούν το λαμπρότερο παράδειγμα σκληρής δουλειάς, αποφασιστικότητας και επιτυχίας. Αν δεν δείξουμε εμείς οι Έλληνες στον υπόλοιπο κόσμο, τι μπορούμε να κάνουμε, τότε ποιος θα το κάνει» καταλήγει ο ομογενής.