Το ναυάγιο ενός ονόματος σε τρείς πράξεις…

ΚΟΣΜΟΣ. Το όνομα «Λακωνία» είναι ο φόβος και ο τρόμος τον ναυτικών. Κι αυτό γιατί ιστορικά υπήρξαν τρία ναυάγια με το συγκεκριμένο όνομα. Το πρώτο ήταν ένα κρουαζιερόπλοιο που βούλιαξε στις 25 Φεβρουαρίου του 1917, με 12 ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους. Το δεύτερο επίσης κρουαζιερόπλοιο, βυθίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1942, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 1.500. Kαι τα δυο είχαν μετατραπεί σε πολεμικά πλοία για τις ανάγκες του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το τρίτο «Λακωνία» που βυθίστηκε ήταν ελληνικό. Είχε κατασκευαστεί από Ολλανδούς το 1929, ενώ από το 1963 πέρασε στα χέρια του εφοπλιστή Γουλανδρή. Το κρουαζιερόπλοιο ήταν εντυπωσιακό και υπερπολυτελές. Τον Δεκέμβριο του 1963, ξεκίνησε ένα ταξίδι 16 ημερών στην Μεσόγειο. Οι 646 επιβάτες ήταν σχεδόν όλοι ευκατάστατοι, αφού το φθηνότερο εισιτήριο, λέγεται πως κόστιζε 5.544 δραχμές, ποσό που εκείνη την εποχή θα πρέπει να ήσουν τυχερός για να το βγάζεις σε έναν μήνα.

Όμως στις 11 το βράδυ της 22ας Δεκεμβρίου, στα ανοιχτά του πορτογαλικού νησιού της Μαδέρας, άρχισε να βγαίνει καπνός από το κομμωτήριο του πλοίου. Μαρτυρίες λένε πως η φωτιά ξεκίνησε από σίδερο για τα μαλλιά που είχε μείνει ανοιχτό.

Η φωτιά δεν έγινε αμέσως αντιληπτή και έτσι εξαπλώθηκε. Τα μεσάνυχτα εστάλη το σήμα κινδύνου και τα πλοία έσπευσαν να παραλάβουν του ναυαγούς. Στο πλοίο βρίσκονταν συνολικά 1.022 άνθρωποι, από τους οποίους 128 έχασαν την ζωή τους, οι 95 επιβάτες και οι 33 μέλη του πληρώματος. Τα σενάρια για σαμποτάζ άρχισαν αμέσως να κάνουν την εμφάνισή τους, καθώς τα διασωθέντα μέλη του πληρώματος, έκαναν λόγο για τρείς ταυτόχρονες εκρήξεις σε διαφορετικά σημεία του καραβιού.

Οι εφημερίδες απέκλεισαν την δολιοφθορά και έκαναν λόγο για μια κάφτρα τσιγάρου, που ξεκίνησε όλη την φωτιά αλλά και για έναν «χριστουγεννιάτικο εφιάλτη». Από τους 128 νεκρούς, οι 53 έχασαν την ζωή τους από την φωτιά ενώ οι υπόλοιποι πέθαναν από πνιγμό ή τραυματισμό στην ώρα του πανικού.