Οι Ελληνες έκαναν τον Τζο Μπάιντεν να κλάψει: «Σταθήκατε δίπλα μου, με στηρίξατε από τις πρώτες μέρες μου στη Γερουσία»

ΚΟΣΜΟΣ. Ορκίστηκε σήμερα ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόν Μπάιντεν. Πίσω του πάντα υπάρχουν Έλληνες που τον στηρίζουν.

Η ημέρα του εορτασμού της επετείου του «Όχι» από το OΧΙ Day Foundation το 2016 στην Ουάσιγκτον ήταν μια δύσκολη ημέρα για τον Τζο Μπάιντεν.

Οι επικεφαλής του Ιδρύματος, γνωστοί λομπίστες, Άντυ και Μάικ Μανάτος, είχαν αποφασίσει να τιμηθεί στην εκδήλωση ο γιος του, Μπο Μπάιντεν, που είχε φύγει από τη ζωή τον προηγούμενο χρόνο, προσκαλώντας τον τότε αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Καθισμένος δίπλα στον Άντυ Μανάτο, ο εκλεγμένος πλέον πρόεδρος δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του και όταν ανέβηκε στο βήμα για να απευθυνθεί στην Ελληνική Κοινότητα, σκούπιζε συνεχώς με χαρτομάντιλο τα μάτια του, πριν «αποθεώσει» τους Έλληνες φίλους του.

«Κάποιος κάποτε με ρώτησε τι είναι φίλος και απάντησα “μια ψυχή που ζει σε δυο σώματα”. Αυτό συνοψίζει τις σχέσεις μου με αυτή την κοινότητα, τα τελευταία 40 χρόνια. Η αφοσίωσή σας, η φιλία σας, όταν τα πράγματα ήταν άσχημα, αλλά και όταν τα πράγματα ήταν καλά… Είστε αστείρευτη πηγή δύναμης για μένα. Σταθήκατε δίπλα μου, με στηρίξατε από τις πρώτες μέρες μου στη Γερουσία», είπε ο Τζο Μπάιντεν, αναφέροντας ονομαστικά κάποιους από τους ομογενείς που ήταν παρόντες, μεταξύ των οποίων ο Ντένις Μιλ, ο father Άλεξ Καρλούτσος και ο Τζιμ Χάνος.

«Έχετε στενούς δεσμούς με την οικογένειά μου και κάποιοι από εσάς είναι φίλοι μου μια ζωή. Ντένις, Νικ, father Άλεξ -όταν βλέπω τον father Άλεξ, μου έρχεται να λέω ναι father Άλεξ, ναι, με έμαθε να κάνω τον σταυρό μου ανάποδα -και Tζιμ έγινες πολύτιμος φίλος. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι η Ελληνική Κοινότητα διαμόρφωσε την πολιτική μου συνείδηση», επισήμανε, αποκαλύπτοντας και πώς απέκτησε το… ελληνικό του επίθετο με «νονό» τον Άντυ Μανάτο. «Το 'χω ξαναπεί, αλλά ένας από τους θησαυρούς μου είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε (σ.σ.: ο Άντυ Μανάτος) όταν εξελέγην αντιπρόεδρος, και έλεγε δεν είχαμε ποτέ Έλληνα στον Λευκό Οίκο αλλά τώρα έχουμε τον Τζων Μπαϊντενόπουλος», είπε καταχειροκροτούμενος από το κοινό.

Οι 'Ελληνες του Μπάιντεν

Ελληνες στην καταγωγή ή άριστοι γνώστες των ελληνικών θεμάτων, σημαίνοντα πρόσωπα της αμερικανικής διπλωματίας, της πολιτικής και άλλα της Ομογένειας αγωνίστηκαν για την εκλογή του Δημοκρατικού υποψηφίου, καθώς, όπως λένε, θέλουν στον Λευκό Οίκο έναν «αληθινό φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου»

Η Eλένη Κουναλάκη(ς) έχει κερδίσει το προσωνύμιο «υπολοχαγός της Καλιφόρνια».

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ είναι ένα από τα πλέον δραστήρια μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας με καταγωγή από την Κύπρο. Εχει παλέψει με νύχια και δόντια για την προώθηση καίριων εθνικών ζητημάτων, ειδικά για το Κυπριακό.

Ο Γιος του βουλευτή Πολ Σαρμπάνη, εκπροσωπεί το Μέριλαντ στο Κογκρέσο. Είναι ο βουλευτής που στηρίζει Μπάιντεν δηλώνοντας «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα βάλουμε κάποιον στον Λευκό Οίκο που θα είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας και της Κύπρου»