Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.


Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Ο σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.


Για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Χορού, σήμερα στις 20:00 (ώρα Ελλάδος), το Μπαλέτο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας ετοίμασε την τσεχική πρεμιέρα του παραμυθιού “Η Ωραία Κοιμωμένη”. Η παράσταση του αφηγηματικού κλασικού μπαλέτου, που θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Όπερα της Πράγας, χορογραφημένη από τη θρυλική πρίμα μπαλαρίνα Márcia Haydée, θα μπορέσουν να απολαύσουν οι θεατές σε όλο τον κόσμο δωρεάν απευθείας μέσω του Youtube Channel του Εθνικού Θεάτρου ΕΔΩ.

Η παράσταση θα παραμείνει διαθέσιμη για 7 ημέρες – έως 5 Μαΐου 2021


Η Ωραία Κοιμωμένη

Το μπαλέτο Η Ωραία Κοιμωμένη σε μουσική του Π. Ι. Τσαϊκόφσκι και χορογραφία του Marius Petipa έκανε πρεμιέρα το 1890 στην Αγία Πετρούπολη. Το 1987, η Márcia Haydée δημιούργησε τη δική της εκδοχή της παράστασης, η οποία παρουσιάστηκε σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τώρα μπαίνει στο ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου της Πράγας ως αξιοθαύμαστο τεχνούργημα της πνευματικής κληρονομιάς του κλασικού μπαλέτου σε επιμέλεια ίδιας της Márcia Haydée.

Márcia Haydée (*1937) – μία από τις πιο διάσημες μπαλαρίνες του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, καλλιτεχνική διευθύντρια και χορογράφος, μια εξαιρετικά χαρισματική προσωπικότητα, έχει εμπνεύσει πολλούς διάσημους χορογράφους και χορευτές, επηρεάζοντας παράλληλα την ανάπτυξη και τη μορφή του κλασικού μπαλέτου παγκοσμίως.