ΡΩΣΙΑ. Πέντε ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους όταν βρέθηκαν εν μέσω μιας ξαφνικής χιονοθύελλας στο όρος Ελμπρούς της Ρωσίας, που είναι το υψηλότερο της Ευρώπης, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη της ομάδας διασώθηκαν στην κορυφή της οροσειράς του Καυκάσου όπου έπνεαν ισχυροί άνεμοι και επικρατούσε χαμηλή ορατότητα, ενώ η θερμοκρασία έφθανε στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περιφερειακό υπουργείο αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Η ομάδα των Ρώσων ορειβατών έστειλε σήμα κινδύνου λίγο μετά τις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας χθες, Πέμπτη, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Έντεκα από τους επιζώντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μια γυναίκα πέθανε στην αγκαλιά ενός από τους οδηγούς, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ο Ντένις Αλίμοφ, ο οποίος βοήθησε στην οργάνωση της ανάβασης.

Ένας άλλος ορειβάτης έσπασε το πόδι του κατά την κατάβαση και η ομάδα αποφάσισε να χωριστεί σε τρεις ομάδες ανάλογα με το ποιος θα μπορούσε να πάει γρηγορότερα, δήλωσε ο Αλίμοφ στο TASS.

«Καθώς κατέβαιναν, άλλοι δύο άνθρωποι πέθαναν σε μία από τις ομάδες. Αλλά η απόφαση να χωριστούν ήταν σωστή, διαφορετικά ίσως να υπήρχαν περισσότερα θύματα», είπε ο Αλίμοφ προσθέτοντας ότι οι οδηγοί με την ομάδα υπέστησαν κρυοπαγήματα και άλλους τραυματισμούς.

Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται στην εντατική και η κατάστασή τους κρίνεται σταθερή, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της δημοκρατίας Καμπαρντινο- Μπαλκάρια, Ρουστάμ Καλιμπάτοφ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι "Ρωσία-24".

Το όρος Έλμπρους

Το Ελμπρούς είναι το υψηλότερο όρος του Καυκάσου και το ψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Το όρος χωρίζει βαθύ διάσελο σε δυτική (5621 μ.) και ανατολική κορυφή (5325 μ.). Στην ανατολική πλευρά πρώτος ανέβηκε ο Κ. Χασίροβ το 1829 και στη δυτική μια αγγλική ομάδα ορειβατών με αρχηγό τον Φ. Γκρόουβ το 1874.

Το Ελμπρούς έχει δύο κορυφές και οι δύο "κοιμώμενα" ηφαίστεια. Η δυτική κορυφή του βρίσκεται στα 5,642 metres (18,510 ft), ενώ η ανατολική κορυφή είναι λίγο χαμηλότερη 5,621 metres (18,442 ft). Στη χαμηλότερη από τις δύο κορυφές έγινε πρώτη ανάβαση στις 10 Ιουλίου 1829 (Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον Κίλαρ Χασίροφ (Khillar Khachirov), έναν Καρατσάι οδηγό επιστημονικής αποστολής του αυτοκρατορικού ρωσικού στρατού υπό τον στρατηγό Εμανουέλ και η υψηλότερη (κατά 20 m—70 ft) το 1874 από αγγλική αποστολή υπό τον Φ. Κρόφορντ Γκρόουβ στην οποία έλαβαν μέρος οι Φρέντερικ Γκάρνερ, Χόρας Γουόκερ και ο Ελβετός οδηγός Πίτερ Κνούμπελ από το Σεντ Νικλάους στο καντόνι Βαλέ.

Υπάρχουν διφορούμενες απόψεις για το πώς κατανέμεται το Ελμπρούς ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία. Οι πλέον σύγχρονες απόψεις καθορίζουν ηπειρωτικό σύνορο τη λεκάνη απορροής του Καυκάσου, κάτι που τοποθετεί το Ελμπρούς ως την υψηλότερη κορυφή της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις