ΚΟΣΜΟΣ. Πριν από μερικά χρόνια το «hygge», η δανέζικη αντίληψη για την άνετη και γεμάτη απολαύσεις ζωή ,είχε καταστήσει την Δανία ως το πιο ευτυχισμένο κράτος στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα της εποχής. Το «hygge» (η oρολογία στην Δανία για το Ευ Ζην), αποτυπώνει την ουσία του δανέζικου πολιτισμού και διατεθεί το μυστικό της ευτυχισμένης ζωής . Για λογαριασμό του «hygge» υπήρξε μια έξαρση σε εκδόσεις βιβλίων και δημοσιέυσεις άρθρων.

Η Δανία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει την θέση της σε μια άλλη χώρα της Σκανδιναβίας, την Φινλανδία, βρισκόμενη πίσω και από την Ισλανδία στην τρίτη θέση για την πιο ευτυχισμένη χώρα. Η Φινλανδία σε γενικές γραμμές αποτελεί μια χώρα με ιδανικές συνθήκες ζωής καθώς διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα, πολύ χαμηλά επίπεδα διαφθοράς και μια αρκετά σταθερή οικονομία.

Το αποτέλεσμα της έρευνας δεν βασίστηκε στο κατά πόσο οι πολίτες κάθε κράτους χαμογελούν ή χαίρονται. Αφορούσε μια απλή ερώτηση που εξέταζε κατά πόσο οι άνθρωποι είναι ικανοποιημένοι με τις συνθήκες ζωής τους ανάλογα με τις προσδοκίες τους. Όσο πιο κοντά βρίσκεται ένας άνθρωπος στον ιδανικό (για τον ίδιο πάντα) βίο, τόσο πιο ψηλά βρίσκεται στην κλίμακα ευτυχίας. Στην Φινλανδία και στις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες φαίνεται πως οι πολίτες βρίσκονται κατά μέσο όρο ψηλά σε αυτή την κλίμακα.

Από πού πηγάζει όμως αυτή η ευτυχία των Βορειο-Ευρωπαίων;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ Φιλανδής δημοσιογράφου στο slate.com, πέρα από τα θετικά στοιχεία που αναφέρθηκαν παραπάνω υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στο υψηλό βιοτικό επίπεδο της Σκανδιναβίας: «Σε σύγκριση υπόλοιπες χώρες, οι συνθήκες διαβίωσης στη Φινλανδία είναι πράγματι πολύ καλές: τα ποσοστά φτώχειας, της έλλειψης στέγης και άλλων μορφών στέρησης είναι πολύ χαμηλά. Οι άνθρωποι έχουν ολοκληρωτική και δωρεάν πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε υγειονομική περίθαλψη παγκόσμιας κλάσης. Οι άδειες και οι αμειβόμενες διακοπές είναι μεγάλες. Αυτοί είναι οι παράγοντες στους οποίους επικεντρώνονται οι περισσότεροι ειδικοί όταν κατανοούν γιατί η Φινλανδία, η Δανία και τα άλλα σκανδιναβικά κράτη πρόνοιας κυριαρχούν στην κατάταξη ευτυχίας.»

Για την Φιλανδή δημοσιογράφο όμως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση:

Οι σκανδιναβικές χώρες παρέχουν αξιοπρεπή ζωή στους πολίτες τους και τους εμποδίζουν να βιώσουν παρατεταμένες περιόδους δυσκολιών . Από την άλλη , διατηρούν έναν πολιτιστικό προσανατολισμό που θέτει ρεαλιστικά όρια στις προσδοκίες κάποιου για μια καλή ζωή. Σε αυτές τις κοινωνίες, η κλίμακα (που περιγράφηκε προηγουμένως ) δεν είναι τόσο ψηλή. Οι άνθρωποι κοινωνικοποιούνται για να πιστέψουν ότι αυτό που έχουν είναι τόσο καλό όσο γίνεται - ή αρκετά κοντά. Αυτή η νοοτροπία εξηγεί γιατί οι Φινλανδοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο παρά το γεγονός ότι ζουν σε μικρά διαμερίσματα ή έχουν μέτριες απολαβές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις