Από την οικογένεια Κένεντι, στην Ουγγαρία και το αυτοκίνητο του James Dean.

  • Το μπλε διαμάντι της «Ελπίδας»
  • Η κατάρα της οικογένειας Κένεντι
  • Η κατάρα του Τουράν
  • Η κατάρα του αυτοκινήτου του James Dean
  • Η κατάρα του Superman

Άλλοι το λένε κατάρα, άλλοι δεισιδαιμονία, κάποιοι άλλοι μιλούν καθαρά για σύμπτωση ακόμα και τύχη. Είναι αδιαμφισβήτητο όμως πως μια σειρά από κακουχίες πάντα ανησυχούν και βάζουν σε σκέψεις το μυαλό. Πόσες φορές για τέτοιες περιπτώσεις δεν έχει ακουστεί η φράση «μα καταραμένοι είναι;».

Για κάποιες από τις πιο διάσημες κατάρες θα μιλήσουμε σήμερα. Θα δούμε μια σειρά γεγονότων που πιστοποιούν (;) πως επισκιάζει έναν άνθρωπο, μια οικογένεια, ακόμα και μια χώρα ο θρύλος μιας κατάρας.

Το μπλε διαμάντι της «Ελπίδας»

2

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ThoughtCo, ο θρύλος των διαμαντιών Hope υποστηρίζει ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του μπλε διαμαντιού θα έχει κακοτυχία μέχρι να απαλλαγεί από τον γιγάντιο πολύτιμο λίθο. Ακόμη, οι άνθρωποι που το αγγίζουν λέγεται (σύμφωνα πάντα με τον θρύλο) ότι θα έχουν επίσης κακή τύχη. Η αλήθεια για τον θρύλο όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Το 1910, ο κοσμηματοπώλης Pierre Cartier είπε ότι το διαμάντι Hope είχε κλαπεί από ένα άγαλμα της ινδουιστικής θεάς Sita. Ο κλέφτης, ένας Jean Baptiste Tavernier, αργότερα πέθανε από επίθεση που δέχτηκε άγρια ​​σκυλιά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ThoughtCo, ο θρύλος των διαμαντιών Hope υποστηρίζει ότι ο σημερινός ιδιοκτήτης του μπλε διαμαντιού θα έχει κακοτυχία μέχρι να απαλλαγεί από τον γιγάντιο πολύτιμο λίθο. Ακόμη, οι άνθρωποι που το αγγίζουν λέγεται (σύμφωνα πάντα με τον θρύλο) ότι θα έχουν επίσης κακή τύχη. Η αλήθεια για τον θρύλο όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Το 1910, ο κοσμηματοπώλης Pierre Cartier είπε ότι το διαμάντι Hope είχε κλαπεί από ένα άγαλμα της ινδουιστικής θεάς Sita. Ο κλέφτης, ένας Jean Baptiste Tavernier, αργότερα πέθανε από επίθεση που δέχτηκε άγρια ​​σκυλιά.

Κατά το πέρασμα του χρόνου, υποτίθεται ότι ανήκε σε ορισμένους διάσημους αλλά «καταδικασμένους» ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Αντουανέτας και του κοσμηματοπώλη Simon Montadrides, του οποίου η οικογένεια πέθανε μετά από πτώση σε γκρεμό. Βέβαια όλο αυτό μπορεί να ήταν ένα έξυπνο κόλπο μάρκετινγκ.

Λέγεται ότι ο Cartier είπε αυτή την ιστορία ενώ προσπαθούσε να πουλήσει το διαμάντι σε απίστευτα πλούσιους Evalyn και Edward Walsh McLean. Ο πραγματικός Tavernier άλλωστε, (όπως το όνομα του κλέφτη που ξέσκισαν τα σκυλιά) βρέθηκε στη Ρωσία. Ήταν ένας γέρος που τον βρήκαν νεκρό, αλλά δεν βρήκαν σημάδια από κυνόδοντες.

Η Evalyn McLean όμως έχασε και τα δύο παιδιά της ενώ ο σύζυγός της την την ψυχική του υγεία. Υποτίθεται ότι η κατάρα «έσπασε» όταν ο κοσμηματοπώλης Χάρι Ουίνστον δώρισε το διαμάντι Hope στο Smithsonian το 1958.

Η κατάρα της οικογένειας Κένεντι

2

Ο γερουσιαστής Edward «Ted» Kennedy αναρωτήθηκε αν η οικογένειά του ήταν καταραμένη, έχοντας δει τους αδελφούς του, τον πρόεδρο John F. Kennedy και τον Robert F. Kennedy να δολοφονούνται. Θα μπορούσε να το σκέφτηκε επίσης για τα θανατηφόρα ρεκόρ που έχει η οικογένειά του με τα αεροσκάφη. Ο ίδιος ο γερουσιαστής επέζησε από ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1964, ωστόσο, ο μεγαλύτερος αδερφός του, ο Joe Junior, είχε σκοτωθεί σε ένα άλλο δυστύχημα το 1944. Το ίδιο και η αδερφή του Kathleen το 1948. Ο ανιψιός του, John F. Kennedy, (μαζί με τη σύζυγο του Tz. F.Κ. Junior, Caroleen και τη κουνιάδα της Lauren) είχε σκοτωθεί σε άλλο ένα αεροπορικό δυστύχημα το 1999.

Σαν να μην έφτανε αυτό, άλλα μέλη της οικογένειας Kennedy έχουν πεθάνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών, είχαν ατυχήματα με σκι και συγγενείς με επιπλοκές στους πνεύμονες. Το 2020, μια μητέρα Kennedy και ο μικρός γιος της πνίγηκαν σε ένα ατύχημα με σκάφος ενώ άλλοι Kennedy έχουν υποστεί λοβοτομή, χτυπήθηκαν από καρκίνο και καταδικάστηκαν για φόνο.

Η φήμη του Ted Kennedy αμαυρώθηκε βαθιά από ένα τροχαίο ατύχημα το 1969 κοντά στο νησί Chappaquiddick της Μασαχουσέτης, όπου η ακτιβίστρια Mary Jo Kopechne μπορεί κάλλιστα να είχε επιβιώσει αν ο Ted της είχε δώσει βοήθεια εγκαίρως.

Η κατάρα του Τουράν

2

Μπορεί ένα ολόκληρο έθνος να είναι καταραμένο; Η ιστορία λέει ότι ο βασιλιάς Στέφανος της Ουγγαρίας τους προσηλύτισε στον Χριστιανισμό, ωστόσο πιθανώς ένας δυσαρεστημένος σαμάνος της παλιάς θρησκείας, να καταράστηκε το νεοχριστιανικό έθνος για 1.000 χρόνια. Βέβαια αυτό είναι δύσκολο να αποδειχθεί, αλλά ορισμένοι επισημαίνουν τα προβλήματα του έθνους όλα αυτά τα χρόνια, στην προσπάθειά τους να αποδείξουν την κατάρα. Μιλούν για τις εισβολές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Μογγολικής Αυτοκρατορίας και των Οθωμανών. Στη συνέχεια, η Ουγγρική Επανάσταση κατέστρεψε το έθνος, ενώ η συνθήκη του Τριανόν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κατέστρεψε τις γαίες της χώρας.

Πολλοί επίσης ισχυρίζονται ότι η αίσθηση καταστροφής φαίνεται να στοιχειώνει τον ουγγρικό λαό. Αυτό μπορεί να είναι από τη μία ένας αστικός μύθος, από την άλλη όμως τα Annals of General Psychiatry διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ουγγαρία είναι ασυνήθιστα υψηλά. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα ενός πολλών κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων και ίσως όχι η κατάρα ενός σαμάνου των Μαγυάρων που έχει «πεθάνει» εδώ και καιρό.

Η κατάρα του αυτοκινήτου του James Dean

2

Ο James Dean είναι μια από εκείνες τις φιγούρες του Χόλιγουντ που η αίγλη τους συνοδεύεται από μια βαριά χροιά μελαγχολίας. Τελικά ήταν ένας κυκλοθυμικός έφηβος στο «Rebel Without a Cause» του 1955 που λίγο πριν την κυκλοφορία του "Rebel", ο Dean πέθανε σε τροχαίο όταν η Porsche Spyder του χτύπησε ένα άλλο αυτοκίνητο. Όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι επέζησαν, εκτός από τον James Dean που έγινε θρύλος. Το ίδιο και το αυτοκίνητό του.

Η Porsche υπέστη σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με το MotorSport, ωστόσο σύμφωνα με τον George Barris ένα από τα πρώτα θύματα της κατάρας του αυτοκινήτου ήταν ένας μηχανικός του οποίου τα πόδια συνθλίφτηκαν όταν η Porsche Spyder γλίστρησε κατά την εκφόρτωση της.

Είχε πει επίσης ότι ένας άνδρας που αγόρασε τον κινητήρα πέθανε ενώ αγωνιζόταν με ένα αυτοκίνητο με τον νέο κινητήρα (του αυτοκινήτου του Jame Dean), ενώ ένας άλλος φέρεται να παρέλυσε, όταν οδηγούσε ένα αυτοκίνητο που ενσωμάτωσε έναν άξονα που είχε διασωθεί από την Porsche του James Dean.

Επίσης ένα ζευγάρι λάστιχα από τη Spyder παραλίγο να σκοτώσουν κάποιον άλλο όταν έσκασαν και τα δύο. Σύμφωνα βέβαια με την MotorSport ο Barris ήταν γνωστός ως σόουμαν που θα μπορούσε κάλλιστα να είχε πάρει μερικά πρωτότυπα κομμάτια από το αυτοκίνητο του Dean, να τα είχε καλύψει με φύλλο αλουμινίου και στη συνέχεια να τα είχε χτυπήσει προσεκτικά για να υποστηρίξει την ιστορία του.

Η κατάρα του Superman

2

Θα πίστευε κανείς πως η εικόνα του «ανθρώπου από ατσάλι» θα έδινε λίγη δύναμη στους ανθρώπους που τον απεικονίζουν, αλλά, αν οι φήμες ευσταθούν, υπάρχει μια σοβαρή κατάρα που στοιχειώνει μερικούς από αυτούς που υποδύθηκαν τον κρυπτονικό υπερήρωα.

Τα πρώτα θύματα της κατάρας μπορεί κάλλιστα να ήταν οι δημιουργοί του Superman. Σύμφωνα με το KQED, ο Jerry Siegel και ο Joe Shuster οι οποίοι δημιούργησαν τον χαρακτήρα, που έκανε το ντεμπούτο του το 1938, ποτέ δεν πληρώθηκαν δίκαια για τη δουλειά τους ενώ ο Shuster υπέστη τόσο τρομερά προβλήματα όρασης που τελικά έπρεπε να αφήσει πίσω του τα κόμικς. Ο Μαξ και ο Ντέιβ Φλάισερ, τα αδέρφια που βοήθησαν στη δημιουργία των δημοφιλών μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων του Σούπερμαν της δεκαετίας του 1940, είχαν μια τεράστια διαμάχη, με την καριέρα του Μαξ να παραπαίει σοβαρά και τελικά να μένει άπορος.

Mερικά από τα χειρότερα αποτελέσματα της (υποτιθέμενης) κατάρας φαίνεται να αποτυπώνονται στον Τζορτζ Ριβς, ο οποίος έπαιξε τον χαρακτήρα σε όλη τη δεκαετία του 1950 και το 1959 πέθανε σε ηλικία 45 ετών. Επισήμως, μίλησαν για αυτοκτονία, αλλά οι λεπτομέρειες της υπόθεσης εγείρουν αμφιβολίες γι αυτό το θέμα.

Ο γνωστός σε όλους Christopher Reeve, ο οποίος έπαιξε τον Superman τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έμεινε τετραπληγικός μετά από ένα ατύχημα το 1995, αν και έζησε μέχρι το 2004. Η Margot Kidder, που έπαιξε τη Lois Lane μαζί με τον Reeve, υπέστη ένα φρικτό αυτοκινητιστικό ατύχημα και αργότερα υπέστη ένα σοβαρό επεισόδιο ψυχικής υγείας που την οδήγησε για λίγο να μείνει άστεγη.

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις